AcasăSOCIALDedesubturile reglementării prețului unic la energie. Dispare tariful cel mai mic

Dedesubturile reglementării prețului unic la energie. Dispare tariful cel mai mic

Anunțul PSD referitor la reglementarea prețului unic la energie electrică, de 1,3 lei, nu sună bine. Pentru că acest lucru înseamnă, pe de o parte, creșterea tuturor facturilor, iar, pe de altă parte, dispariția tarifului cel mai mic, practicat acum de Hidroelectrica. De altfel, Hidroelectrica a anunțat o stopare a preluării clienților, pe motiv de adaptare softuri, însă se pare că trezirea românilor și emigrarea în masă către acest producător și furnizor a creat stres concurenței.

Dacă românii, consumatori casnici, ar fi plecat spre Hidroelectrica mai discret și într-un ritm mai puțin alert, probabil că lucrurile nu s-ar fi precipitat. Ipoteza prețului unic, dar la un nivel ridicat și renunțarea la plafonare spulberă orice speranță la facturi mai mici. Reprezentanții PSD au anunțat un tarif de 1,3 lei pentru toată lumea, ceea ce va însemna ca Hidroelectrica să fie obligată să-și majoreze tariful.

Potrivit comparatorului de oferte al ANRE, Hidroelectrica are, în acest moment, tarife de 0,67 lei și 0,74 lei pe kWh, în timp ce ceilalți furnizori au tarife cuprinse între 2,82 lei și 112,90 pe kWh. În plus, Hidroelectrica nu are o limită de consum pentru aplicarea tarifelor, dat fiind că acestea sunt prețurile de producție și furnizare, fără a mai fi nevoie de plafonare și subvenții plătite de Guvern. Sigur că soluția cea mai simplă pentru Guvern ar fi fost să lase populația să se transfere, în masă, la Hidroelectrica și atunci nu ar mai fi fost nevoit să achite compensații de miliarde de lei pentru specula de pe piața energiei, mai ales că Hidroelectrica poate asigura întreaga cantitate necesară pentru consumatorii casnici din țară. Ceea ce face acum PSD-ul este să oblige populația să plătească mai mult. Mai exact, dacă pentru 255 de kWh consumați într-o lună, cantitatea maximă compensată din septembrie de Guvern, clienții Hidroelectrica plătesc 170 de lei, la tariful unic pe care coaliția vrea să-l reglementeze, factura va ajunge aproape dublu, la peste 330 de lei. De altfel, Hidroelectrica a și stopat migrația consumatorilor casnici, anunțând că nu mai procesează cereri noi de transfer, semn că furnizorii cu multinaționale în spate au făcut presiuni la factorii de decizie.

Ajutor financiar doar pentru cei extrem de săraci

PSD a promis că va da, totuși, ajutor financiar pentru săraci, ceea ce înseamnă că doar două milioane de români vor beneficia de reduceri la factură. Ceilalți vor fi nevoiți să achite facturi la prețul reglementat de 1,3 lei kWh, care va însemna o sărăcire și mai acută a cetățenilor, care deja se confruntă cu dublări și triplări de prețuri la aproape orice produs și serviciu. Revenind la soluții, populația trebuie să beneficieze de tarifele mici de la Hidroelectrica, iar tariful unic de 1,3 lei să fie aplicat pentru consumatorii non-casnici, pentru că în acest haos generalizat european nu mai putem vorbi despre niciun fel de piață concurențială la energie. Problema este însă că România nu mai produce energie, pentru că a închis capacitățile pe cărbune în timp ce statele europene le deschideau și pentru că le țin oprite în mare parte din timp pe cele care încă funcționează, fără niciun fel de logică. În ultimii doi ani, de când s-a luat decizia închiderii capacităților de producție energie, nu s-a pus în loc absolut nimic, ceea ce a condus la o explozie a importurilor, cu prețuri pe măsură.

A dispărut și energia de anul viitor

Reglementarea obligativității achiziției de la producători, prin contracte pe termen lung, nu va avea niciun efect. Și asta pentru că, așa cum afirma și președintele PSD, Marcel Ciolacu, 60% din producția de pe anul 2023 a fost deja vândută. Cui? Cel mai probabil traderilor din energie, pentru vânzare și revânzare, practici rămase și acum nesancționate la nivel european și care au condus la explozii ale prețurilor la energie. Despre suprataxarea traderilor de energie, nu se aude însă nimic, deși chiar acolo este problema. Reglementarea pieței trebuie să pornească de la anularea aberației UE, care a permis speculanților să provoace acest haos, prin transformarea unui produs strategic într-un bun pe care oricine poate să-l cumpere și să-l vândă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.882 afisari

10 COMENTARII

 1. Cred ca le ajung 32 de ani de alt regim, a venit momentul de o alta revolutie, sau de ce nu de un mic razboi civil. Au furat atatia ani si inca nu le ajunge

 2. Ăștia trebuie prinși și schingiuit. Și asa va fi. Luați aminte ca acolo se va ajunge. PSD este un partid mârșav, muncinos, oameni fără bun simți, care fac și desfac totul pe placul lor. După ce au obligat ca tineretul și intelectualitatea sa plece din tara (rămânând doar celor ce au întrat în politica pt avantaje) Acum urnrmeaza înfometarea și lăsarea fără medicamente a pensionarilor, datorita acestor majorări de preturi

 3. Dementul de Ciolacu iar face mizerie sociala.Cand scapam de aceasta pacoste si de psd.Acum activeaza fii de securisti ministri.Johanes o face pe inteleptul dar este o parodie de presedinte.

 4. Ce-i tot trageti cu traderii ?, ieri le spuneati baietii destepti !, ati tras-o cu bursa !,aia de era controlata de rusi in Olanda !,o bursa de tot rahatul care o citau toti cand a inceput golania cu liberalizarea preturilor cu ORDINE VENITE CA SULA DE LA URSULA !,se poarta expresia de pe vremea lui Iliescu „cu sula in coaste „.
  A FOST SCOASA DE SUB INCIDENTA LEGILOR SPECULA !,EXCROCHERIA !,AZI NU MAI AVEM EXCROCI SAU SPECULANTI !,AVEM TRADERI ,AVEM BAIETI DESTEPTI !.
  Pana in 2000 cei care isi faceau de cap in industrie si cei care au falimentat majoritatea marilor consumatori de energie electrica si gaze au fost termocentralele ,DA ACELE INTREPRINDERI DE STAT CARE VINDEAU LA PRETURI UMFLATE ENERGIA CA SA-SI UMFLE PESTE NOAPTE SALARIILE NESIMTITE,EI CEI CARE NU PLATEAU ENERGIA ELECTRICA CONSUMATA ,NU PLATEAU CALDURA !. UNDE-S BANII PENTRU INVESTITII IN ENERGETICA ?<AIA DE-I PLATEA ORCE MURITOR ?,AZI PLATESTI CERTIFICATE VERZI !,PLATESTI COGENERARE !,PLATESTI TRANSPORT !,PLATESTI DISTRIBUTIE !,CU CE S-AU FACUT ?,TOT CU BANII ROMANILOR !,LE-ATI VANDUT !,LE-ATI INCHIRIAT !,PE NOI CARE LE-AM FACUT
  NE-ATI INTREBAT ?. CE-ATI CONSTRUIT VOI IN 32 DE ANI ?,NIMIC ,DOAR ATI FURAT !SI AZI NE BAGATI IAR SI IAR MANA IN BUZUNARE . SI TOATE ACESTEA CA SA PLATITI OALELE SPARTE : TRATATE SEMNATE AIUREA ,ADERARE LA UE SECRETIZATA ,PARTENERIAT STRATEGIC = STRUNGA DE MULS !. ATI SARIT CALUL CU IMPRUMUTURILE !,IAR AZI
  VRETI SI DIN COS GRAUNTE SI DIN COVATA MALAI SI 2 PIEI DUPA CAPRA RAIOASA CARE AZI E ROMANIA.

 5. Pe vremea lui Ceausescu plateam 15 bani pe kilowatt, in conditiile in care o paine la tava(considerata de lux, pentru ca painea neagra era 1 leu) era 4 lei, o bere 3 lei, 50 de bani un kil de cartofi, etc.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri