AcasăSOCIALDecădere totală a Uniunii Europene. Noile generații, transformate în persoane fără adăpost

Decădere totală a Uniunii Europene. Noile generații, transformate în persoane fără adăpost

Criza locuințelor lovește UE. 47 % dintre europenii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani stau cu părinții

Comitetul Economic și Social European a cerut ca dreptul fundamental la o locuință decentă și la prețuri accesibile pentru toți să fie consacrat în legislația primară a UE. Statele Uniunii Europene se confruntă cu o criză majoră a locuințelor, din cauza prețurilor prohibitive și a stagnării construcțiilor rezidențiale. Comitetul avertizează că, din cauza lipsei de posibilități materiale, 47% dintre europenii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani stau cu părinții.

apartamenteStatele Uniunii Europene se confruntă cu o adevărată criză a locuințelor, ale căror prețuri au ajuns atât de mari încât doar cei cu foarte mulți bani și le mai pot permite. Dat fiind gravitatea situației, Comitetul Economic și Social European (CESE) a solicitat ca dreptul fundamental la o locuință decentă și la prețuri accesibile pentru toți să fie consacrat în legislația primară a UE.

Totodată, CESE a cerut Comisiei Europene să recunoască locuințele sociale ca fiind un instrument esențial și promițător al politicilor active în domeniul locuințelor, arătând că abordarea actuală, conform căreia politica în domeniul locuințelor ar trebui să fie un program destinat exclusiv gospodăriilor cu cele mai mici venituri, ar trebui respinsă. Astfel, Comisia Europeană trebuie să elaboreze un plan de acțiune cu măsuri pe termen scurt și mediu pentru asigurarea respectării dreptului fundamental la locuință și pentru coordonarea și punerea în aplicare a planurilor naționale și europene de investiții în locuințe publice.

”Autoritățile naționale și locale ar trebui să crească finanțarea proiectelor de locuințe sociale și să simplifice accesul la fonduri. În plus, dezvoltatorii imobiliari non-profit și cooperativele, precum și autoritățile locale ar trebui să poată obține rate ale dobânzii de 0 %”, se arată în avizul CESE.

Oferă insuficientă

Criza locuințelor este cauzată, printre altele, de oferta insuficientă, în raport cu nevoile, de locuințe durabile și la prețuri accesibile. Prin urmare, trebuie utilizate toate mijloacele posibile pentru a mări volumul de locuințe disponibile spre cumpărare sau închiriere, consideră CESE. Potrivit Comitetului, Comisia Europeană ar trebui să sprijine statele membre prin emiterea de recomandări adresate acestora, după caz, în vederea instituirii unui set de instrumente pentru a limita creșterile necontrolate ale chiriilor, inclusiv plafoane legale ale chiriilor, un impozit pentru clădirile rezidențiale vacante, stimulente fiscale pentru renovarea locuințelor vacante în vederea închirierii, mai multe locuințe sociale, limitări pentru aprobările de închiriere pe termen scurt. În același timp, este nevoie de un plan de acțiune axat în mod specific pe îmbunătățirea accesului tinerilor la locuințe la prețuri accesibile.

Prețurile au luat-o razna

În UE, chiriile și prețurile proprietăților rezidențiale au crescut cu mult peste venitul mediu disponibil în ultimele două decenii. Politicile europene de austeritate concertate în urma crizei financiare și economice din 2008 și reducerile aferente ale ajutoarelor publice și ale investițiilor au limitat grav capacitatea autorităților naționale, regionale și locale de a promova locuințe decente și la prețuri accesibile, precum și de a renova și de a extinde fondul de locuințe actual, semnalează CESE. Acest lucru a dus la o scădere a stocului de locuințe accesibile în Europa.

În același timp, ratele dobânzilor ipotecare au crescut rapid din 2022, în timp ce costurile de construcție au crescut din 2020. Ambele au făcut extrem de dificilă construirea de noi locuințe la prețuri accesibile. Pe lângă aceste evoluții, cetățeni înstăriți din alte state achiziționează proprietăți rezidențiale în zone atractive ca locuințe secundare, iar chiriile pe termen scurt sunt în creștere, eliminând astfel aceste proprietăți din oferta de locuințe pentru populația locală. În general, locuințele la prețuri inaccesibile reprezintă o problemă în toate statele membre, astfel că s-a ajuns ca 47 % dintre europenii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani să stea, de nevoie, în aceeași casă cu părinții.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
23.391 afisari

10 COMENTARII

  1. Păi nu mai e cu capitalism acum, cu legile sale? Legea în care Madam Oferta se întânește Nea Cerere și pun la cale prețul?
    Parcă acest occident prosper critica socialismul din trecut, în care, cu ajutorul statului, bine-nțeles, toți aveau un acoperiș deasupra capului? Îți dădea statul locuință sau îți cumpărai tu una dacă nu voiai să te milogești la partid/sindicat.

    • Pai preturile im economia sanatoasa sunt influentate de cerere dar in acest moment cererea este mica si preturile sunt mari ceea ce arata o lipsa de logica economico-financiara . Este clar ca piata se afla in dezechilibru si nu mai urmeaza regulile cererii si ofertei din motive ce tin de dezechilibre din economie precum inflatia de ex dar si altele .

  2. Cu ajutorul statului care dadea DOAR UNORA? Nu va mai faceti bine, aceeasi gandire egoista de comunisti esuati, gen „daca noi avem inseamna ca au toti”? Afla ca unii au luat moca iar altii au fost nevoiti sa isi cumpere iar rata era mai mult 50% din salariu, cam 1500-2000 de lei. Acum cine te tine sa nu iti iei tot in rate? La fel si cu „era bine eu ma descurcam, aveam o matusa la gostat”. Asta inseamna ca restul care s-au chinuit au meritat, nu? Daca nu au avut PILE? Repet, nu va mai faceti bine!

  3. Vor veni vremuri mai mult decât triste.
    Să știi că eu sunt o persoană care mi_am cumpărat casă în comunism dar nu am plătit rată de 1500 _2000, asta este o minciună.
    Nu spune nimeni că a fost ușor în acele vremuri. Spunem doar faptul că exista o stabilitate în ceea ce privește serviciul, că se putea
    cumpăra un apartament în rate la un preț rezonabil , că terminai o facultate și avea un loc de muncă asigurat chiar dacă trebuia să mergi acolo unde erai repartizat. Copii de acum , termină o facultate și vând la piață sau livrează mâncare la domiciliu, să_si cumpere o casă nici nu intră în discuție pentru că nu au siguranța serviciului, sau nu au serviciu , sau sunt foarte prost plătiți și multe altele.
    Dacă vrem să ne îmbătăm cu apă rece nu ne oprește nimeni !

  4. Va anuntz pe totzi, ca au ramas locuri libere pe timp de iarna in parcul Carol si Herastrau. Pe timp de vara creste chiria. Grabitzi-va.

  5. Mananci rahat cu lingu cand declari ca doar unii au fost privigilegiati! Toti am devenit proprietari pe un apartament construit in epoca Ceausescu.Sigur ai mostenit si tu unul.

  6. LA ASTIA CAPITALISMUL ESTE ASA:MUNCITI VOI SA AVEM NOI.ASA A FOST SI IN ROMANIA PANA IN 44 SI SE CONTINUA ASTAZI

  7. Stați toți pe internet toată ziua . Oare cei din korea de nord la fel fac ? .la fel era și la noi daca rămâneam comuniști , înjurăm toată ziua uni capitalismul dar ne bucuram de libertățile și bunăstarea care o avem, mulți fara sa o meritam .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger