AcasăSOCIALDe ce carnea de porc românească a ajuns cea mai scumpă din...

De ce carnea de porc românească a ajuns cea mai scumpă din UE. 60% din consum e de import

carne de porc

Carnea de porc românească s-a scumpit foarte mult, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care importă acest aliment în cantităţi uriaşe.

În România, prețul mediu la poarta fermei, în prima săptămână a anului, era de 260,9 euro carcasa tip S de 100 de kilograme, cu 14,8% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut, cu 4,3% peste prețul lunii anterioare și cu 2,5% mai ieftină decât cu o săptămână în urmă.

În alte ţări europene, mai ieftin decât în România

În primele zile din anul 2024, o caracasă de porc s-a vândut în fermele statelor europene cu 210,3 euro/100 de kilograme, prețul fiind cu 0,9% sub media din ultima lună în statele din blocul comunitar și cu 0,5% mai iefitină comparativ cu prețurile din ultima săptămână din 2023, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

De asemenea, în România, prețul mediu al cărnii de pasăre la poarta fermei a fost, în prima săptămână a anului, de 212,7 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 0,9% mai mare decât cu o săptămână în urmă.

Producem 40% din carnea de porc

România produce 40% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă şi exportă jumătate din producţia de carne de pui. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că ministerul va investi în asigurarea spaţiilor de reproducţie pentru suine, în aşa fel încât producţia de porci să crească.

„Vizităm toate şantierele pe care le-am deschis anul trecut. Vorbim de 28 de şantiere pentru 56.000 de locuri de cazare în sectorul de reproducţie suin, sunt cu o valoare de aproape 220 de milioane de euro, sunt proiecte foarte importante pentru salvarea acestui sector.

Mandatul meu la Ministerul Agriculturii este să salvez acest sector. Este un sector foarte important pentru că ne dorim foarte mult să consumăm cât mai multă carne produsă în România”, a afirmat ministrul Agriculturii.

În schimb, conform datelor prezentate de ministru, producătorii de carne de pui exportă cantităţi însemnate.

”Am investit peste 100 de milioane de euro în sectorul avicol, avem un grad de autosuficienţă de 150%, asta înseamnă că 50% din carnea de pui care se produce în România merge la export.

La finele anului 2024 vom avea încă 9 milioane de locuri de cazare în plus în sectorul avicol faţă de ce este existent”, a mai spus Barbu.

author avatar
Andrei Ștefan
807 afisari

5 COMENTARII

  1. a mancat cineva carne de la kaufland din germania sau de la lidl din spania ? mai mult gust are apa !

    • La lidl pe fundul caserolei au o chestie care absoarbe lichidul scurs din carne (probabil apa de la injectare) care cantareste cca 100 de grame la o caserola de 1kg. Deci 10% furaciune. Desi se pare ca lidl a fost amendat pentru asta, furaciunea continua, probabil ca la calcule le iese cu plus chiar daca au scazut amenda.

  2. Pentru faptul ca Romania exporta carne de porc adevarata si importa carne de OM ieftina.
    Carnea ,,de porc” ieftina de la noi este rosie, fara slanina si sorici, semne clare ca este carne de OM.
    La cati militari au murit in Ucraina Nazista Satanista, occidentul a avut de unde sa ia marfa proaspata.

    Faceti analiza carnii fara slanina si fara sorici si veti constata ca este de OM.
    ADN-ul uman difera de ADN-ul animal.

    Dar presa Vanduta stie acest lucru si tace cu complicitate criminala ca si in cazul transfuziilor de sange infestat cu toxina SPIKE, recoltat de la markati,
    ca si in cazul transmiterii acestei toxine de la markati la nemarkati, ca si in cazul antenelor 5G care provoaca starea de ,,gripa” numita Covid – 19.

    Pentru tainuirea acestor crime si a criminalilor, si pentru complicitate le GENOCID impotriva poporului roman IDIOT, toata Mass-media romaneasca va fi judecata si SPANZURATA pentru Crime impotriva umanitatii conform Codului Nuremberg si a Conventiei de la Geneva 1949.

    Sapun sa aveti ca funia este gratis, CRIMINALILOR !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger