AcasăSOCIALDecizie bombă a Ministerului Energiei. Se construiesc, în regim de urgență, 9...

Decizie bombă a Ministerului Energiei. Se construiesc, în regim de urgență, 9 hidrocentrale

Ministerul Energiei dă undă verde pentru reluarea tuturor investițiilor în hidrocentrale

Nouă amenajări hidroenergetice, aflate în diferite stadii de execuție, însă oprite, vor fi finalizate, în regim de urgență, fiind declarate obiective de interes public major. Ministerul Energiei a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care se vor face derogări de la legislația de mediu și de la procedurile birocratice, tocmai pentru a pune în funcțiune rapid aceste obiective energetice ale Hidroelectrica și a asigura o creștere a producției la nivel național, care va avea ca efect și scăderea prețurilor.

După admiterea sesizării USR la Curtea Constituțională, care a sistat proiectul celor două microhidrocentrale de pe Jiu, senatorul PSD Daniel Zamfir a anunțat reluarea procedurilor parlamentare pentru deblocarea acestuia. Ministerul Energiei s-a mișcat, însă, surprinzător de repede și a emis o ordonanță care deblochează nu numai cele două microhidrocentrale, ci și alte șapte hidrocentrale, aflate în diferite stadii de realizare.

Contextul crizei energetice actuale generat de presiunea geopolitică și de situația conflictuală din Ucraina, necesita mai mult decât oricând acțiuni imediate, susține ministerul. ”Astfel, este imperios necesară mobilizarea actorilor instituționali, a autorităților și entităților economice într-un singur sens, acela al interesului național și european, care presupune asumarea unei politici publice cu pași concreți îndreptați în direcția rezolvării problemelor stringente: reducerea rapidă a dependenței energetice față de Rusia, diversificarea surselor de producție și aprovizionare, dezvoltarea accelerată a capacităților energetice regenerabile. Dat fiind contextul geopolitic actual, precum si orientările generale ale politicii energetice naționale pe termen lung, s-a conturat necesitatea exploatării potențialului hidrografic național, în sensul promovării investițiilor și impulsionării proiectelor energetice aflate în stadiu avansat de execuție”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Energia hidro, cea mai eficientă

Potrivit Ministerului Energiei, ca tehnologie ecologică dovedită, hidroenergia reprezintă acea sursă de energie fiabilă și flexibilă care poate contribui la creșterea accelerată a ponderii energiilor regenerabile în mixul energetic național. Totodată, hidroenergia este accesibilă, are costuri reduse de operare, poate genera energie electrică 365 de zile pe an, iar producția poate fi intensificată în cel mai scurt timp, fiind prima și singura tehnologie regenerabilă care are un standard global pentru certificarea sustenabilității proiectelor individuale. În ce privește ariile protejate, care au creat și blocarea microhidrocentralelor de pe Jiu, Ministerul Energiei arată că, deși legislația națională de nivel primar nu definește noțiunea de ”interes public major”, Directiva 92/43/CEE din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, consolidată, care a fost transpusă prin Ordonanţa de urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, utilizează această noțiune. Potrivit acestei directive, noțiunea interes public major reprezintă o situație de excepție în care, deși zona respectivă este un habitat natural, se pot realiza lucrări/investiții ”din motive cruciale de interes public major”.

Scutite de birocrație

Cele nouă hidrocentrale care vor fi finalizate de Hidroelectrica, la care s-a mai adăugat și proiectul parcului fotovoltaic din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj, au fost declarate proiecte de interes public major care utilizează energia regenerabilă, fiind considerate situații excepționale și proiecte de securitate națională, în sensul prevederilor Legii 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului. Totodată, indicatorii tehnico-economici

aferenți celor 10 proiecte de investiții se vor actualiza și se vor reaproba de către entitatea care le deține în portofoliu, indiferent de modalitatea inițială de aprobare a respectivelor proiecte de investiții, sărindu-se peste etapele birocratice. Finalizarea acestor investiții va înseamna un plus de 2,5 TWh/an, care presupune o reducere a dependenței de importuri a României.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.