AcasăSOCIALDatele privind ADN-ul românilor, predate Uniunii Europene. Pentru cercetare!

Datele privind ADN-ul românilor, predate Uniunii Europene. Pentru cercetare!

Experiment periculos. Datele privind ADN-ul pot fi folosite și la crearea virusurilor

România va adera la inițiativa europeană ”1+ Million Genomes”, ceea ce presupune predarea datelor genetice ale populației către statele UE, în scopul declarat de dezvoltare a cercetării în domeniul medical. Proiectul, la care au aderat doar cinci țări europene, presupune accesul și stocarea datelor genomice, însă nicăieri nu se vorbește despre consimțământul informat al cetățenilor vizați.

Guvernul a adoptat un Memorandum al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, prin care se justifică semnarea Declarației de aderare a României la inițiativa europeană ”1+ Million Genomes”.  Potrivit documentului, inițiativa „1+ Million Genomes” (1+MG) urmărește să permită accesul securizat la datele genomice și clinice corespunzătoare din întreaga Europă pentru cercetări de înalt nivel, asistență medicală personalizată și elaborarea politicilor de sănătate. ”1+MG este unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen din lume și contribuie în principal la stabilirea standardelor globale pentru utilizarea, accesul și stocarea datelor genomice. Conexiunea la Spațiul european de date privind sănătatea va oferi un impuls suplimentar potențialului de informații de care beneficiază cercetătorii, profesioniștii din domeniul sănătății și toți cetățenii, în cele din urmă. În ceea ce privește cercetarea în domeniul genomicii, autoevaluarea instrumentelor OECD a relevat faptul că România este complet aliniată la Recomandarea Consiliului privind asigurarea calității în testele genetice moleculare și parțial aliniată la Recomandarea Consiliului privind biobăncile de țesuturi umane și baze de date de cercetare genetică”, se arată în Memorandum. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării susține că, prin semnarea Declarației de aderare, România are oportunitatea de a deveni partener în proiecte de anvergură în

domeniul genomicii. ”În noiembrie 2022, proiectul Genomic Data Infrastructure (GDI), cofinanțat în cadrul programului Digital Europe, a fost lansat, marcând începutul fazei de extindere și sustenabilitate a inițiativei 1+MG. Obiectivul acestuia este de a stabili o infrastructură de date pentru datele genomice și clinice în toată Europa, va oferi o guvernanță a accesului la date și un mecanism de coordonare durabil și va contribui la îmbunătățirea interoperabilității datelor genomice și clinice puse la dispoziție pentru acces”, potrivit Memorandumului.

Implicații etice și juridice

Ministerul Cercetării susține că unul dintre beneficiile ce decurg în urma semnării Declarației ar fi asigurarea faptului că implicațiile etice și juridice ale genomicii sunt clare și luate în considerare (?). Totodată, printre beneficiile stipulate în Memorandum se mai numără transformarea digitală a sănătății și îngrijirii și, în special, utilizarea medicinei genomice, care va ajuta sistemele de sănătate să facă față provocărilor cu care se confruntă și să devină mai durabile, îmbunătățind astfel furnizarea de servicii de sănătate de înaltă calitate pentru cetățeni și eficacitatea tratamentelor pentru pacienți, precum și promovarea medicinei personalizate pentru ca toți cetățenii din România să beneficieze de cele mai recente inovații în acest domeniu. Mai mult,  implementarea soluțiilor digitale va corecta lipsa interoperabilității și fragmentarea, iar accesul transfrontalier securizat și autorizat la date genomice și alte date de sănătate din Uniune va sprijini inovarea care va duce la o utilizare mai eficientă din punct de vedere al costurilor a resurselor de îngrijire a sănătății în Uniune și la noi abordări ale furnizării de îngrijiri care să răspundă mai bine nevoilor pacienților.

Acces transfrontalier securizat

Printre avantajele semnării Declarației de aderare a României la inițiativa europeană ”1+ Million Genomes” sunt relevate accesul transfrontalier securizat și autorizat la date genomice și alte date de sănătate din Uniune, care va permite direcționarea cercetării și inovării,

ceea ce poate duce la terapii mai eficiente pentru pacienți, dar și coordonarea accesului securizat la datele de la 1 milion de genomuri care sunt legate de datele de sănătate, precum și punerea în comun a capacităților analitice, lucruri cruciale pentru a avansa înțelegerea modificărilor genetice care cauzează sau predispun la anumite boli. Totodată, transferul de date genomice și a datelor legate de sănătate se va traduce în rezultate îmbunătățite în materie de sănătate și va contribui, de asemenea, la investiții, creștere economică și locuri de muncă, se mai precizează în Memorandum.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.423 afisari

29 COMENTARII

  1. De unde are statul ADN-ul meu? Singurii carora li se recolta ADN-ul erau criminalii.

        • Tu ești un Woke-r lobotomizat! Cei ca tine au ucis orice boare de vânt pe tărâmul speranței unui mâine incă uman și bun! Prostia și fanfaronada ta și a celor de aceiași teapă cu mătăluță ne costa scump pe noi toți! Fă-ne un pustiu de bine și EMIGREAZĂ IN OCCIDENT, CLOACA TOTALITARISMULUI și-ți vor ieși in scurt timp fumurile din tărtăcuță!

    • Testele COVID și certificatele verzi. Acolo era o bifa ca ești de acord cu prelucrarea bla bla bla.
      Totodata, la operații și alte intervenții, baza de date ADN exista in România din 2008.
      Sau mai devreme este informația publica
      Dap, asta a fost cu testele, NexT sunt viruși exact pe cod genetic

      • A și se știe deja cine trebuie sa rămână și cine nu :)))
        Vaxurile vor fi personalizate cum a fost la o anime tara campioana: au vaxat masiv numai unii cu o anume gena au probleme. Ei sunt mai avansați.
        Însă nu este neaparat un lucru rău, acum depinde ce gene are fiecare

    • CE LE MAI TREBE LA CRIMINALI ASTIA DE LA NOI ?? DOAR NU CREDETI CA LE TREBE SA AJUTA CUMVA OAMENII ! LE TREBE PENTRU CA SANT MAFIOTI PUTREZI DE BOGATI SI CAND AU NEVOIE SA STIU PE CINE SA RĂPEASCĂ PT ORGANE ETC .. DE UN LUCRU SA FITI SIGUR NIMIC NU FAC PENTRU NOI SATANISTI ,CRIMINALIJ ĂȘTIA !!

  2. Burdujel ,o sa platesti pe pf toate actele tale criminale ,auzi sa predai tu cu inca cinci datele petsonale ale cetatenilor unor entitati obscure.

  3. No,má ce problema?
    M ue are grijá si se preocupa de romani!
    Multumim m ue pentru vaxen,deasemenea!

  4. A naibii „conspirationisti” ca avura dreptate si cu asta! Mai e un pas pana la arme biologice tintite.
    Se asigura ca daca pierd alegerile sa fie tot ce zice agenda.

  5. La ce sa te astepti de la tradatorii de tara din echipa cistigatoare? Slugile au vindut tot ce se putea vinde.

  6. Au nevoie sa faca virusi sa OMOARE DOAR ANUMITE ETNI . Foarte TRIST A_TI VANDUT TOT INCLUSIV ACUM SI NATIA ROMANA . Tradatoroilor

  7. Poate nu stiti. Intreprinzatorii particulari pot lua aceste date si obtine ,in virtutea dreptului de proprietate „intelectuala”, drept de „copyright” pe ADN-ul dumneavoastra!

    • Pe tine cine te-a spălat pe creier, Dugheana? Greu de imaginat o tampenie mai mare decat ce ai scris aici!

    • Exact la asta ma gandeam si eu! La dreptul intelectual la aceasta baza de date, cine o va folosi, si pt ce scop? Arme biologice tintite, nevoia de un organ mai „potrivit” , sau iarasi amunitie pt scandaluri etnice (oricum omul de rand nu are aparatura sa verifice informatiile). Felicitari pt comentariu. Asa mai educam si noi marionetele din guvern.

  8. Bai prafila, bai ciorlakule, bai ciukanezule gras, obez si umflat, sa va fwu-tem in gura, bai tradatorilor de popor si de colinie esuata semi-bananiera, sa va pregatiti pentru niste schimburi de cravate, pe stalpurile de pe Magheru !!

  9. Can You Tell Your Ethnic Identity From Your DNA? – NPR
    http://www.npr.org › sections › 2016/02/12 › can-yo…
    12 feb. 2016 · The answer as to whether a DNA test can tell you your ethnic identity? Yes — and no. We know that, when it comes to DNA, geography matters.

    Yes — and no. -GRESIT!
    -yes OR no !

  10. Pe noi chiar nu ne întreabă nimeni dacă suntem de acord cu prelucrarea datelor personale?!
    Ce mare realizare ai tu Burduja pe plan național când nici măcar în primării sistemul informatic nu există sau funcționează defectuos?

  11. : revista floare albastra = blue: concurs Terra creatie hard& software_ teama I ” sa se structureze un hyperprocesor in baza semnal spatial { blue music system}”_ team ii_ sa se compuna o retea de zece sateliti virtuali de comunicatii terra- mars!*:_ blue page !*___1_ start: mihai grigore – poet.editor.scientist _ 10h05’am_ 16 mai 2023: celebrare lansare _ today _ 15h gsm bucovina_ suceava_ romania libera:

  12. alte date care ajung in israel, si ce date!

    Desigur, „penru binele vistru tinem contabilitatea genetica a fiecaruia…”

    „Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeți-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă și sufletul, și trupul în gheenă.”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger