Polițiștii cer acordarea drepturilor salariale la zi, pentru că, de cinci ani, MAI fură, lunar, câte o mie de lei din buzunarul fiecărui polițist. Și asta din cauza drepturilor neactualizate din 2009 și din 2018. Mai mult, Ordonanța austerității a mai dat o lovitură angajaților din sistemul de apărare și ordine publică, aceștia fiind singurii dintre bugetari care au rămas fără vouchere de vacanță pentru lunile noiembrie și decembrie.
Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) atrage atenția Guvernului că polițiștilor li se fură, de 5 ani, câte o mie de lei pe lună din salariu. Banii furați provin din neactualizarea drepturilor salariale, cele mai multe din 2018, dar sunt și drepturi neactualizate din 2009.
”Astfel, fiecare polițist pierde, de peste cinci ani, câte o mie de lei pe lună la salariu, bani efectivi furați de minister. Totodată, deși avem acea schimbare a echipamentului, polițiștilor care au terminat școlile de Poliție nu li se acordă cuantumul în bani a normei de echipare, în condițiile în care nu au primit nici uniformă nouă. Le-au dat o pereche de pantaloni, un sacou și trei cămăși. Sunt foarte puține structuri de logistică unde se mai găsesc pe stocuri uniforme vechi. Iar polițiștii care primesc banii pe echipament nu au cuantumurile actualizate, de la 260 lei pe lună, la 670 lei pe lună. Este o austeritate totală în MAI. Am discutat cu colegii din țară și am aflat că sunt multe structuri care, din data de 1 octombrie, nu mai au bani nici pentru ITP la mașini, nici pentru un schimb de ulei și filtre sau pentru a cumpăra un top de coli de scris pe secție. Nu mai sunt bani nici pentru funcționarea la nivel minim. Sunt mașini care nu mai sunt folosite pentru că nu au ITP sau, în anumite locuri, sper să nu fie așa, să fie polițiști care sunt forțați să meargă cu mașina la intervenție fără ITP valabil”, ne-a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.
Adio vouchere de vacanță
Peste 20.000 de angajați din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională nu vor beneficia de vouchere de vacanță pe lunile noiembrie și decembrie, în condițiile în care aceștia au fost împiedicați până acum, din cauza misiunilor specifice, să-și ia concediul anual.
”Ne-au tăiat decontul pentru servicii turistice pentru lunile noiembrie și decembrie, odată cu Ordonanța austerității. Voucherele în sistemul de apărare și ordine publică erau facturi decontate doar după ce angajații își efectuau concediul. Noi nu am primit banii, cum au primit ceilalți bugetari încă din luna mai și au putut să se folosească de ei oricând. Sunt aproape 20.000 de angajați din sistem, inclusiv cei de la MApN, care nu vor mai primi bani pentru voucherele de vacanță. Știm foarte bine că Armata a fost angrenată în fel și fel de misiuni și exerciții militare în acest an și nu au putut beneficia de concediu. Am discutat deja și cu premierul și cu ministrul Afacerilor Interne, dar totul este în aer, că nu am primit un răspuns concret pe acest subiect. Sunt mulți care nu au beneficiat de decontarea serviciilor turistice tot din cauza angajatorului, pentru că pe perioada verii sau în primăvară nu au fost lăsați să-și ia concediu. Asistăm la o nouă bătaie de joc din partea MAI, pentru că singurele tăieri de venituri în Ordonanța austerității sunt în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Problema este că nici nu putem efectua concediul la anul, pentru că noi nu avem banii pe card, ci îi primim doar după efectuarea concediului”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.
”Nu vrem măriri salariale”
Sindicaliștii din MAI semnalează că este pentru prima oară de la revoluție încoace când rectificarea se face cu suplimentare de buget din fondul de rezervă, fără să se ia anumiți bani de la alte ministere, care au surplus. ”Guvernanții trebuie să înțeleagă că și polițiștii au familii, că și ei muncesc pe bani și trebuie plătiți corect, ancorați în situația economică a țării, cu o inflație atât de mare și cu prețuri care vor crește foarte mult în perioada iernii. Salariile sunt blocate la 2009 și la 2018, cu niște cuantumuri foarte mici, care nu le ajung pentru a-și duce traiul. Noi nu vrem măriri salariale, vrem doar să se respecte legea și să avem și noi aceleași drepturi salariale cum le au și alte familii ocupaționale, care sunt de foarte mult timp în grilă și au salariile calculate conform legii. Noi suntem furați zi de zi la salariu, pentru că întotdeauna am fost lăsați la coada clasamentului. De prea mult timp sistemul de apărare și ordine publică nu prezintă interes pentru guvernanți”, ne-a mai spus Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.