AcasăSOCIALDecizia UNESCO a venit ca un trăsnet: ”Ne luăm adio de la...

Decizia UNESCO a venit ca un trăsnet: ”Ne luăm adio de la aurul românesc”

Românii nu vor mai avea dreptul de a-și scoate aurul din mine

În timp ce useristo-plusiștii jubilează pe conturile de socializare, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, decizia de includere a sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO ar trebui să ne întristeze pe toți ceilalți. Pentru că, dincolo de gargara ong-iștilor, nu situl și locurile minunate erau miza, ci minele de aur pe care românii nu le vor mai putea exploata în veci.

Demersurile disperate ale primarului din Roșia Montană, care a cerut retragerea solicitării de includere a sitului din localitate pe lista patrimoniului UNESCO, până la delimitarea de minele de aur, au fost zadarnice. Iar România a ”obținut” interdicția de a-și exploata cea mai mare rezervă de aur și argint pe care o deține și care ar fi adus venituri la bugetul de stat de miliarde de euro. Pentru că, de fapt, asta era și miza. Dacă aurul românesc ar fi inundat piața mondială, prețul ar fi scăzut foarte tare și ar fi afectat profiturile multora. Eugen Furdui, primarul comunei Roșia Montană, arată că decizia UNESCO a îngropat efectiv orice viitor al localității, în pofida declarațiilor pompoase ale politicienilor.

”Asta este decizia, trebuie respectată, nu ne putem opune Vom vedea de acum încolo cum va curge lapte și miere la Roșia Montană, cum vor veni turiștii și nu vom mai avea unde să-i cazăm și să le arătăm ce să viziteze. În forma în care s-a introdus acum a blocat pe termen mediu și lung, poate pentru totdeauna, rezerva de aur și argint pe care o deține România în perimetrul Roșia Montană. Pe mine, din punct de vedere administrativ, m-a interesat să aibă oamenii din comunitate bunăstare, locuri de muncă, să ducă o viață normal la ei acasă, să nu fie nevoiți să-și ia valiza și să-și caute de muncă în străinătate sau în alte zone mai dezvoltate. Pentru că asta s-a întâmplat în ultimii 4 ani, toți tinerii dornici să muncească au migrat în alte părți, iar zona, încet, dar sigur, s-a depopulat”, ne-a declarat Eugen Furdui, primarul comunei Roșia Montană.

S-a trasat un cerc pe imaginea din satelit

Până în ultimul moment, primarul din Roșia Montană a sperat că, totuși, cândva, va începe exploatarea responsabilă a aurului, care să creeze locuri de muncă și să aducă bani la bugetul de stat. ”Ar fi fost foarte simplu ca Guvernul să retragă cererea de includere în patrimoniul UNESCO, pentru că asta am solicitat, pentru redefinirea clară a ceea ce poate fi inclus în patrimoniul cultural UNESCO, cum erau galeriile romane, centrul istoric, clădiri, care se pretează. Așa, s-a mers pe peisajul cultural-minier Roșia Montană, s-a făcut, din birou, un cerc pe imaginea luată din satelit, pe o circumferință de 2 km, care s-a suprapus peste resursa de aur de la Roșia Montană”, ne-a mai precizat primarul Eugen Furdui. Rezervele de aur de aici sunt de peste 300 de tone, la care se adaugă alte 1.600 de tone de argint. Între timp, peste patrimoniul inestimabil al UNESCO au trecut puhoaiele, distrugând absolut toate drumurile din Roșia Montană, fără ca cineva din Guvern să dea vreun semn că va aloca bani pentru reabilitare.

Nicușor, Barna și Cioloș, în extaz

Alături de președintele Klaus Iohannis, care a transmis că salută includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității, cei mai extaziați s-au dovedit a fi cei de la USR-PLUS. Dacian Cioloș a scris că e o veste mare şi nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să se bucure de ziua lui, iar Dan Barna a afirmat că a primit o veste extraordinară, după ani de zile de luptă pentru protejarea istoriei și a mediului de la Roșia Montană. ”Respect pentru toţi cei care au dus o luptă de 20 de ani, care la început părea pierdută. Avem acum obligaţia, ca societate, să facem din Roşia Montană o atracţie pentru vizitatorii din întreaga lume. Locaţiile din Patrimoniul UNESCO, bine guvernate, sunt generatoare de profit”, a scris și Nicușor Dan pe o rețea de socializare. Culmea ipocriziei este că, în timp ce ong-urile și politicienii ONG-iști se luptă pentru protejarea mediului, pădurile României pleacă, zilnic, peste hotare, iar țara a ajuns groapa de deșeuri a Europei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.617 afisari

14 COMENTARII

  1. Pai, AURUL, in primul rând dar si alte bogāții – căci nu e vorba numai de aur – erau (sunt) MIZA. Numai un ignorant poate crede altceva.

  2. Indiferent daca il exploatau sau nu noi tot nu vedeam nimic. Vezi zacamintele. O fi o problema de concurenta intre stapani.

  3. O gramada de oameni au sa urle cand o sa citeasca ce zic.
    Aurul respectiv va asigura ceva mai de pret decat scoaterea lui, vanzarea lui si depozitarea lui in beciul unei banci (bineinteles nu a BNR-ului).
    Aurul respectiv actioneaza ca un boosting pentru acest pamant, si aici ma refer la functionarea sistemului biologic.
    Cine intelege cum functioneaza organismele automatizate, si se uita pe harta Romaniei si studiaza depozitele de minerale, cristale, si depozitele de metale conductoare, vor vedea ca boostingul energetic este dat de aceste depozite care majoritatea sunt de-a lungul Carpatilor.

    Recuperarea naturii la noi intotdeauna s-a facut mai rapid decat in multe tari devastate de razboaie. Acest lucru se datoreaza acestor depozite, de mica, aur, cupru, chiar si magnetita la foarte adancime. De aceea sper din suflet sa le explodeze si concesiunea de Cu si multe alte metale de la Moldova Noua

    Asa ca pe termen mediu si lung, vom fi mult mai in avantaj decat altii.

  4. Doamne ce ipocriti suntem ! Plangem cu lacrimi de crocodil dupa ” aurul nostru” de care,noi bastinasii,nu am beneficiat aproape de loc si,pe care l-am exploatat foarte putin,pe vremea dacilor,fiind apoi furat de romani,apoi de austro-ungari si foarte putin pe vremea lui Ceausescu ca el l-a conservat pentru viitor.Daca nu se lua aceasta hotarire si nu faceau scandal oengistii useristi aurul nostru lua calea strainatatii iar zona era pustie si otravita.Acel primar plange dupa comisioanele promise ca sa distruga in totalitate localitatea Rosia Montana.Oare nu el a participat la lamurirea localnicilor sa-si vanda proprietatile acelor smecheri care voiau sa exploateze zacamintele de aur prin separarea cu cianuri otravind in mod iremediabil intreaga zona.Iar de asa zisul profit pe care,cica,l-ar fi avut statul roman in urma exploatarii ma faceti sa rad.Cu gradul de coruptie politica si guvernamentala de la noi vom lua „praful de pe toba”.Cum am luat din expoatarile petrolului,gazelor sau padurilor.

  5. Ziare.com , ieri , 26 iulie 2021 , ora 08:09 , articol de Alina Toma . Adrian Cioroianu : ” In Patrimoniul UNESCO NU INTRA INTREAGA LOCALITATE , CI O ARIE DELIMITATA , cea care apare in dosarul depus de Guvernul Romaniei ( prin delegatia pe care am condus-o ) in ianuarie 2017 si apoi , in ianuarie 2020 . IN DOSAR ESTE VORBA , IN PRINCIPAL , DESPRE FOSTA EXPLOATARE / MINA ROMANA ( adica de pe vremea imperiului roman , ca sa fie clar ) SI NU DE INTREAGA ZONA ROSIA MONTANA ” . Primarul Furdui are mai multe responsabilitati si este suparat ca afacerile ilegale din zona vor fi sub lupa autoritatilor , asta e baiul .

  6. Magari asta Maghiarii spun ca Rosia e si a lor. Probabil ca Atila Hunul se nascusa in timpul lui Traian cel roman cand se batea cu Decebal si astepta sa vada pe cine paruieste si el… 🤗
    Aurul vara ia mintile e bine sa nu te uiti mult la el 🥇

  7. Generațiile prezente s-au obișnuit sa distrugă totul ca niște termite sau roiuri de lăcuste. Generațiilor viitoare le sunt lăsate datoriile și o tara distrusa, dacă va mai rămâne o tara. Nu sunt arcadas de-al usristilor plusistilor sau p. listilor dar măcar atât sa lăsăm generațiilor viitoare, ceva ce nu poate fi evaluat în bani. Altfel aurul luat drumul străinătății iar Ro rămânea cu un lac de cianuri ce punea viata oamenilor în primejdie. Vor romanii sa trăiască bine, la munca. Ați distrus, furat și vândut destul.

  8. Daca e sa platim ceva catre firma care ecploata in zona, sa plateasca aia de au incheiat contractul si cei ce si au asumat o asemenea raspundere politico -economica.
    Sa nu mai plateasca tot Statul Roman.Adica noi.

  9. TIPIC JURNALISTILOR DE 2 LEI !!,CLAUDIA MARCU BATE CAMPII SI PLANGE LA MORMANT STRAIN BINEINTELES PE BANI !.
    PUNE MANA SI CITESTE ,DACA NU ESTI ANALFABETA POATE PRICEPI !, VEZI CE SPUNE PROF ANDREI CIOROIANU REPREZENTANTUL
    ROMANIEI LA UNESCO !,APOI SA VAD DACA MAI TRANCANESTI VERZI SI USCATE ,VEZI MANDATUL PRF CIOROIANU ,VEZI CEREREA GUVERNULUI !.
    SUB PROTECTIA UNESCO INTRA DOAR O ANUMITA SUPRAFATA DIN ZONA ROSIA MONTANA IN SPECIAL CEA CARE CUPRINDE ACEI KM DE GALERII ROMANE .
    In ROMANIA exista aur la CEREJ ,dar e deja concesionat strainilor pe aceleasi criterii de tradare nationala .,aur este si in Maramures dar nu se exploateaza ,vezi refuzul BNR de a
    achizitiona aur in ultimii 20 de ani ,vezi ce spune Isarescu !.Aurul in pamantul romanesc este mai sigur decat in banci !,vezi cele 63 tone aur duse la Banca Angliei ca si GAJ LA IMPRUMUTURILE PROSTESTI FACUTE.
    De ce nu pleaca isarescu de la BNR ?,ca este cel care face jocul FMI,BM ,a celor care comanda de drept si de fapt guvernelor romanesti de trista amintire din 89 pana azi .

  10. Nu va mai bateti capul ; Romania nu mai poate vinde nici un gram de aur , atat timp cit poansonul de marcare a fost instrainat de niste ticalosi. Poate sa scoata si zeci de tone, degeaba…

  11. Florin , excrocheria apartine companiei anglo-indiene ALLIED DEALS ( vezi articolul din HotNews , 28 februarie 2006 , ora 0:00 , articol de Cristian Niculescu : ” Am pierdut brandul de aur ” ).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger