AcasăSOCIALData de la care românii vulnerabili vor primi mai puţini bani de...

Data de la care românii vulnerabili vor primi mai puţini bani de la stat. Valoarea voucherelor de alimente se reduce la jumătate

Veşti bune pentru românii care aşteaptă a 4-a tranşă a voucherelor de alimente. Când le intră banii

Cardurile destinate produselor alimentare și meselor calde în cadrul Programului „Sprijin pentru România” sunt dedicate categoriilor sociale vulnerabile.

Tichetele sociale pentru alimente au fost alimentate cu suma de 250 de lei la fiecare două luni, pe tot parcursul anului 2023.

Valoare se reduce la jumătate, din 2025

Guvernul a decis că valoarea cardurilor sociale se reduce la jumătate, adică la 125 de lei, dar începând cu 2025.

Executivul dat vești bune: persoanele singure și familiile cu venituri scăzute vor continua să primească sprijin de la stat în următorii patru ani pentru achiziția de alimente, sub forma tichetelor sociale electronice.

„Cu siguranță va continua programul privind voucherele de alimente, cele de 250 de lei, cu aceeași periodicitate, la două luni acordate, și va continua și programul privind pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile, un program care, la fel, se încheia în anul 2023, cu noua finanțare din programul Persoane defavorizate 2021-2027″, a explicat ministrul Adrian Câciu.

Dar este şi o veste proastă: conform OUG 115/2023, care include diverse măsuri fiscal-bugetare, valoarea ajutorului se va menține la 250 de lei în 2024, dar va scădea la 125 de lei în următorii trei ani.

Cine primeşte vouchere de alimente

Voucherele de alimente le primesc românii care au o situație financiară defavorizată. În situația în care sunteți eligibil, dar până la sfârșitul perioadei de alocare a primei tranșe nu ați primit încă cardul, este indicat să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, unde vi se vor oferi indicații suplimentare.

Cardul permite plăți contactless de la prima tranzacție. Nu este posibilă retragerea de numerar de pe card, acesta fiind destinat exclusiv achiziției de produse alimentare/mese calde.

Românii consideraţi vulnerabili:

  • Pensionarii cu venituri nete lunare sub 1.500 lei;
  • Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete sub 1.500 lei;
  • Familiile cu cel puțin doi copii, cu venituri pe membru de familie sub 600 lei;
  • Familiile monoparentale cu venituri pe membru sub 600 lei;
  • Familiile beneficiare de ajutor social conform Legii nr. 416/2001;
  • Persoanele fără adăpost.
author avatar
Andrei Ștefan