AcasăSOCIALDeca, asigurări pentru profesorii încă nemulțumiți: „Toate salariile din învăţământ cresc” -...

Deca, asigurări pentru profesorii încă nemulțumiți: „Toate salariile din învăţământ cresc” – VIDEO

În contextul în care semnalele sunt că sindicaliștii încă nu sunt dispuși să renunțe la greva din Educație și să se revină de marțea viitoare la ore, în ciuda adoptării, joi, a unei ordonanțe privind creșterea salariilor din învăţământ, ministrul Educației a ieșit, vineri, la declarații.

Și a ales să facă unele precizări cu privire la ordonanţa privind majorarea salariilor din sistemul educațional. Toate salariile din învăţământ cresc, niciun salariu nu scade – a anunțat Ligia Deca, în fața presei.

„Profesorii au nevoie de salarii decente şi merită mai mult respect din partea guvernanţilor şi a întregii societăţii. Munca personalului şcolii este una esenţială. Întreaga societate îşi doreşte ca sectorul educaţional să se aşeze pe cu totul alte baze, din toate punctele de vedere. La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin OUG 53, garantăm o creştere de 1000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Ca mesaj, toate salariile din învăţământ cresc. Niciun salariu nu scade”, a declarat Deca, vineri, într-o conferinţă de presă.

Clarificări despre avizul Consiliului Legislativ

Ministrul Educației a demontat ceea ce a catalogat drept o „informaţie falsă” – cum că salariile din învăţământ ar urma să scadă.

„Au apărut ieri şi alte informaţii care nu sunt adevărate. O primă astfel de informaţie a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Avizul Consiliului Legislativ a fost unul favorabil. Nu există nicăieri în cuprinsul avizului sintagma ”neconstituţional”. (…) Altă informaţie falsă a fost că salariile vor scădea. În anexa OUG sunt prezentate valoriile salariilor de bază cu gradaţie zero, pentru cei cu mai puţin de trei ani vechime în muncă. Vom transmite inspectoratelor salariile de bază pentru toate gradaţiile, de la zero la cinci”, a afirmat Deca.

Ministrul Educației a ales să precizeze că vechimea în învăţământ este diferită de vechimea în muncă. „Toate salariile de bază cresc şi asta se va resimţi în venitul net. Sporurile se aplică pe această bază mărită. Este vorba de gradaţia de merit, acordată pentru 16% din posturi, sporul de dirigenţie este de 10%, iar 70% din cadrele didactice beneficiază de acesta, sporul pentru învăţământ simultan este între 7 – 20%, indemnizaţia pentru zonele izolate este de 20% (…)”, a mai explicat Deca.

Ministru: Salariul mediu în educaţie creşte spre 8.500 de lei brut

„Salariul mediu în educaţie creşte spre 8.500 de lei brut. Este în acest moment, după adoptarea OUG 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional”, a ales să mai puncteze, vineri, ministrul Educației.

În cursul zilei precedente, după adoptarea acestei OUG, Deca declarase, de la Palatul Victoria: „Cu toții am fost martori, în ultimele 2 săptămâni, a unor mişcări de protest în rândul cadrelor didactice și a personalului din învățământ care au adus în prim-plan nevoia de sprijin pentru educație. Am auzit vocea tuturor şi demersurile realizate de către coaliție și puse în fapt de către Guvernul României sunt un semn în acest sens. (…) Practic, prin actul normativ adoptat astăzi (joi, 1 iunie-n.red.) reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1.000 de lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cei 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. De asemenea, actul normativ garantează, din nou, de-a această dată și în format de cadru normativ, faptul că în noua lege a salarizării se va respecta principiul ca baza salarizării în educație, adică salariul mediu brut al debutantului, să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, urmând ca la Ministerul Muncii să se desfășoare discuțiile vis-s-vis de grila de salarizare. Așa cum știți, Ministerul Educației a purtat discuții la începutul acestui an cu liderii federațiilor sindicale și am transmis deja o propunere în acest sens, care urmează a fi dezbătută în continuare în contextul negocierii pe legea salarizării”.

author avatar
Andrei Coman