AcasăSOCIALDe ce întreţinerea românilor va fi mai mare cu 50% în această...

De ce întreţinerea românilor va fi mai mare cu 50% în această iarnă, deşi nu se scumpeşte gigacaloria

Când vor fi calde caloriferele în București. Probele deja s-au făcut / Foto: printscreen

Veşti proaste pentru românii care locuiesc la bloc. Facturile la întreținere vor fi mai mari cu 50% în această iarnă, chiar dacă nu s-a scumpit gigacaloria.

Motivul? Instalarea repartitoarelor, dar şi faptul că, din decembrie, vremea schimbă foaia, vin frigurile, iar caloriferele vor „dudui” de căldură. La fel şi costurile la întreţinere.

Sunt eficiente repartitoarele?

Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR) și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), spune că repartitoarele pentru calorifere nu ar trebui să fie obligatorii, pentru că nu sunt eficiente.

În opinia lui, repartitoarele nu sunt contoare, ci termometre menite a regla temperatura în locuință.

„Nu a crescut prețul la gigacalorie, dar au crescut celelalte. Poate să crească și de la repartitoare.

Dacă își pune acum un bloc repartitoare, poate să crească, mai mult de jumătate dintre locatari vor plăti dublu. Se întâmplă nenorocirea. Bagi repartitorul în bloc și dublează întreținerea.

Realitatea este cu totul alta, nu cea pe care o emană primarii, directorii de instituții de stat, ei nu știu realitatea.

Întreţinerea la bloc va veni mai mult, cu 50%. În cifre: dacă plăteai 500, o să plătești 700 de lei, dacă plăteai 700 o să plătești 1.000 de lei”, a spus Opaina.

author avatar
Andrei Ștefan
4.039 afisari

12 COMENTARII

  1. Opaina habar nu are ce inseamna repartitorul,ca este de caldura sau de apa….”contoarele de apa sunt TOT repartitoare”…dispozitive care impart un intreg(factura de la bloc,apa calda sau caldura) in „felii” ,fiecare felie fiind reprezentata de un repartitor,ca este de caldura sau de apa(rece sau calda). Repartitorul de caldura este dispozitivul care se monteaza pe calorifer si „masoara” cantitatea de caldura degajata in unitatea de timp de acel corp de incalzire si transmite datele catre un „sumator” de unde sunt colectate datele de catre firmele specializate. Reglarea temperaturii ambientale ar trebui sa se faca ci robinetul cu cap termostat care este montat pe turul caloriferului,dar ce sa vezi…acel robinet nu are ce regla,atata timp cat RadeTOT,nu da caldura suficienta…
    In ce priveste costurile dupa montajul repartitoarelor,da,costurile au sa creasca,dar nu din cauza consumului ci din urmatoarea cauza: dupa montajul repartitorului pe corpul de incalzire(la o distanta de o treime din radiator,de sus in jos) se frace o fisa tehnica a radiatorului in care sunt trecute dimensiunile,materialul din care este facut caloriferul,amplasarea lui(sufragerie,dormitor….orientare,nord ,sud,etc…etaj….) precum si puterea termica data de producator….
    exemplu: radiator de fonta de 1000 de mm lungime cu 600mm inaltime si doua coloane,producatorul spune la la diferenta de temperatura de 40 de grade celsius intre tur si retur,radiatorul are o putere de 1000 de W.
    Un calorifer de otel (ca cele care se gasesc in Dedeman) de 1000X600X22 producatoru spune ca are 2000 de W cu aceaisi diferenta de temperatura intre tur si retur(delta T)….un calorifer de aluminiu la acelasi dimensiun poate avea 3000 de W….aceste date se baga in sistemul de calcul si pe langa temperatura si caldura masurate de repartitor se iau in calcul si datele tehnice,care duc intr-un final apoteotic catre cresterea pretului…
    Ca sa faceti comparatie cautati persoane care au calorifere de fonta si le-au inlocuit cu calorifere de otel (su cu calorifere de fonta,fara repertitor)…si o sa vedeti ca diferenta de cost este mai mare cu 30-35%….
    Asa ca spor la montaj…ce sa zic…ca doar rabdam tot ce ne baga pe gat guvernantii….

    • P.S. La calculul costurilor se mai ia in calcul si coeficentul de transfer termic al materialului din care este facut corpul de incalzire….fonta,otel,aluminiu…

  2. Repartitoare pt frigul care vine pe teva juma de iarna ca le crapa lor conductele??? Repartitie pt toti la haules de incompetenti si tradatori.

  3. Repartitoarele regleaza temperatura? Gresit, sunt contoare care doar inregistreaza mai multe marimi legate de energia termica!

  4. Am centrala de apartament, ma doare la basca. Dau drumul cand vreau si cat vreau, inchid cand vreau. Asta inseamna sa fii propriul tau stapan pe banii tai.

  5. Un aparat care nu e metrologizat si nu are unitate de masura nu poate fi folosit pentru decontare. Aceste „repartitoare” nu sint contoare, chiar nu pricepeti. La energie electrica platiti unitati sau kWh?

  6. Pt.ca repartitorul prin informația care o furnizează determina plati financiare trebuie sa aibă aprobare de model metrologic.Are asa ceva ?

    • NU, nu are! Legea spune clar că repartitoarele de costuri „NU SUNT MIJLOACE LEGALE DE PLATĂ”, de-aia furnizorii de utilități nu încheie contracte individuale de furnizare pe baza indicațiilor lor. Așa cum le spune și numele, repartitoarele de costuri nu sunt contoare și nu măsoară energia termică furnizată. Sunt doar niște numărătoare electronice, care numără mai încet sau mai repede, funcție de diferența de temperatură dintre calorifer și aerul din cameră și afișează un index adimensional, care… nu indică nimic. Factura se repartizează proporțional cu aceste numere, corectate cu tot felul de coeficienți, de calorifer, de poziție pe verticală și pe orizontală, de… membru în Comitetul Executiv, etc. Problema mare la aceste repartitoare este că în lipsa vanelor automate de echilibrare hidraulică pe fiecare coloană, se dezechilibrează hidraulic rețeaua în urma închiderii aleatoare a robineților cu cap termostatat și gigacalorimetrul de la subsol, pe baza căruia se plătește energia termică, este scos din domeniul de măsură și va înregistra mai multe gigacalorii furnizate decât în mod real. De-aia vine factura mult mai mare la cei cu repartitoare decât la cei fără repartitoare. În concluzie, repartitoarele de costuri sunt doar o afacere de multe miliarde de lei, atât pentru montarea lor din 5 în 5 ani, sau chiar mai des, când li se consumă bateria, cât și pentru citirea lor, lunar. Miliarde care sunt mulse de la fraierii care stau la bloc. Contorizare individială nu se poate face decât la blocurile noi, cu distribuție pe orizontală și apartamentele izolate termic între ele. (punct)

  7. Nu suntem independenți. Plătim prețul lor umflat, ne dau și ne iau caldura când vrea mușchiul lor. Majoritatea închide caldura pentru economie și stam în frig și blocurile se degradează ca sunt și neizolate. Aparatele sunt neomologate. Fiecare face lucrare cu cine vrea și se intampla tot felul de nereguli. Pentru firmele lor și pentru profitul lor e toată treaba. Sa anvelopele blocurile și pe urma sa contorizeze.

  8. In principiu repartitoarele de cost sant foarte utile dar din pacate calculul si prelucrarea de date sant defectuase. Toate firmele care prelucreaza datele de la repartitoare se scalda in incompetenta si duplicitate si fraternizeaza cu furnizorul de agent termic. Singura metoda valabila ar fi contorizare pe orizontala. Se naste o mare intrebare: de ce aceiaiasi firma care furnizeaza utilitati monteaza contorul si tot ei fac verificarea metrologica. Traiasca Romanica!

  9. Apometrele sunt incluse în lista dispozitivelor metrologice care se verifică conform normelor la 7 ani,in schimb repartitoarele de căldură nu sunt cuprinse în lista dispozitivelor ce trebuie verificate la un interval de ani,deci nu sunt legale a măsura gigacaloria transmisă de RADET,deci o minciună ce îi îmbogățește pe escroci.

  10. Ce va mai place sa băgați frica în oameni care și asa sîntem destul de nâcâjiți. Nu va mai saturați sa furați de la noi amărîți. Rușine sa va fie

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger