AcasăSOCIALDe ce nu intră Capitala în carantină, dacă are rata de infectare...

De ce nu intră Capitala în carantină, dacă are rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori? Tătaru spulberă misterul

nelu tataruDe ce nu intră Capitala în carantină, dacă are rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori? Tătaru spulberă misterul

Conform legilor în vigoare, dacă o localitate are rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori, atunci autorităţile pot impune carantinarea acelei zone. Este o situaţia iminentă şi în Bucureşti, din moment ce rata a ajuns la 6,55 la mia de locuitori.

Totuşi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat că intră şi alţi factori în calcul. Medicul afirmă că nu s-a întrunit punctajul pentru carantinare.

O carantinare a unei localităţi implică mai multe, nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile. Sunt câteva criterii minore, majore, dar sunt criteriile majore de exemplu existenţa şi ocuparea spitalelor din acea localitate. Sunt punctaje care se fac.

De exemplu, dacă sunt ocupate peste 90 la sută secţia şi terapia intensivă sunt 20 de puncte. Dacă sunt ocupate doar secţia sau doar ATI- 15 puncte. În acest moment Bucureşti nu se încadrează„, a spus Nelu Tătaru.

Mai multe paturi la ATI, în Bucureşti

În următoarele zile vom operaţionaliza mai multe paturi de terapie intensivă. De exemplu, la Monza Metropolitan, în momentul acesta operaţionalizăm 30 de paturi de terapie intensivă şi 30 de terapie intermediară plus 12 pentru cazurile medii severe.

La Floreasca încercăm să operaţionalizăm un etaj întreg, etajul I pentru terapie intensivă. Sunt şi celelalte spitale care au intrat în acest moment, cum este Malaxa, pentru terapie intensivă, Cantacuzino sau Sfânta Maria„, a afirmat ministrul Sănătăţii, preluat de news.ro.

Se va ajunge la lockdown general?

Cazurile care vin, sau infecţiile care vin, se produc în prespital, nerespectând nişte reguli. Că vrem sau nu vrem, trebuie să recunoaştem. Noi suntem cei care primim aceste cazuri, suntem aceeaşi oameni, gestionăm medical o pandemie. Cred că eforturile ar trebui să fie susţinute şi comune.

Încercăm tot noi să limităm partea de prespital, introducând acele reguli şi uneori până la carantină. Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli. Dar carantina este ultima dintre ele„, a mai spus Tătaru.

Județele cu cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2

Municipiul Bucureşti înregistrează o scădere a ratei de infectare cu SARS-CoV-2 la 6,55 la mia de locuitori. Judeţul Sibiu rămâne la o incidenţă de peste 8 la mia de locuitori, potrivit raportării transmise, marţi, de Grupul de Comunicare Strategică.

Conform GCS, pe primul loc în ţară ca rată de infectare cu noul coronavirus se situează judeţul Sibiu cu 8,47 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua de luni când era 8,64. Judeţul Ilfov înregistrează o scădere, de la 8,13, cât avea luni, la 7,1, iar Braşovul creşte de la 7,19 la 7,36 la mia de locuitori.

Municipiul Bucureşti are o incidenţă de 6,55 la mia de locuitori, în scădere faţă de luni, când a avut 6,61. O rată de infectare mare se înregistrează în judeţele Cluj – 7,03, Constanţa – 6,5, Alba – 6,08, Arad – 5,9, Timiş – 5,45, Bihor – 5,27.

Judeţele cu incidenţă mică a cazurilor de infectare la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni, sunt Gorj – 1,72, Olt – 1,8 şi Harghita – 1,84. Niciunul dintre judeţele ţării nu se mai află în zona verde.

author avatar
Andrei Ștefan