AcasăSOCIALCutremurele au băgat spaima în autorități. Se începe demolarea școlilor

Cutremurele au băgat spaima în autorități. Se începe demolarea școlilor

elevi

Guvernul a decis să demareze de urgență un program național pentru reabilitarea școlilor cu risc seismic ridicat. Lucrările presupun demolarea parțială a unităților de învățământ, precum și înlăturarea definitivă a unor etaje, pentru a crește rezistența la cutremur a acestora. Pe timpul execuției proiectelor, autoritățile locale sunt obligate să găsească alte spații pentru elevi sau alte modalități pentru desfășurarea cursurilor, eventual online.

Alarmate de cutremurele din zona Olteniei, autoritățile au decis să creeze, în regim de urgență, un program național cu finanțare de la buget dedicat unităților de învățământ cu risc seismic ridicat. Printre lucrările programate la aceste școli se numără consolidarea elementelor structurale sau introducerea unor elemente structurale suplimentare,  reducerea numărului de niveluri și înlăturarea unor porțiuni de construcție, cu comportare defavorabilă la acțiuni seismice sau care prezintă un risc ridicat de dislocare și prăbușire, precum și lucrări de demolare parțială a clădirilor școlare. Până în prezent, au fost depuse 97 solicitări de includere în program aferente unor clădiri de învățământ, cu o nevoie de finanțare de 1.157.624.990,67 lei.

Problema este că, odată începute lucrările, școlile vor trebui eliberate, iar perioada necesară pentru consolidare va fi de 3 până la 5 ani. Guvernul susține că autoritățile administrației publice locale vor fi însă obligate să asigure spații pentru relocarea activității didactice, sau alte modalități de desfășurarea a acestora, pe perioada realizării lucrărilor de construcții. Cum aceste spații sunt greu sau imposibil de găsit, în multe localități, singura variantă pentru elevi va rămâne învățământul online. „Aproximativ 50% dintre elevi și 45% dintre clădirile din sectorul de educație sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu, iar aproximativ 7% dintre elevi și 11% dintre clădiri sunt expuse unui nivel de hazard seismic ridicat. De asemenea, avariile considerabile constatate la unele școli din zona afectată de seismele gorjene recente au indicat, odată mai mult, necesitatea stringentă a unei evaluări temeinice, la scară națională, a riscului seismic al clădirilor din sistemul de învățământ și intervenția urgentă și eficientă pentru punerea în siguranță a celor cu nivel ridicat de risc seismic, pentru evitarea la viitoarele seismice a unor consecințe grave, cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonnță de urgență.

Lucrări pe repede înainte

Pentru a urgenta finalizarea lucrărilor de consolidare a școlilor, Guvernul a decis ca, pentru aceste obiective, să nu se mai întocmească documentații tehnico-economice, cu excepția proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor și a proiectului tehnic de execuție. Soluția tehnică în baza căreia se realizează lucrările de construcții pentru obiectivele de investiții incluse în program se va baza pe măsurile de intervenție propuse prin raportul de expertiză tehnică și prin raportul de audit energetic, studiul topografic, studiul geotehnic și alte studii specifice, după caz. ”Eliminarea obligativității întocmirii documentației de avizare a lucrărilor de intervenții se impune având în vedere importanța socială a clădirii supuse consolidării, ceea ce atrage urgentarea efectuării lucrărilor pentru diminuarea efectelor imposibilității utilizării clădirilor conform destinației. Toate activitățile aferente realizării obiectivelor de investiții se derulează pe perioada anului școlar, fapt ce implică relocarea activităților școlare, cu impact financiar negativ asupra bugetelor locale și a veniturilor familiale”, arată Guvernul.

7 zile pentru autorizația de construcție

Totodată, Executivul a decis să reducă termenele pentru eliberarea certificatului de urbanism la 7 zile lucrătoare, pentru avize și acorduri, la 3 zile lucrătoare, iar pentru autorizația de construire, de la 30 de zile, la 7 zile lucrătoare. ”În comparație cu sectorul clădirilor rezidențiale, clădirile din sectorul de educație pot avea o rată mai mare de ocupare, în funcție de ziua din săptămână și de ora din zi, rata de ocupare pentru clădirile din acest domeniu poate fi de peste trei ori mai mare decât cea a clădirilor rezidențiale. Rata de ocupare are un impact semnificativ asupra numărului de persoane decedate sau rănite în timpul unui cutremur, în timp ce funcțiunea clădirii determină impactul vulnerabilității fondului construit existent asupra prestării unui serviciu esențial dezvoltării comunității”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
836 afisari

4 COMENTARII

  1. Masuri „pompieristice” ! Peste cateva luni se va uita complet si vor apare alte „urgente ” !

  2. Raiul firmelor de partid!…exact ca în pandemie …cutremurele din oltenia sunt mănuși pentru hoții din construcții…

  3. Altele mai pun in loc sau o dau cu on line ca e economic si ii scutesc de raspundere???Cea mai nenorocita clasa politica ce a existat pe capul romanilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...

Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”

Fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels depune mărturie la New York, în procesul fostului lider de la Casa Albă și a povestit,...
proger