AcasăSOCIALDe ce plătesc bolnavii testele Covid

De ce plătesc bolnavii testele Covid

Bolnavii plătesc 350 de lei ca să se poată interna în spital

Testările Covid nu sunt decontate de casele de asigurări de sănătate. Plata acestora se face din bugetele spitalelor, iar testarea obligatorie se face doar pentru bolnavii cu simptome, pentru cei care au intrat în contact cu persoane infectate și pentru pacienții dializați și oncologici. 

Plângerile bolnavilor non-Covid care au fost nevoiți să scoată din buzunare sume de 300-350 de lei pentru testele noului coronavirus sunt cât se poate de reale. De teamă că le vor băga spitalul în carantină, foarte mulți manageri de spitale nu primesc bolnavi care necesită internare până nu își fac testele Covid. Cum aceste teste nu sunt în niciun fel decontate de casele de asigurări de sănătate, românii sunt nevoiți să le plătească. Mai mult, nici spitalele nu obțin bani în plus pentru testările Covid, unitățile sanitare Covid și suport Covid primind bani în plus de la Ministerul Sănătății doar dacă depășesc valoarea contractată pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus. Unele spitale, care nu practică politici exagerate de protecție, internează pacienții care nu au simptome de Covid fără a le mai face niciun fel de testare. ”Noi am primit bani prin program național pentru kiturile de testare și testăm pacienți care se încadrează în definiția de caz Covid. La noi nu se fac teste dacă pacienții care se internează nu au simptome, dar sunt unele spitale care condiționează internarea de acest test. Acum și măsurile pe care le ia fiecare spital sunt îndreptățite, pentru că nimeni nu vrea să aibă focar în unitatea sanitară”, ne-a declarat Marius Niculescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Zona roșie sau testare

Pentru că nu au cum să refuze pacienți, cei mai mulți administratori de spitale au instituit zone de triaj și zone roșii, unde sunt cazați bolnavii până la efectuarea testelor și la obținerea rezultatelor. Cei care vor să se interneze mai repede și care se tem că în zona roșie s-ar putea infecta de la alți pacienți au alternativa de a se testa în altă parte, plătind aceste teste. ”Noi nu condiționăm internarea pacienților de efectuarea acestor teste. Dar se poate recomanda pacientului, pentru a scurta perioada până la intervenția chirurgicală sau tratament, să nu stea aici timp de 24 de ore în zona roșie până la efectuarea testelor, pentru că suntem obligați să luăm măsuri pentru protejarea pacienților și a personalului medical. Există o procedură prin care se face un triaj telefonic cu 48 de ore înainte de a veni la noi și apoi urmează intrarea în zona roșie, pentru testare și infirmarea infectării. Dacă vin urgențe, se iau toate măsurile de echipare a personalului medical, se testează pacientul, se introduce în sala de urgență și se operează. Ulterior, pacientul este transferat într-un spital Covid, tocmai pentru a nu bloca institutul, care tratează 40% din urgențele cardiovasculare din Sud-Estul României”, ne-a declarat dr.Gheorghe Ceaușu, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
435 afisari

1 COMENTARIU

  1. Niciun spital din tara nu poate obliga un pacient sa si efectueze o analiza medicala fara consimtamant.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger