AcasăSOCIALDate îngrijorătoare de la Eurostat: Peste jumătate dintre români nu își permit...

Date îngrijorătoare de la Eurostat: Peste jumătate dintre români nu își permit o săptămână de vacanță pe an. Factorul care ar putea agrava situația

Vacanțele de o săptămână, un lux nerealizabil pentru milioane români

Noile date de la Eurostat sunt îngrijorătoare în ceea ce privește numărul românilor care nu își permiteau anul trecut să își cumpere o săptămână de vacanță o dată pe an – 54%.

Din această categorie fac parte persoane cu vârsta de 16 ani sau mai mult, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică.

La nivelul Uniunii Europene, aproape o treime din rezidenți (29%) nu își permit acest lucru. Însă, începând cu anul 2010, când 39% din cetățenii statelor membre UE nu își permiteau o săptămână de vacanță pe an, acest procentaj a scăzut constant.

Chiar dacă din ce în ce mai mulți oameni își permiteau să plece în vacanță, în 2020 situația s-ar putea schimba radical ținând cont de pandemia de coronavirus și restricțiile impuse de mai multe state în acest context.

Vacanțele de o săptămână, un lux nerealizabil pentru milioane români

Peste jumătate din români, 54%, nu își puteau permite în 2019 să își cumpere o săptămână de vacanță departe de casă.

De asemenea, în topul realizat de sursa citată, românii sunt urmați de greci (49%), croaţi (48%), ciprioţi (45%) şi italieni (44%).

De partea celalaltă, în coada topului, se află suedezi (10%), danezii și cei din Luxemburg (11%), finlandezi (12%), nemţi şi austrieci (ambii cu 13%).

Din ce în ce mai mulți oameni își permit să meargă în vacanță

Numărul de persoane care nu îşi permiteau anul trecut să plece o săptămână/an în vacanţă departe de casă a scăzut în toate statele membre UE, însă există și excepții – italienii și grecii. În rândul lor, procentul a crescut cu patru puncte, respectiv 3.

Cea mai semnificativă scădere în ceea ce privește procentajul persoanelor care nu îşi permiteau anul trecut să plece o săptămână/an în vacanţă o înregistrează Letonia (cu minus 35 puncte procentuale), urmată de Malta (minus 30 puncte procentuale), Bulgaria şi Polonia (ambele cu minus 27 puncte procentuale) şi Estonia (minus 26 puncte procentuale).

author avatar
Alexandru Tîrcavu
86 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger