Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice spune că nicio pensie din România nu va fi „îngheţată”, întrucât există un mecanism prevăzut în noua lege a pensiilor ce prevede indexarea cu rata inflaţiei.
„Creşterile sunt de la 1% până la 100% în funcţie de istoricul profesional al fiecărui pensionar, în funcţie de contributivitatea care a avut-o de-a lungul vieţii active, în funcţie de anul ieşirii la pensie”, a explicat Daniel Baciu.
Cine se alege cu pensie dublă
Potrivit acestuia, mulți pensionari vor primi pensii duble.
”Există aceste creşteri de care v-am zis, de la 1% până chiar la dublarea pensiei. Această lege încurajează contributivitatea.
Cei care au peste 40 de ani lucraţi, şi să ştiţi că avem foarte multe cazuri în această situaţie, care nu au beneficiat de indicele de corecţie de ultimii ani de zile, vor avea nişte creşteri substanţiale, pentru că beneficiază şi de punctele de stabilitate, o noutate a acestei legi.
Având aceste puncte de stabilitate care se adaugă la punctele efectiv contributive, rezultă într-un cuantum al pensiei considerabil mărit”, a explicat Baciu.
Se schimbă vârsta de pensionare la femei
Legea care intră în vigoare la 1 septembrie 2024 va schimba vârsta de pensionare pentru femei.
Sunt cazuri în care doamnele vor ieși mai târziu la pensie, dar și în care se vor bucura, mai devreme, de indemnizația de la stat. În funcție de caz, este un alt scenariu.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a transmis recent că va crește vârsta de pensionare a femeilor, ajungând până la 65 de ani, conform bugetul.ro.
Se dorește la stabilirea unei egalități de gen în întreaga Uniune Europeană, nu doar în țara noastră. Schimbarea va intra în vigoare eșalonat, până în anul 2035, când urmează să fie atins obiectivul.
Şeful Casei de Pensii a afirmat în direct că toate pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2025. Daniel Baciu susţine că noua lege a pensiilor este mult mai simplă.
Buna ziua, de ce perioada stagiului militar nu este trecuta la anii de vechim cu contributivitate??? Justific intrebarea: se numea ; Stagiu militar OBLIGATORIU!!!! Deci statul a platit solda si contributie la asigurari sociale din aceea vreme, plus foarte multi militari in termen au si lucrat pe santiere, mine , cai ferate, port si la celebrul canal Dunare Marea Neagra, daca nici asta nu-i contributivitate atunci CE????
Dacă nu se dau puncte pentru anii rezultați din grupe este o discriminare între cei care au cotizat și cei care nu au cotizat.Puteți să plecați .
Pentru mine totul este dezamăgire, mai bine sunt plătiți cei ce au stat acasă, nimic nu este corect,
STAGIUL MILITAR OBLIGATORIU trebuie sa fie considerat periioada CONTRIBUTIVA!! In perioada asta am fost in slujba si apararea tarii, 24 de ore din 24 ,(echivalentul a 3 schimburi continuu).Am fost folositi unde a fost nevoie de noi,inclusiv la munci agricole,santiere,mine etc.Statul a platit pentru noi,militarii in termen,contributia la asigurari sociale,probabil echivalentul salariului minim pe economie la acea vreme.Daca nu eram obligati sa facem armata (cazul meu 1 an si 4 luni) puteam sa ne angajam si sa lucram in perioada asta si acuma aveam 1 an si 4 luni de perioada contributiva!! CREDETI CA ESTE CORECT SI LEGAL domnilor? Chestia asta trebuie rezolvata cat mai repede!!!!!!!!NU NE PRIVATI ACUM LA BATRANETE DE DREPTURILE CARE NI SE CUVIN!!!!!!
Nu mai dati pensii la oamenii care nu contribuie la pensie ,si ajutoare sociale ,trăiesc mai bine decat noi care muncim .
Anonim: de ce nu se dau puncte de stabilitate ptr. facultate curs seral, 5 ani de zile, seara de seara frecventa?! Domnule Daniel Baciu de ce nu răspundeți punctul și dați ocazie interpretarilor: ” celor care nu au avut indice de corecție, dar au peste 40 de ani vechime vor avea creșteri substanțiale de pensie” ?!.Unii au beneficiat de acel indice corecție cu valoare maxima de 1.41 , alții care au dreptul sa li se calculeze, nu se mai bucura de creștere fmdatorata acestui indice de corecție! Mult zgomot ptr.nimic!!! Nici nu ați început bine cu aceasta transmitere a deciziilor de recalculare și începeți cu o alta necuniscuta sperata de pensionari- indexare din ianuarie 2025! Mai puține vorbe și mai substanțială creștere reala a pensiilor celor care chiar au muncit!
soacra a primit 5 lei in plus
mama zice ca cei iesiti dinainte de 2001 tot defavorizati
kakamaka
Baciule, de MILIONUL DE PENSII SPECIALE+MILITARE, alea URIASE ba,alea ale FRECANGIILOR DE LA BUGET(JUDECATORI, PROCURORI, JANDARMI, SECURISTI INUTILI DE 11 FELURI, ARMATA INUTILA, PARLAMENTARI, GARDIENI PUBLICI ETC) pe care le tot ascundeti si CARE MANANCA JUMATE DIN BANII ALOCATI PENSIONARILOR CARE AU MUNCIT SI PRODUS PT TARA LOR, nu vorbesti ba??? TAI PENSIILE MINERILOR BA, CA AU AVUT GRUPA 1 DE MUNCA IN SUBTERAN, DAR PE ALE SPECIALILOR TAI CARE AU TOTI GRUPA 1 DE MUNCA, CA DE AIA IES LA 40 DE ANI LA PENSIE, DE CE NU LE TAI BA NIMICULE???
Domnule Baciu,cu această așa zisă mărire a pensiilor,a fost cea mai mare bătaie de joc,am înțeles ca suntem furați la supermarketuri,la facturi dar să mi se fure anii de muncă nici prin minte nu mi-a trecut,am lucrat 27de ani în Siderurgie cu grupa întâi, condiții speciale și la recalculare mi s-au găsit doar 16 contributivi si 11 ne ontributivi,cum mama naibii de unde necontributivi daca eu toti acesti ani am lucrat in acelas loc fără intreruperi
,este inadmisibil ce personal incompetent aveți,mi-e silă de tot ce se întâmplă!
Mi-aș dori ca tot personalul care a lucrat la aceste mizerii de recalculari,să fie dus și lăsat câteva zile în diferite secții cu muncă de grupa întâi, fără să știe de sărbători legale,de sărbători religioase,de onomastice copiilor și alte probleme de familie de conditii nu mai vorbesc și la urmă să ne spună cum s-au simțit și dacă sunt de acord cu tăierile grupelor!
RUȘINE TUTUROR DE LA MIC LA MARE!
Rusine !
Care este logica din cauza careia persoane nascute in anumiti ani sa fie penalizate ( nu primesc majorare ci dimiuare) ?
Exemplu:
Persoana nascuta in aprilie 1953 cu 38 de ani vechime (femeie) sa aiba majorare – 1.42% (minus 1,42%).
Nu am iesit la pensie in septembrie 2012 nici anticipat, nici pe caz de boala ,ci pentru ca potrivit legislatiei de la acea data TREBUIA !
Legea actuala trebuie revazuta si modificata.
Nu va bateti joc de parintii vostri !!!!
CAZ CONCRET LA 14 ANI VECHIME PENSIE DE 1285 LEI SI LA 22 SI SASE LUNI 1345 E NORMAL IAR SOTUL SUPAVIETUITOR DE CE NU PRIMISTE UN PROCENT DE 25% DIN PENSIA SOTULUI RESPECTIV SOTIEI DECEDATE ASA SE INTAMPLA IN GERMANIA DE EX. LA NOI CAND SE VA INTAMPLA .
Cum se intampla ca nu va legați de pensiile speciale ,dar îi doborati pur si simplu pe cei care au lucrat fiind bolnavi cu div.handicapuri din nastere si le- ati taiat pensiile castgate prin munca și conf.legii ? Au trecut atatea guverne pana acum peste noi ,dar așa ceva nu s- a mai pomenit sa- i tai pensia celui care o viata a depins de zeci de medicamente sa poata sa mearga la lucru ,a lucrat peste limita de vechime impusa prin legea 19/2000 cu mult timp si acum cineva vine si- ti taie derpturile deja castigate prin munca si inca in ind.grea !