AcasăSOCIALDecarbonizarea se amână cu 2 ani. Închiderea termocentralelor pe cărbune, în stand-by

Decarbonizarea se amână cu 2 ani. Închiderea termocentralelor pe cărbune, în stand-by

Salvare în ultimul moment. Cărbunele rămâne

Demersurile repetate din ziarul Național, prin care atrăgeam atenția asupra riscurilor uriașe de dezechilibrare a sistemului energetic național, au avut succes. Autoritățile au înțeles că, fără termocentralele pe cărbune, în condițiile în care nu se pune nimic în loc, securitatea energetică a țării se află într-un mare pericol. Astfel, Ordonanța decarbonizării adoptată joi de Guvern amână cu doi ani închiderea termocentralelor.

Ordonanța decarbonizării adoptată joi de Guvern a fost modificată semnificativ față de forma inițială. Actul normativ instituie măsuri pentru coordonarea și implementarea procesului de decarbonizare, prin înființarea Comitetului Interministerial al Cărbunelui, dar și posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului României și la propunerea Ministerului Energiei, în situație de criză energetică și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic. ”În această ordonanță, propunem închiderea și conservarea unităților de producție a energiei electrice pentru că observăm în această criză energetică că nu se știe când o să ai nevoie să poți produce din nou energie electrică. De altfel, încă din februarie, dacă vă aduceţi aminte, premierul a anunțat creșterea producție pe bază de cărbune, s-au angajat peste 600 de oameni deja la Complexul Energetic Oltenia. Dacă vă uitați pe site-ul Transelectrica, o să vedeți o creștere a producției de energie electrică în ultima lună. Eram obișnuiți cu 1.200 MWh, a ajuns și la 1.700 de MWh, deci Complexul Energetic Oltenia funcționează în acest moment aproape de capacitatea maximă de producere a energiei electrice”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, la finalul ședinței de Guvern.

Termenul limită – 2032

Ordonanța decarbonizării a aprobat încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, retragerea din exploatare și închiderea capacității energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW, încetarea producției de lignit și huilă, executarea lucrărilor de punere în siguranță și a lucrărilor de închidere și ecologizare pentru cariere și mine până la data de 31 decembrie 2032, față de 2030, termenul prevăzut în proiectul inițial. Totodată, închiderea grupurilor pe cărbune de la Societatea Complexul Energetic Oltenia, prevăzută în Planul de restructurare, aprobat de Comisia Europeană, va fi corelată cu punerea în funcţiune a investiţiilor în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie. CET Govora se va închide la 31 decembrie 2025, CET Paroșeni, de la Complexul Energetic Hunedoara are termen de funcționare până la 31 decembrie 2030, iar UAT Municipiul Iași se închide la 31 decembrie 2025.

Rezervă tehnică

Potrivit ordonanței, capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., respectiv grupurile energetice Turceni 4 și 5, Ișalnița 7, Rovinari 4, 5 și 6, cu un total de 1.965 MW putere instalată, vor constitui rezervă tehnică în perioada 2023 – 2030, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național. De asemenea, pentru asigurarea sigurantei și stabilității Sistemului Electroenergetic Național, termenul de inchidere prevăzut pentru grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7, totalizând 660 MW (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022), poate fi amânat în situații justificate la solicitarea Operatorului de Transport și Sistem, Compania Națională de Transport Energie Electrică ”Transelectrica” S.A. si se va constitui rezervă tehnică în perioada 2023-2026.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.063 afisari

16 COMENTARII

  1. Cand a vazut ca-i zboara scaunul, adormitul de la energie s-a trezit ??? E rau sa fii prost, dar sa nu-ti dai seama pana-ti spun altii, e catastrofal.

    • CONTRIBUTORS.RO , 1 IULIE 2022 , ARTICOL DE CONSTANTIN CRANGANU : ” COMBUSTIBILI FOSILI , ENERGII ” VERZI ” , DICTATORI „.

      • CONTRIBUTORS.RO , 01/07/2022 , ARTICOL DE CRISTIAN FELEA : ” ENERGIE : SA NU REPETAM ERORILE GERMANIEI ” .

  2. Ba, daca le pasa de poluare la capetele astea ue faceau treptat niste schimbari dar mai ales militau sa nu se mai taie padurile si mai ales aici la noi de cei mai ecologisti doar cu vorba… austriecii!!!

  3. Virgil Popescu a fost si este sustinut de psd ,pnl , udmr . psd s-a opus demiterii lui la motiunea de cenzura . propaganda pesedista securista de al scoate tap ispasitor pe Virgil Popescu este pentru cei cu creierul spalat si postaci de partid .la fel se incearca acum scoaterea singurului vinovat pe Catzu , astia doi au condus Romania , restul sint fete mari si nu puteau sa faca nimic .

  4. Dragi cititori , dvs ati inteles ca incepand de astazi , factura la electrictate se mareste cu 120% ???
    DOAR pentru ca asa vrea guvernul !
    Doar pentru ca sa se dreneaza banii de la prrostime catre mafia de stat !

    • Parazit securist imputit, cat timp crezi ca mai tine politica talhareasca a „guvenului mieu” ?
      Saptamana si scumpirea/ saptamana si scumpirea – E abia 1 iulie si multe produse alimentare sau de uz general sunt mai scumpe cu 10%-20 % fata de luna trecuta . Produse lactate de 3,7 Lei au ajuns la 7,6 lei in 2 spatamani ! Detergent de 32 Lei este deja la 49 lei !Unele sunt eliminate definitiv din linia de productie !

  5. In Suceava, frumoasa Bucovina , pastorita de vreo 20 ani de vestitul propagandist Flutur , drumurile sunt la fel de inguste si nemodernizate (nici vorba de autostrazi) ca acum 50 ani , industria distrusa , nici o investitie in sport si alte domenii social culturale in ultimii 20 ani, doar vorbe goale ale acestui vechil si ale acolitilor sai …..
    Zona este superba cu Cetatea Sucevei ,cu renumitele manastiri Voronet ,Sucevita ,Putna , Dragomirna, cu spiendoarea Obcinilor Bucovinei, semetia Raraului , parcul cu veverite din Statiunea Vatra Dornei si multe alte splendori ce dainuie pe aceste locuri !!!

  6. Romania o sa fie prima tara independenta energetic. Decarbonarea e un mit. Nu am fi fara carbon sau dioxid din carbon necesar respiratiei plantelor. E adevarat in India e atat de mult carbon ca respira doar plantele iar oameni nu se vad dimineata. Cel mai bine sa planteze pomi.

  7. Ce decarbonam noi carboneaza rusii. O vedeti pe Greta protestanta sa protesteze? Vrem tancuri eco, rachete fara fum explozii reci.
    Apa de ploaie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger