AcasăSOCIALDe unde redresare economică? Fabricile lumii încetinesc producția!

De unde redresare economică? Fabricile lumii încetinesc producția!

Producția fabricilor la nivel mondial a slăbit în cea mai mare parte în septembrie, deoarece încetinirea cererii s-a adăugat la durerile cauzate de presiunile persistente asupra costurilor și de înăsprirea politicii monetare, diminuând perspectivele de redresare economică.

Datele îngreunează perspectivele unei redresări susținute în urma pandemiei și ar putea spori îngrijorările legate de o încetinire globală, în timp ce marile bănci centrale se angajează în cea mai agresivă rundă de majorări ale ratelor dobânzilor din ultimele decenii pentru a controla inflația în creștere.

Luna trecută, activitatea manufacturieră din întreaga zonă euro a continuat să scadă, deoarece criza tot mai mare a costului vieții i-a făcut pe consumatori să fie precauți, în timp ce creșterea facturilor la energie a limitat producția.

Indicele PMI (Purchasing Managers Index) final al S&P Global pentru sectorul manufacturier din blocul comunitar a scăzut în septembrie la cel mai mic nivel din ultimele 27 de luni, de la 49,6 în august, la 48,4, și mai jos de pragul de 50 care separă creșterea de contracție.

„Sectorul manufacturier european continuă să se confrunte cu provocări serioase, îngreunat de creșterea prețurilor la energie, în timp ce comenzile noi înregistrează un nou declin”, a declarat pentru Reuters economistul Thomas Rin, senior managing director la Accenture.

„Economiile continuă să se confrunte cu dezavantajele generate de inflația ridicată, incertitudinile în creștere și criza tot mai mare a costului vieții.”

Creșterea costurilor energiei a tras un semnal de alarmă cu privire la perspectivele afacerilor în Germania, cea mai mare economie europeană, deoarece activitatea din industria prelucrătoare s-a contractat acolo pentru a treia lună. Activitatea fabricilor din Franța s-a contractat în cel mai rapid ritm din mai 2020.

Activitatea fabricilor italiene a scăzut din nou, dar într-un ritm mai lent decât în august.În Marea Britanie, producția manufacturieră a scăzut pentru a treia lună consecutiv în septembrie, iar comenzile au scăzut pentru a patra lună consecutiv, afectate de scăderea cererii externe.

Producția  s-a redus în Taiwan și Malaezia, în timp ce în China, a doua mare economie globală, analiștii se aștaptă la o creștere de doar 3% în acest an, cea mai lentă din 1976.

Încetinirea economiei mondiale întunecă, de asemenea, perspectivele industriilor cu creștere rapidă. Producătorul de mașini electrice de top Tesla a anunțat duminică livrări mai mici decât se aștepta în trimestrul al treilea.

„Condițiile economice se deteriorează în Europa, Statele Unite și China. Asta afectează cu siguranță activitatea de producție”, a subliniat Toru Nishihama, economist șef la Dai-ichi Life Research Institute.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
350 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger