AcasăSOCIALDecizie-ŞOC a autorităţilor: România rămâne fără Zi Naţională! Ce se întâmpla cu...

Decizie-ŞOC a autorităţilor: România rămâne fără Zi Naţională! Ce se întâmpla cu Parada de 1 Decembrie

paradaDecizie-ŞOC a autorităţilor: România rămâne fără Zi Naţională!

În contextul în care situaţia din ţară se înrăutăţeşte pe zi ce trece din cauza noului coronavirus, autorităţile iau în calcul o nouă măsură dură: anularea Paradei de 1 Decembrie, de anul acesta!

În momentul de față se discută atât la nivelul Ministerului Apărării Naționale cât și la nivelul CNSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență) și la Guvern mai multe scenarii: ori parada va avea loc fără public, pentru că în contextul pandemiei este dificil să fie impuse restricțiile de distanțare socială; ori parada se va ține dar fără accesul publicului.

Decizia va fi anunțată în următoarea perioadă

Purtătorul de cuvânt al MApN, colonelul în rezervă Daniel Anghel, a declarat că variantele sunt luate în calcul și este foarte posibil fie să nu avem o paradă deloc, fie să avem o paradă redusă, iar sărbătorirea să se facă în alt mod.

Deocamdată nu s-a luat o decizie finală asupra modului în care vor avea loc manifestările de Ziua Națională, din Capitală sau din restul țării. Dacă lucrurile vor sta ca acum, foarte probabil activitățile vor fi reduse și se vor aborda noi festivităţi de Ziua Națională, astfel încât acestea să nu încalce normele de protecţie anti COVID-19.

Ce pot să vă spun este că deocamdată nu s-a luat o decizie definitivă referitor la felul în care va fi organizată parada sau dacă va organizată parada de 1 decembrie. Se explorează mai multe opțiuni, în funcție de evoluția pandemiei, vom vedea.

Nu ne dorim să îmbolnăvim lumea, să îmbolnăvim militarii, polițiștii, jandarmii, toți care participă la paradă. Încă nu s-a luat o decizie și nu vă pot spune ce se va întâmpla. Se iau în calcul toate opțiunile, inclusiv organizarea în condiții de pandemie. Dacă lucrurile stau ca acum, este posibil să găsim noi metode de a sărbători ziua națională”, a precizat Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al MApN.

Istoricul Zilei Naţionale a României

Ziua națională a României a fost ,între 1866-1947, ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională și sărbătoare publică în România.

Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 16 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

author avatar
Andrei Ștefan