AcasăSOCIALDecizie bombă a CCR. Păgubiții pot cere daune șoferilor asigurați la Euroins

Decizie bombă a CCR. Păgubiții pot cere daune șoferilor asigurați la Euroins

Într-o Decizie de respingere a sesizării făcută de firmele de asigurări împotriva tarifelor practicate de service-urile auto, Curtea Constituțională inserează, în treacăt, o prevedere care aruncă în aer întreaga piață a asigurărilor. Astfel, CCR consideră că, pentru diferența nesuportată de asigurător la repararea vehiculului, partea vătămată se poate îndrepta împotriva persoanei vinovate de accident. 

Asigurații Euroins, și nu numai, riscă să fie obligați să plătească reparațiile mașinilor pe care le lovesc în trafic, trezindu-se în situația, unică la nivel mondial, de a fi neasigurați chiar dacă au încheiate polițe RCA. Absurdul acestei situații a fost creat chiar de o Decizie a Curții Constituționale, care respinge o sesizare a firmelor de asigurări împotriva tarifelor practicate de service-urile auto.

În această decizie, CCR încurajează firmele de asigurări să nu plătească integral daunele, susținând că persoana care a provocat accidentul poate suporta o parte din pagube. ”Curtea a reținut că prin încheierea contractului de asigurare, care este esențialmente aleatoriu, asigurătorul dobândește șansa unui câștig, fiind expus, totodată, și la riscul unei pierderi, iar existența și întinderea acestuia depind de hazard, adică de un eveniment viitor și incert. Riscul, adică șansa de câștig sau posibilitatea de pierdere, este un atribut esențial al economiei de piață liberă, funcțională, atribut care justifică libera concurență. Totodată, nimic nu împiedică antrenarea răspunderii civile delictuale a asiguratului, persoana vinovată, în temeiul principiului reparației integrale a prejudiciului, pentru diferența de despăgubire nesuportată de asigurător”, se arată în Decizia Curții Constituționale, publicată în Monitorul Oficial.

Implicații grave

Folosind sintagma ”nimic nu împiedică antrenarea răspunderii civile a persoanei vinovate”, Curtea Constituțională dă, practic, undă verde pentru acțiuni în instanță împotriva asiguraților care au provocat accidente, ceea ce anulează principiul de funcționare a asigurării de tip RCA. Mai mult, CCR deschide calea abuzurilor firmelor de asigurări, care vor putea, de acum încolo, să stabilească doar un cuantum minim al daunelor, lăsându-i pe păgubiți să-și obțină restul de bani în instanță. În aceste condiții, nici service-urile nu se vor mai încumeta să repare autovehiculele implicate în accidente, având în vedere incertitudinea recuperării banilor. Și mai grav este însă în aceste momente problema celor 2,5 milioane de asigurați Euroins, care, dacă vor provoca accidente, vor fi nevoiți să achite daunele din propriile lor buzunare, dat fiind permisiunea CCR de a se recupera prejudiciul de la persoana vinovată.

Asigurătorii pierd în fața service-urilor

Deși a lovit în persoanele care dețin polițe RCA, decizia CCR este, pe fond, o victorie a service-urilor auto în fața nenumăratelor acuzații aduse, de-a lungul timpului, de firmele de asigurări.

”Curtea a observat că se critică opțiunea legiuitorului de a conferi o marjă de acțiune unităților reparatoare, care își pot utiliza propria valoare a orei de manoperă, critici ce nu se subsumează însă unor veritabile critici de neconstituționalitate. Împrejurarea că unitatea reparatoare auto își poate utiliza propria valoare a orei de manoperă afișată corespunde principiului libertății economice și al liberei circulații a serviciilor, prezumtivii beneficiari ai serviciilor auto fiind liberi să aleagă un alt cocontractant, în măsura în care consideră că valoarea manoperei este disproporționată. Referitor la susținerile potrivit cărora unitatea reparatoare poate să își folosească propria valoare a orei de manoperă, fără ca asigurătorul să o poată contesta, indiferent de cuantumul acesteia, Curtea a subliniat că, așa cum prevede art. 14 alin. (3) din Legea nr. 132/2017, valoarea reparației se stabilește folosind sistemele de evaluare specializate sau prin documente emise în condițiile legii în care unitatea reparatoare auto își poate utiliza propria valoare a orei de manoperă afișată”, se precizează în Decizia CCR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.