AcasăSOCIALDecizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce...

Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor

pensia

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a făcut o precizare importantă pentru românii care iau pensie în funcţie şi de condiţiile speciale şi deosebite de muncă.

Ea a spus că un astfel de punct în Legea Pensiilor va fi menţinut până în 2035.

Beneficii la pensii

Ministra Muncii a mai precizat că cei care lucrează în condiţii speciale vor avea în continuare beneficii la pensie.

„Noua lege a pensiilor reprezintă o reuşită a Guvernului Inclusiv în ceea ce priveşte condiţiile speciale şi deosebite de muncă, fiindcă România prin PNRR s-a angajat că va renunţa la posibilităţile de pensionare anticipată, că nu vom mai încuraja pensionarea anticipată, care ducea la o medie foarte scăzută a vârstei de pensionare în sistemul public de pensii în România.

Şi în noua lege menţinem condiţiile speciale şi deosebite de muncă până în 2035, dând posibilitatea angajatorilor să normalizeze aceste condiţii, adică prin retehnologizare locul de muncă respectiv condiţiile de muncă de la acel loc de muncă să nu mai reprezinte pericol pentru sănătatea şi securitatea angajatului şi angajatorii au la dispoziţie 12 ani până în 2035 astfel încât să aibă timpul necesar pentru normalizare”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la România TV.

Când se pensionează minerii

În ceea ce priveşte minerii de subteran, reducerea vârstei de pensionare a rămas aceeaşi, cu 20 de ani, ca şi acum.

În ceea ce priveşte reducerile la condiţii generale, avem acelaşi spor de grupă pe care le aveam şi înainte, de şase luni, pentru condiţii speciale, cât şi de patru luni pentru condiţii deosebite, acestea au rămas.

Avem un punctaj suplimentar la mineri de un punct pe an, la condiţii speciale de 0,5 puncte pe an, la acestea avem o reducere a vârstei de pensionare cu 10 ani.

Este drept că în vechea lege, 263/2010 reducerea era de 13 ani, acum a scăzut de la 13 la 10 ani, la condiţii deosebite reducerea era de 10 ani, acum a scăzut de la 10 ani la 7 ani”, a mai explicat ea.

author avatar
Andrei Ștefan
400 afisari

1 COMENTARIU

  1. Madam ministru încearcă să aburească pe cei ce au lucrat in grupa 1 de munca transformată in condiții speciale de muncă.Nu beneficiile sunt problema ,ci modul de calcul al pensiei discriminatoriu pentru ei .Un exemplu concret,pentru cineva care a lucrat in grupa 1 de munca acumulând din contribuție 3 puncte si inmultite cu 2030 valoarea puncului acum rezulta o pensie 3×2030=6090 lei,3 puncte a rezultat 60/20=3 puncte 60 fiind total punte rezultate pe toata perioada lucrată iar 20 numarul de ani lucrati in gr 1 de munca.Acum dupa noua lege din septembrie,acelasi lucrator din gr1 va avea 60×81(valoare punct referinta)=4860 lei De la 6090 la 4860 e o diferenta de 1230 lei.Asta pentru ca valoarea de referinta a punctului de pensie , se calculeaza discriminator pentru cei din actualele grupe speciale de muncă( a nu se confunda cu pensiile speciale cum voit se face in media) si cele deosebite impartindu-se la 25 de ani si nu 20 ani la care au contribuit cu varf si indesat.Cum explica madam aceasta diferenta uriasa de pensie pentru acesti lucratori cu noua lege din septembrie ???? In aceste condiții trebuie să fi un tâmpit să lucrezi in minerit ,siderurgie,etc ca sa iei pensie ca un lucrator la salubritate de exemplu ,o bataie mai mare de joc facuta de actuali guvernanati,nici ca există,la adresa celor ce lucreaza in conditii grele de muncă.Si culmea,mai vor si votul oamenilor pentru asa ceva .Niste nemernici !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger