AcasăSOCIALDe ce mai are România carantină de noapte şi cât timp vor...

De ce mai are România carantină de noapte şi cât timp vor fi interzise nunțile și botezurile

raed arafat restrictiiDe ce mai are România carantină de noapte şi cât timp vor fi interzise nunțile și botezurile

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că deocamdată este prea devreme pentru a se pronunţa în privinţa modului în care vor fi sărbătorile de iarnă şi că în 10-15 decembrie autorităţile vor vedea care este situaţia: „Speranţa este ca oamenii să petreacă mai aproape de normal”.

Autoritățile au decis, vineri, mai multe măsuri de relaxare a unor restricții în România. Va fi permisă organizarea de spectacole, concerte, festivaluri în aer liber, cu cel mult 1.000 de persoane și cu condiția ca aceștia să fie vaccinați anti-COVID sau trecuți prin boală. De asemenea, spectatorii vor putea avea acces la competițiile sportive.

De ce mai avem carantină de noapte?

Întrebați care este explicația pentru care carantina de noapte sau interzicerea nunților și botezurilor rămân în vigoare, oficiali ai Grupului de Comunicare Strategică au răspuns că: „măsurile adoptate sunt analizate periodic (la doua săptămâni) din perspectiva eficientei lor și a necesității de a fi păstrate ori modificate. În funcție de aceste analize se pot emite noi hotărâri”.

Măsurile adoptate prin hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă sunt valabile pana la modificarea acestei hotărâri”, au precizat aceșția.

Restricțiile sus menționate au fost menținute în ultima hotărâre de guvern pentru prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, adoptată pe 12 noiembrie și publicată în Monitorul Oficial pe 13 noiembrie.

Carantina de noapte

  • interzicerea, pentru o perioadă de 30 zile, circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00

Magazine închise de la ora 21:00, nunți și botezuri interzise

  • Interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, în intervalul orar 21:00-05:00. Între orele 21:00-05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
  • Măsura se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice.
author avatar
Andrei Ștefan