AcasăSOCIALDărâmați globalizarea? Veți mânca inflație!

Dărâmați globalizarea? Veți mânca inflație!

În ultimele câteva decenii, globalizarea și dezinflația au mers mână în mână. Pe măsură ce companiile multinaționale au crescut mult dincolo de limitele statelor naționale individuale, acestea au reușit să utilizeze tehnologia, externalizarea și economiile de scară pentru a reduce prețurile. Au menținut forța de muncă ieftină, capitalul ieftin și produsele de bază ieftine.

Acum, războiul din Ucraina a pus capăt gazului rusesc ieftin. Impulsul global către neutralitatea carbonului va adăuga în cele din urmă o taxă permanentă pe utilizarea combustibililor fosili.

Decuplarea dintre SUA și China înseamnă sfârșitul lanțurilor de aprovizionare „eficiente”, dar fragile. Sfârșitul relaxării cantitative și creșterile de dobândă ale Rezervei Federalea SUA și a Băncii Centrale Europene înseamnă sfârșitul banilor ușori.

Inamicii globalizării susțin că aceste noi realități sunt binevenite, notează Financial Times. Dar a te baza pe guverne autocratice pentru aprovizionarea crucială nu a fost niciodată o idee bună. Așteptarea ca țări cu economii politice extrem de diferite să respecte un regim comercial unic a fost o naivitate.

Mai mult de trei decenii de scădere a ratelor reale ale dobânzii au dus la apariția unor bule de active neproductive și periculoase; guvernele au  nevoie disperată de o descoperire a prețurilor pe piețe.

Acestea fiind spuse, nu se poate evita faptul că o lume în curs de deglobalizare va fi și una mai inflaționistă, cel puțin pe termen scurt. Acest lucru va reprezenta o provocare majoră atât pentru toate economiile.

După a spus Zoltan Pozsar, analist la Credit Suisse, „războiul înseamnă industrie”, fie că este vorba de un război cald sau de un război economic, iar industria în creștere înseamnă inflație.

Este exact opusul paradigmei pe care am experimentat-o în ultima jumătate de secol, timp în care „China s-a îmbogățit foarte mult producând lucruri ieftine,  Rusia s-a îmbogățit foarte mult vânzând gaz ieftin Europei, iar Germania s-a îmbogățit foarte mult vânzând lucruri scumpe produse cu gaz ieftin”.

Și America s-a îmbogățit datorită relaxării cantitative(QE), dar a făcut-o pe regimul de „inflație scăzută”, permis de exporturile ieftine venite din China, de exemplu.

Toate acestea se schimbă acum. Înseamnă că nici măcar bancherii centrali nu vor putea controla mediul inflaționist. Dacă politica monetară nu este însoțită de o situație fiscală mai stabilă, rezultatul va fi creșterea inflației, stagnarea economică și creșterea datoriilor.

Întrebarea este cât de mult din cheltuielile de astăzi vor fi productive. În orice caz, pe termen scurt, sfârșitul erei globalizării neoliberale va fi o împingere din spate pentru o inflație tendențială mai mare. La fel ca și deglobalizarea însăși, aceasta reprezintă o schimbare economică masivă, care va anunța tot felul de consecințe neașteptate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.888 afisari

31 COMENTARII

  1. „Acum, războiul din Ucraina a pus capăt gazului rusesc ieftin.”
    Nu,nu este adevarat.Proasta de Evropa si-a dat singura cu piciorul in cwr si a refuzat gazul rusesc, sub pretextul sanctiunilor. Este exact cum l-ai impusca pe singurul laptar din judetz.

  2. Rusia criminala imperialista trebuie pusă la pământ prin Micșorarea veniturilor datorită reducerii importurilor de materii prime, petrol gaze etc. Acestea se găsesc in excedent dar desigur nu la prețuri scăzute. Făcând niste sacrificii Rusia va fi izolata iar economia ei de doi bani in cădere libera

    • Bheee bheee bheee behaie oile ce creierul lor este televizorul si Internetul. La o piata de 8 miliarde, grupul celor 7 tari dezvoltate aduna doar un miliard, de oi ca tine. Ce isi taie craca de sub picioare, si care restul globului de 7 miliarde se bucura ca pot cumpara liber de la ruși

    • Incepe tu primul cu familia ta sa faceti sacrificii.
      Iesiti in Piata Victoriei si faceti greva foamei, pana ce rusii vor fi izolati.
      Nu uita sa-l iei si pe Alex si familia lui la greva demostrativa.
      Dovediti de ce sunteti in stare, fiti hotarati si nu cedati.
      Succes la GREVA!

    • pai si ia mai du-te in plm de troll neomarxist, de ce nu afacut Europa asta pana acum? aaaa, le-a placut gazul si alte amterii prime rusesti. Ei, atunci taci si inghite. Noi nu renuntam la caldura ca afost o baba pe nume merkel nebuna. Hai jet ca ti-o iei.

  3. Va agitați degeaba. Sunteți insignifianti. Adică, niște viermi.
    Cărțile le fac cei puternici…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger