AcasăSOCIALDecizie bombă a Ministerului Energiei. Se construiesc, în regim de urgență, 9...

Decizie bombă a Ministerului Energiei. Se construiesc, în regim de urgență, 9 hidrocentrale

Ministerul Energiei dă undă verde pentru reluarea tuturor investițiilor în hidrocentrale

Nouă amenajări hidroenergetice, aflate în diferite stadii de execuție, însă oprite, vor fi finalizate, în regim de urgență, fiind declarate obiective de interes public major. Ministerul Energiei a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care se vor face derogări de la legislația de mediu și de la procedurile birocratice, tocmai pentru a pune în funcțiune rapid aceste obiective energetice ale Hidroelectrica și a asigura o creștere a producției la nivel național, care va avea ca efect și scăderea prețurilor.

După admiterea sesizării USR la Curtea Constituțională, care a sistat proiectul celor două microhidrocentrale de pe Jiu, senatorul PSD Daniel Zamfir a anunțat reluarea procedurilor parlamentare pentru deblocarea acestuia. Ministerul Energiei s-a mișcat, însă, surprinzător de repede și a emis o ordonanță care deblochează nu numai cele două microhidrocentrale, ci și alte șapte hidrocentrale, aflate în diferite stadii de realizare.

Contextul crizei energetice actuale generat de presiunea geopolitică și de situația conflictuală din Ucraina, necesita mai mult decât oricând acțiuni imediate, susține ministerul. ”Astfel, este imperios necesară mobilizarea actorilor instituționali, a autorităților și entităților economice într-un singur sens, acela al interesului național și european, care presupune asumarea unei politici publice cu pași concreți îndreptați în direcția rezolvării problemelor stringente: reducerea rapidă a dependenței energetice față de Rusia, diversificarea surselor de producție și aprovizionare, dezvoltarea accelerată a capacităților energetice regenerabile. Dat fiind contextul geopolitic actual, precum si orientările generale ale politicii energetice naționale pe termen lung, s-a conturat necesitatea exploatării potențialului hidrografic național, în sensul promovării investițiilor și impulsionării proiectelor energetice aflate în stadiu avansat de execuție”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Energia hidro, cea mai eficientă

Potrivit Ministerului Energiei, ca tehnologie ecologică dovedită, hidroenergia reprezintă acea sursă de energie fiabilă și flexibilă care poate contribui la creșterea accelerată a ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic național. Totodată, hidroenergia este accesibilă, are costuri reduse de operare, poate genera energie electrică 365 de zile pe an, iar producția poate fi intensificată în cel mai scurt timp, fiind prima și singura tehnologie regenerabilă care are un standard global pentru certificarea sustenabilității proiectelor individuale. În ce privește ariile protejate, care au creat și blocarea microhidrocentralelor de pe Jiu, Ministerul Energiei arată că, deși legislația națională de nivel primar nu definește noțiunea de ”interes public major”, Directiva 92/43/CEE din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, consolidată, care a fost transpusă prin Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, utilizează această noțiune. Potrivit acestei directive, noțiunea interes public major reprezintă o situație de excepție în care, deși zona respectivă este un habitat natural, se pot realiza lucrări/investiții ”din motive cruciale de interes public major”.

Scutite de birocrație

Cele nouă hidrocentrale care vor fi finalizate de Hidroelectrica, la care s-a mai adăugat și proiectul parcului fotovoltaic din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj, au fost declarate proiecte de interes public major care utilizează energia regenerabilă, fiind considerate situații excepționale și proiecte de securitate națională, în sensul prevederilor Legii 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului. Totodată, indicatorii tehnico-economici

aferenți celor 10 proiecte de investiții se vor actualiza și se vor reaproba de către entitatea care le deține în portofoliu, indiferent de modalitatea inițială de aprobare a respectivelor proiecte de investiții, sărindu-se peste etapele birocratice. Finalizarea acestor investiții va înseamna un plus de 2,5 TWh/an, care presupune o reducere a dependenței de importuri a României.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.664 afisari

36 COMENTARII

  1. Orice om cu jumătate de minte prima oară făcea acele hidrocentrale și, mai apoi, dacă chiar mergeau în pierdere, închidea unele termocentrale.
    Tot acest joc de gleznă este pt scumpirea energiei, adică sărăcirea oamenilor.
    Despe ce dependență de energia din Rusia vorbesc mincinoșii din ME? Începînd cu 1990 din România se scot din ce în ce mai puține gaze, aproape liniar, dar, curios, procentul de gaze importate a fost aproape constant, 10-20%. Curioasă potrivirea, am zice dacă am fi veniți cu pluta. De la 37 miliarde de m3 scoase pe an în anii 1980 la ceva peste 8 miliarde m3 căt se scot azi e o cale lungă ce nici o minciună cu „epuizarea puțurilor” n-o poate acoperii.

  2. Căldură nu, energia scumpă nu ne putem încălzi nici cu un calorifer electric.
    Dl. Ministru Popescu , tot în frig sta și toți cei care au fost de acord cu aceasta explozie de preturi ?
    În sectorul 2 nu este căldură nici dimineața , nici noapte . Spun că au primit dispoziție să dea căldură doar noaptea dar,i ce sa vezi că
    nici noaptea nu este căldură. Amețitul asta de primar general și cu asta de la sectorul 2, daca vor sa ne omoare sa ne spună.
    Guvernul nu are nimic de spus ?
    Președintele doarme tot cu căciula pe cap ?
    Primul Ministru își ia treningul atunci când culca ?
    Sa va fie rușine la toți !
    Dar cu siguranță că veți veni să cereți voturi .Sa va votați între voi, ăștia care stați la căldură.
    Noi nu va mai votam.Sa vă duceți .

  3. „Energia hidro, cea mai eficientă”
    Teoretic asa o fi. Numai ca anul asta nu uitati ca Techirghiolul a secat 70%, lacul Amara 10%, Dunarea 50%, pana si apa din fantani a disparut. Si atunci ce p00la mea faci cu hidrocentralele alea? Prostanii de guvernanti au inchis termocentralele pe carbune luandu-se dupa Greta Trotineta si acum nu stiu pe unde sa scoata camasa…
    P.S. Imediat dupa 1989 a inceput marea vanatoare de locomotive pe aburi pentru a fi taiate si date la fier vechi. Acest lucru a fost o CRIMA deoarece daca astazi sau maine vine blackoutul sau gata cu motorina, aveai un stoc special de locomotive care functionau si cu copacii de pe marginea drumului. Asa acum in loc de niste parcuri speciale cu locomotive conservate, avem p00la in cwr prin chiloti si izmene.

  4. Bai Roz , sau cum îți zici tu , in primul rand nu sunt vaccinat , pentru că am citit și nu am avut încredere în vaccin, apoi tu ești un derbedeu pentru că nu așa se vorbește daca ai un minim de educație. La multi dintre voi nu este cazul .Sunteți crescuți pe maidan și nu vreți să vă schimbați.
    Aveți impresia că dacă vorbiți atât de vulgar sunteți deștepți. Nici nu știți cât puteți fi dezgustători. Îmi este milă de voi și de părinții voștri.

  5. „Energia hidro, cea mai eficientă”

    -trebuie o ploaie
    care sa spele jegul de pe strazi……

  6. Nu obiectivele energetice au produs bulversarea economiei si a vietii cetatenilor. Firmele de distributie, cumparatorii de energie distribuitori, interpusi intre producatori si consumatori, inventati de teroristii de la UE, firme cu un calculator si o secretara, care fara justificare economica cresc preturile nejustificat, acestia sunt cauza furtunii economico- sociale europene. Oricate firme producatoare de energie ar exista si s-ar construii, hoarda de hoti ai UE nu va fi multumita. Noi obiective energetice nu inseamna decat noi resurse pentru ei, hotii inventati de UE. In fond aceste firme nu produc nimic util tarilor, ci isi insusesc venituri nemeritate, fara a produce plusvaloare. Aceste hotii sunt inventii ale teroristilor de la UE, care vor sa distruga umanitatea, sa-i reanimalizeze pe oameni prin modificarea genetica, schimbarea modului de viata prin hranirea cu insecte, expunerea la frig, intuneric, umezeala, si… specifice traiului animalelor.
    Oameni, umanitate, le jour de gloire est arrive! Daca nu este prea tarziu.

    • „Companiile de stat au înregistrat, în 2021, profituri neașteptate, urmând ca acestea să se tripleze în acest an, pe fondul exploziei prețurilor la energie.” (Național, august, 2022)
      „Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, și Romgaz, cel mai mare producător de gaz, au anunțat azi rezultate record. Ambele au făcut profituri de miliarde, la primele 9 luni ale acestui an, ambele anunță cele mai mari rezultate din istorie, ambele sunt controlate de stat. Totul este pus pe seama creșterilor generalizate de preț ale energiei, din acest an, întrucât producția lor nu a crescut, ba chiar, la Hidroelectrica, a scăzut drastic, niciuna dintre cele două companii nu au început să exploateze instalații noi, ca urmare a unor investiții noi. ” (noiembrie, 2022)

  7. Ucraina este in bezna, in frig si in razboi si distrugere.
    De ce,… si pentru ce?
    Moldova doar in bezna si in frig.
    De ce,… si pentru ce?
    Romania,… inca nu.
    Cine nu posteste de voie, posteste de nevoie. Cine nu învață din greselile altora, nu va mai fi… ca sa ajunga a învața din propriile greseli.
    V-ati trezit la guwerner ca ati închis capacități de producție si n-ati pus nimic in loc?! De-abia acum?! De ce ati facut asta???
    Până acum n-ati auzit glasul poporului, dar daca noi aici avem de toate, iar voi ne strângeți cu ușa saraciei, a frigului si a întunericului,… atunci îi bai !!!
    Sa n-aiba copiii nostri hrana, caldura si lumină, ca vedeti voi atunci regimul de urgenta!!!

  8. Aproape ca suntem in razboi! Nu mai trebuie sa bagam in seama prostiile debitate de ONG-uri ce sunt de fapt dusmanii tarii si sa ne construim ce ne trebuie: hidrocentrale, autostrazi, etc.

  9. Cui va fi data energia produsa, ca doar nu este pentru colonie? Si tot ce vine de la sluga popescu, trebuie privit cu suspiciune.

  10. 😂😂😂 nu, nu se va construi nimic, asta cu hidroenergia s-o spui lu’ mutu…. Daca va interesa energia produsa de hidrocentrale nu ati fi oprit Portile de Fier I asta vara pana s-a acumulat apa la cote maxime in amonte doar ca sa justificati o seceta imaginara bai vandutilor ….

  11. Zmäuraș😗😗😗😗😇😇😇😇😘😘😘😘😍😍😍😍🤩🤩🤩🤩

  12. Si alea sunt bune in conditiile in care ai apa. Adica bazine de colectare generoase care sa poata fi folosite si pt apa potabila la nevoie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger