AcasăSOCIALDeclarații șoc ale fostului președinte al CCR: ”Este nevoie de o constituție...

Declarații șoc ale fostului președinte al CCR: ”Este nevoie de o constituție europeană!”

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, consideră că modificările din Legile justiției nu schimbă mare lucru, susținând că toți judecătorii din statele UE aplică legislația europeană. Mai mult, fostul președinte al CCR afirmă că este nevoie de o constituție a Uniunii Europene și de o unificare a legislațiilor în cele 27 de state. Acesta mai arată, ca exemplu, că, în România, contrabanda este pedepsită mai mult decât crima, în timp ce în țările UE pedepsele sunt mult mai blânde.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, consideră că tot vacarmul creat în jurul Legilor Justiției ar fi o exagerare, dat fiind că legislația europeană este oricum deasupra tuturor constituțiilor statelor din UE.

”Deciziile Curții Constituționale niciodată nu vor fi contrare legislației europene, pentru că cei de la CCR se uită cu mare atenție la legislația europeană înainte de a pronunța o decizie. Ei verifică la Curte conformitatea legilor noastre cu Constituția noastră. Judecătorul, dacă consideră că legislația românească este contrară legislației europene face o cerere prealabilă la Curtea Europeană de Justiție, în care să întrebe dacă legea română este conformă cu legislația UE, iar răspunsul se primește cam în 2 ani. Dacă nu este conformă, România va trebui să adapteze legislația, iar judecătorul care a pus întrebarea va putea să aplice direct legislația europeană. Legislația europeană este deasupra tuturor constituțiilor statelor din UE. Dacă legislația noastră este prost făcută, asta înseamnă că este sub legislația UE”, ne-a declarat Augustin Zegrean.

Acesta arată că deciziile Curții nu se referă la o speță anume, ci la o lege anume, și legea aceea nu are cum să mai fie aplicată dacă este declarată neconstituțională, pentru că ea este pusă deoparte, este scoasă din fondul legislativ al României. Iar judecătorul care nu va ține cont de o astfel de decizie sigur va da socoteală, pentru că a aplicat o lege care nu mai există. ”Legile justiției nu schimbă mai nimic, dar se pare că vor fi utile pentru ce le trebuie lor acolo, la Comisia Europeană. Miniștrii noștri, când nu mai știu ce să facă, se duc la Comisia Europeană și spun că vor face aia și, pe urmă, se trezesc că fac lucruri care nu ar trebui făcute. Cam în situația asta suntem. Legile astea ale justiției nu le-a cerut nimeni, doar ei s-au angajat să le facă. Așa a fost și cu Codul Civil, care s-a schimbat dintr-o mare eroare”, ne-a precizat Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR.

Legislație unică

Faptul că s-a trecut acum în lege că judecătorii nu mai pot fi sancționați dacă nu respectă hotărârile CCR și aplică legislația europeană este oarecum normal, pentru că asta fac toate țările Uniunii Europene, ne mai spune Augustin Zegrean.

”Judecătorii francezi înlătură cu mare bucurie legislația franceză, nu hotărârile Curții Constituționale, dar aplică direct legislația europeană și este normal să fie așa. Noi avem obligația să corelăm legislația românească cu legislația UE, avem tot felul de infringemente pentru că nu facem acest lucru. De exemplu, legea cu avertizorii de integritate, pe care am făcut-o cu doi ani întârziere și am făcut-o și prost. Nu poți să judeci în aceeași Uniune Europeană într-un fel și alții să judece în alt fel. Trebuie, odată și odată, să fie concordanță între legislația noastră și legislația UE. Eu sunt convins că se va adopta, până la urmă, și o constituție a Europei, pentru că, altfel, Europa va pieri. Este nevoie de o constituție a UE și de unificarea legislației, pentru că, de exemplu, furtul se pedepsește într-un fel în România și în alt fel în Franța, Germania, Belgia. De ce hoțul român să fie pedepsit mai aspru decât hoțul belgian? Am cunoscut un caz al unui om care a primit 22 de ani de închisoare pentru furturi”, a afirmat Augustin Zegrean. Fostul președinte al CCR a mai dat exemplul contrabandei, care, la noi, este  pedepsită mai rău decât crima, în timp ce în Europa este mult mai mică pedeapsa. Evident, se întâmplă și invers, când la noi pedepsele pentru anumite fapte sunt mai mici decât la ei.

ONG-ul face politică

În ce privește permisiunea dată judecătorilor de a face parte din ONG-uri, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, crede că nu este o măsură bună, pentru că tocmai de aceea magistrații primesc salarii atât de mari, să nu facă parte din nicio organizație. ”Până la urmă a face parte dintr-un ONG este aproape similar cu a face parte dintr-un partid politic, pentru că ONG-ul face politica cuiva. Și, dacă tot ar fi dorit să schimbe ceva, ar fi trebuit să separe procurorii de judecători, pentru că procurorii nu sunt magistrați, deși în Constituție sunt două articole care se bat cap în cap. Aici trebuie modificate lucrurile, dar nu se vrea”, ne-a mai declarat Augustin Zegrean.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.319 afisari

37 COMENTARII

 1. Ue e un ong. Și cum judeca după litera și spirit ca noi cu vesticii in spirit nu suntem nicicum.Haloimes asta a ajuns Europa saraca cu conducatorii ei.

  • ””Este nevoie de o constituție europeană!””
   Este nevoie sa va scoatem in suturi si sa va omoram in bataie in piata publica. Pentru TRADARE!

  • ”Faptul că s-a trecut acum în lege că judecătorii nu mai pot fi sancționați dacă nu respectă hotărârile CCR și aplică legislația europeană este oarecum normal, pentru că asta fac toate țările Uniunii Europene, ne mai spune Augustin Zegrean.”
   !. Nu ne intereseaza ce fac toate tarile europene ptr ca-n tarile europene venitul mediu e 1400 de euro/luna iar in Rou este 400 euro/luna
   Ptr ca tarile europene au industrie si produc in timp ce Rou nu mai are ptr ca aia au cumparat contra spaga unitatile de productie si le-au inchis.
   2. Legislatia europeana nu are cum sa fie peste cea nationala deoarece fiecare tara are specificul ei.
   3 Statele unite ale europei nu au legatura cu USA intrucat acolo toti au o nationalitate si o limba comuna.
   In general iti dau p ula in gura si tie Zagrean si lui Predoiu.

 2. Aia era problema lui Zegrean (avea in CV-doar consilier juridic la CAP cand era presedinte CCR) : de ce contrabanda e mai aspru pedepsita la noi, de ce hotii fac inchisoare mai multa la noi…

  • Bosorogul asta uita de tratatul de la lisabona care-i fix constitutia europeana botezata intrucat in forma aia nu o accepta nimeni.

 3. Vrem in UE, vrem in Schengen, vrem bani de la UE, dar sa nu cumva sa-i respectam principiile si nici tratatele pe care ni le-am dorit. Noi vrem sa fim niste șmeicheri.

  • Vrem in UE dar sa existe si niste avantaje nu numai obligatii…cat despre banii europeni merg cu dedicatie de la ei catre firmele lor,adica isi muta banii dintr-un cont in altul tot ei…nu e chiar asa simplu

  • Radu , pe tine te-a intrebat cineva daca vrei in UE sau/si Schengen? Pe mine nu m-a intrebat. Atunci iti dau multa m uie tie si familiei tale. Euro m uie! C acatule in ploaie!

 4. „Deciziile Curții Constituționale niciodată nu vor fi contrare legislației europene, pentru că cei de la CCR se uită cu mare atenție la legislația europeană înainte de a pronunța o decizie.”
  Eu credeam ca în Constituția României ar trebui sa se uite cu atenție Curtea Constituțională a României.

 5. Pentru Bratu
  Cand ai votat Constitutia din 2003, stii ce ai votat?
  Cred ca tu ai vrea sa mergem cu autoturismul Lada sau cu RATA si sa vorbim la telefonul cu manivela.Si sa fim multumiti ca am prins chiloti si maieuri chinezesti, iar nevestele sutiene triumf. Sa stai la coada in ploaie sa prinzi pui fratii Petreus. Cred eu ca esti cam fost nomenclaturist hranit la gospodaria de partid.

  • Stiam ca se voteaza o c acanarie si am votat contra. Pretul inlocuirii puilor fratii petreus cu gaini americane pline de hormoni o vezi astazi la cei intre 20-40 de ani plini de boli de bosorogi si in datoria externa : 150 miliarde dolari. Aveam 0 datorie in 90 c acatule!

 6. Dispretul aratat altora, confirma faptul ca ai fost un satrap comunist cu toate la bot. Acum suferi.Si te-ai cantonat in zona badaraniei.

  • Faci parte din generatia ”hormonala” , pacaliciule. Ai boli de bosorogi si vrei sa-ti livrez cauzele? Cauta in p izda ma-tii de putoare daca ti-au crescut tatzele si esti pufos ca un c acat in ploaier.
   Injectiile ”anti” cov ti le-ai facut? Daca da atunci ”progresistule” nu-ti mai bate capul cu nimic. In 2 ani te duci! Date-n p izda ma-tii.

  • Mortii vii ca tine Radu se informeaza de pe site-urile guvernamentale! Mars jigodie d-aici. Pastele ma-tii de javra.

   • Radu , eu sunt de pe malul stang al Nistrului , nu sunt Bratu Costel , sunt Constantin ( Kostea ) Moldovean zis Amore Sugiuk , ma dau zmeu fiindca postez din brusturii de sub pasarela garii Tiraspol , am meseria de troll non-stop in National .

 7. l-am da pa mana lu dl. Titi (tudorel toader,ala cu semnatura falsificata in 2012)
  nu vrem sa stim ce i-ar face.

 8. E nevoie sa va dam șuturi nu salarii și pensii astronomice trădători de țară nenorociți.Noi facem foamea și frigul din cauza voastră,lichelelor!

  • Reclam io de sub pasariela . Sa fie reclamatia lovita de nulitate daca nu sunt cetatean roman ? Ma duc sa-l intreb pe Gica contra sistemului , a iesit din tura de labuit geamantane di pi piron si sala di astieptari ….

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...