Cauta

De ce carnea de porc românească a ajuns cea mai scumpă din UE. 60% din consum e de import

carne de porc

Carnea de porc românească s-a scumpit foarte mult, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care importă acest aliment în cantităţi uriaşe.

În România, prețul mediu la poarta fermei, în prima săptămână a anului, era de 260,9 euro carcasa tip S de 100 de kilograme, cu 14,8% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut, cu 4,3% peste prețul lunii anterioare și cu 2,5% mai ieftină decât cu o săptămână în urmă.

În alte ţări europene, mai ieftin decât în România

În primele zile din anul 2024, o caracasă de porc s-a vândut în fermele statelor europene cu 210,3 euro/100 de kilograme, prețul fiind cu 0,9% sub media din ultima lună în statele din blocul comunitar și cu 0,5% mai iefitină comparativ cu prețurile din ultima săptămână din 2023, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

De asemenea, în România, prețul mediu al cărnii de pasăre la poarta fermei a fost, în prima săptămână a anului, de 212,7 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 0,9% mai mare decât cu o săptămână în urmă.

Producem 40% din carnea de porc

România produce 40% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă şi exportă jumătate din producţia de carne de pui. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că ministerul va investi în asigurarea spaţiilor de reproducţie pentru suine, în aşa fel încât producţia de porci să crească.

„Vizităm toate şantierele pe care le-am deschis anul trecut. Vorbim de 28 de şantiere pentru 56.000 de locuri de cazare în sectorul de reproducţie suin, sunt cu o valoare de aproape 220 de milioane de euro, sunt proiecte foarte importante pentru salvarea acestui sector.

Mandatul meu la Ministerul Agriculturii este să salvez acest sector. Este un sector foarte important pentru că ne dorim foarte mult să consumăm cât mai multă carne produsă în România”, a afirmat ministrul Agriculturii.

În schimb, conform datelor prezentate de ministru, producătorii de carne de pui exportă cantităţi însemnate.

”Am investit peste 100 de milioane de euro în sectorul avicol, avem un grad de autosuficienţă de 150%, asta înseamnă că 50% din carnea de pui care se produce în România merge la export.

La finele anului 2024 vom avea încă 9 milioane de locuri de cazare în plus în sectorul avicol faţă de ce este existent”, a mai spus Barbu.

Ultimele stiri

  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Exit mobile version