AcasăNewsGuvernul Orban dă înapoi. Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere....

Guvernul Orban dă înapoi. Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere. Monica Anisie, precizări despre începerea noul an școlar

declaratie

Declarația pe propria răspundere pentru părinți va fi eliminată din normele pentru începerea școlii, anunță ministrul Educației, potrivit stiriedu.ro. Prin acest document, pe care trebui să-l asupra asupra sa fiecare școlar și licean, părinții ar fi trebuit să își asume că nu au simptome de boală și că elevii nu au intrat în contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Decizia de a elimina declarația pe propria răspundere vine după ce, săptămâna trecută, Monica Anisie declara public că părinții pot completa acel formular cu „din câte cunosc”, pentru a nu fi trași la răspundere. Oficialul din Educație a declarat că i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să elimine declarația pe proprie răspundere din partea părinților, informează stiriedu.ro.

„I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii le publicăm mâine (n.r. marți), nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a spus Monica Anisie.

Potrivit Ghidului cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății, elevii urmau să fie primiți la școală doar dacă părinții lor semnau o declarație pe propria răspundere. Documentul prevedea: „Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecarui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar și va fi prezentată la triajul epidemiologic la intarea în unitate”.

Orban, ultimatum pentru Anisie și Tătaru

Declarația ministrului Anisie privind eliminarea documentului vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a dat un ultimatum miniștrilor Educației și Sănătății pe tema regulilor de deschidere a școlilor la începutul ședinței de Guvern: „în cursul zilei de astăzi  (n.r. luni) să ajungeți la o formă aproape definitivă a ordinului pentru deschiderea școlilor, astfel încât marți să fie comunicat”, a spus premierul Orban la ședința de guvern de luni.

Premierul se așteaptă ca ordinul să fie publicat marți, astfel încât să înceapă pregătirile pentru desfășurarea orelor în siguranță.

Pe 21 august, Monica Anisie declara că „Nu trebuie tras la răspundere părintele în vreun fel, dacă nu a cunoscut simptomul”, prin urmare în declarația pe proprie răspundere „ar trebui adăugată o sintagmă ‘după cum cunosc’, ceva care să asigure părintele că există posibilitatea să greșească”.

O zi mai târziu, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a spus că părinţii trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere atunci când copilul lor va merge la şcoală, documentul respectiv „constituind un element de siguranţă şi care ajută la triajul epidemiologic”.

author avatar
Andreea Vlad
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger