Creșterea, în ultima perioadă, a numărului de cazuri de gripă și viroze respiratorii îi îngrijorează pe medici, dar și pe părinți, mai ales că în doar câteva zile urmează să reînceapă cursurile școlare. Din declarațiile oficiale reiese că în România nu se declară, cel puțin nu la acest moment, epidemie de gripă.
Joi după-amiază, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ieșit într-o conferință de presă, alături de Ligia Deca, șefa de la Ministerul Educației.
Nu se declară epidemie, dar se anunță stare de alertă epidemică
Rafila a explicat că declararea epidemiei de gripă ar impune anumite restricţii. Iar abordarea ministerului a fost una care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale și menținerea şcolilor deschise.
„Ca să oficializăm această situaţie (…) o să emit o instrucţiune, Legea 95 îmi permite acest lucru, o să trimit, o să adopt o instrucţiune, şi există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situaţie în care… există o lege adoptată în timpul pandemiei, Legea 136, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricţii. Ori aţi văzut că abordarea noastră a fost o abordare care să vină în sprijinul desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, să menţinem şcolile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină şi izolare. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situaţie. (…) Nu este o situaţie dramatică, este o situaţie fără precedent în această perioadă”, a spus minstrul.
„Internarea în spitale n-are nicio legătură cu partea cu declararea epidemiei”
Șeful de la Ministerul Sănătății a fost întrebat de presă în ce condiţii va fi declarată epidemia de gripă, având în vedere că unele spitale sunt aglomerate şi se fac cu greu internări.
„Eu nu vreau să confundăm lucrurile. Internarea în spitale n-are nicio legătură cu partea cu declararea epidemiei. Acolo discutam despre carantină şi izolare, inclusiv a contacţilor. Situaţia poate fi mai dificilă în unele spitale, dar noi tocmai din cauza asta am pus la dispoziţia populaţiei centrele de evaluare ambulatorii. Facem apel la adresabilitate la medicul de familie, este varianta firească. Şi nu avem în momentul de faţă semnale că – cu excepţia unor spitale care, să spunem, sunt profilate şi lucrul ăsta o să-l discutăm în continuare – în care şi alte spitale, aşa cum a fost în perioada pandemiei, să poată să primească persoane cu viroze respiratorii. Nu se pune problema colmatării, de exemplu, a unităţilor de primiri urgenţe”, a completat ministrul.