AcasăSOCIALCutremur în Poliție! Adio tineri pensionari!

Cutremur în Poliție! Adio tineri pensionari!

Polițiștii vor îmbătrâni în stradă

Declarațiile politice din ultima vreme au provocat o undă de șoc printre polițiști. Vârsta de pensionare va crește cu siguranță, însă este posibil ca și pensiile să scadă, introducându-se contributivitatea. Deputatul Dumitru Coarnă ne spune că acest lucru se va întâmpla pe termen scurt și că vom asista la pensionări masive în următoarea perioadă.

Vești proaste pentru polițiști. După ce premierul Cîțu a spus că nu le va mări salariile nici anul viitor, cei de la conducerea Guvernului au anunțat că se va umbla și la vârsta de pesnionare, care trebuie să crească în cazul polițiștilor. ”Am înțeles din comunicarea publică a politicienilor că vor să majoreze vârsta de pensionare și o să o majoreze cu siguranță. Ei încearcă să transmită ideea asta, că ies la pensie prea devreme, ca să pună în conflict societatea cu poliția, și o să le iasă. Din ce știu eu, nu numai că vor majora vârsta de pensionare, dar vor să umble și la pensiile militare, să le reducă, bineînțeles. Probabil că vor introduce contributivitatea și la polițiști. Dacă o vor face prin ordonanță de urgență, va produce efecte de îndată ce a fost sesizată Camera care trebuie să o legifereze, iar inițiativa legislativă durează o lună, două cât ar dura să treacă prin toate procedurile parlamentare. Ambele variante au sorți mari de izbândă pentru că ei sunt majoritari”, ne-a declarat deputatul Dumitru Coarnă. Vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat deja că Executivul se gândește la o creștere a vârstei de pensionare în acele sectoare unde astăzi pensionarea se face la o vârstă foarte tânără și mai ai o activitate de 15-20 de ani pentru unii. ”Din punctul meu de vedere, ar trebui ridicată vârsta de pensionare pentru cei care se pensionează 48 de ani, 50 de ani. Stres au și profesorii și nu se pensionează. Stres au și cei din sistemul de sănătate și nu se pensionează”, a afirmat vicepremierul Kelemen Hunor.

Efectivele MAI, decimate

Deputatul Dumitru Coarnă arată că o astfel de măsură ar provoca pensionări masive în Poliție, fapt care va adânci și mai mult deficitul. ”Dacă discutăm pe termen scurt, toți cei care îndeplinesc acum condițiile de vechime și vârstă și au posibilitatea, facultativ, să rămână în sistem, se vor pensiona, aceasta va fi consecința. Polițiștii au condiții de muncă deosebite, pentru că nu este ușor să lucrezi noaptea, să stai în soare, în ploaie, în zăpadă, în ger și să te expui riscului de a-ți pierde viața în fiecare zi. Când te duci la un conflict în care ai de-a face cu oameni înarmați credeți că este același stres ca atunci când te duci la școală și elevul nu și-a făcut tema? Pe de altă parte, am avut la Poliția din Caraș Severin solicitarea unui ofițer de poliție cu experiență, cu vârsta de 57 de ani, de a rămâne în sistem, dar i-au respins solicitarea. Și vorbim la televizor că ne ducem până la 70 de ani. Majoritatea celor care solicită să rămână nu li se admite cererea și atunci despre ce vorbim? Dar este clar că foarte mulți vor pleca și atunci se va adânci deficitul de personal și poliția oricum este decimată. Dar au mărit schema la minister, au pus mai mulți secretari de stat ca să mulțumească politic pe toată lumea”, ne-a precizat deputatul Dumitru Coarnă.

Proteste până la capăt

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, Marius Ionescu, ne spune că protestele nu se vor opri până când nu va fi destituit șeful Guvernului, condamnând, totodată, și afirmațiile vicepremierului Hunor. ”Îi recomandăm domnului Kelemen Hunor să vină să lucreze 30 de ani în stradă, să stea dânsul în stradă zilnic 12 ore în orice condiții, să mănânce în stradă sanviciuri înghețate și să bea ceai congelat. Să ne spună și nouă cum ar face la 55-60 de ani să spargă ușa și să intre peste niște interlopi care au săbii și macete. Îi mai recomand domnului Kelemen Hunor să meargă cu polițiștii de la Rutieră în zona Calafat, să ridice un cadavru al unui om care a rămas, într-un accident, fără mâini, fără picioare, fără cap și polițiștii acolo trebuie să se descurce, că așa li se spune, că nu există medicină legală în orașul Calafat”, ne-a declarat Marius Ionescu, președintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
51.455 afisari

61 COMENTARII

  1. DEZASTRELE ORGANIZATORICE SI STRATEGICE DIN SISTEMELE DE SIGURANTA PUBLICA , APARARE NATIONALA SI SECURITATE NATIONALA SUNT INITIATE SI PROMOVATE DE CATRE infantilul IZMENAR Oprea …………………………

  2. Haladitul asta de Goarna face spectacol pe la televiziuni ! Un tablagiu ca si Godina vocal si unul si altul . Gargaragiul asta trebuia sa ramana sindicalist nu sa intre in parlament . A luat-o dupa Mitrea soferul. Esti depasit Goarna de problemele reale ale politistilor pentru ca te-ai preocupat de tine sa fi un mascarici parlamentar !

  3. Polițiștii nu au voie să aibă alta sursa de venit, ei pot fi chemați la orice ora la serviciu. Profesorii nu lucrează 8, 12 sau 24 de ore pe zi, si au salariile mai mari decât polițiștii. Ei au program scurt, dau meditatii elevilor, pe bani, neimpozitati. Doctorii lucrează și la stat si la privat si mai au si cabinetele lor particulare. Te duci la ei la stat si te cheamă apoi la cabinetul particular să-ți schimbe pansament, să-ți dea concediul medical, contra cost, bineînțeles.

    • Mai nou au voie. “Rutierii” si “permisele” sunt in concedii ptr copil si fac soferie si transporturi. La un SPRCiV 3-4 din 20. Adica Multi!!!!!

    • Bine punctat. Câți medici și profesori au împrumuturi la banca pentru a-si cumpăra o locuință sau masina? M-am mutat ca țiganul cu cortul de n ori, pana am reușit sa iau credit de la banca pt locuință. De am plătit pana am ieșit la.pensie. Unde sunt salariile compensatorii pe care le trebuiau sa le dea la ieșirea la.pensie. De ce noi, cei cinstiți care am lucrat în MAI nu avem vile și altele ca cei din sănătate?

  4. Daca se decide cresterea varstei de pensionare posibil ca multi politisti sa doreasca sa se pensioneze.DAR sa nu uitam cuntinuarea masuriilor dorite== politistul /tanar/odata pensionat nu va mai putea sa se incadreze la stat,nu va putea cumula salariu de la stat cu pensia de la stat. Deci ESTE OBLIGAT SA OPTEZE intre pensia de la stat si salariul de la stat. Dar poate avea pensia de la stat si serviciul la privat.Acum politistii sunt obisnuiti CU DREPTURI MULTE si obligatii putine. La privat problema se pune mai direct -muncesti responsabil primesti salariu pe masura,Deci este o cu totul alta viata. O pensie de la privat o poti primii abia dupa ce faci o vechime minima de 15 ani. Nu cred ca vor „”dezerta”” prea multi politisti din sistem.

  5. Vin cei de la politia militară sa faca ordine pe stradă, este un proiect de lege care s ar putea sa treaca în Parlament. In proiectul de lege se prevede si de a avea dreptul de a intocmii acte premergătoare inceperii urmaririi penale.Cu alte cuvinte,exclus sa fie legea junglei pe stradă.

    • Bă ăla, cu vine politia militară pe străzi pai aceeași lege va fi și pt ei deci vor dezertat și la ei la greu ca de altfel în toate structurile militare. Nu va fi junglă va fi haos și anarhie pe care acest popor o merita!

  6. 😅😅😅….Auzi ,politie militara pe strazi ,,mapn,,…uni cred ca nu s in Europa ci in Brazilia,Ecudor…unde is carteluri,….bravo gîndeste!!!!

  7. Ce bine-ar fi sa se facă o statistica cu toți polițiștii pensionari aflați în viața.
    Să se stabilească ce ocupații au acestia, unde anume le desfășoară ( la stat ori la privat ) și cu cât sunt remunerați.
    Abia după aflarea rezultatelor sa se ia și o hotărâre privind oportunitatea unor modificări legislative în domeniul pensiilor militare.
    Văd că se fac unele comparații cu profesorii, medicii și alte domenii ocupaționale, fara nicio logică.
    Să-mi dea cineva măcar un singur exemplu despre medici sau profesori care s-au angajat și plătesc contribuții la bugetul de stat încă de la vârsta de 19 anișori.
    Nu se pot da astfel de exemple, pentru că vorbim despre utopie.
    Actualmente, foarte multi dintre agenții de poliție încep aceste activități de prin jurul vârstei de 19 ani.
    De ce oare toată lumea privește doar spre vârsta limita de pensionare, in loc sa se gândească și la vârsta de debut in campul muncii, precum și la numărul de ore muncite efectiv și continuitatea in munca ?!
    …este greu tare cu politicienii noștri…

  8. Aș dori ca cel ce creste vîrsta să lucreze O zi ordine publică. Sic .Bic .Arest Intervenție și Apoi să ia o soluție

  9. Profesorii au stres… Medicii au stres…
    Dar nu le pune nimenii viața in pericol la locul de muncă.
    Nu putem vorbi de aceleași conditii.
    Profesorii dorm liniștiți medicii la fel.
    Să fim serioși Kelemen Hunor fură curent.

  10. Toți își dau cu părerea dar, cetățenii de rând, nu știu ca cei pensionați din MAI sunt acei polițiști sau milițieni, cum le place unora sa le spună, care au avut funcții de conducere, au pensii frumușele și sunt foarte putini, dragi cititori. 80% din pensionarii MAI, dacă nu mai mulți, lucrează la privat, bineînțeles cei care mai sunt in putere. Vârsta medie de viața a pensionarilor MAI este de 60-64 de ani. Cum vi se pare ? E tragic, va spun eu, sa va plece cineva drag de lângă voi la câțiva ani după pensie ! A existat un articol in legea pensiilor militare care le permitea pensionarea dacă postul era restructurat și așa au apărut tinerii pensionari din MAI. Acel articol a fost abrogat, dacă țin bine minte, de premierul Dancila. De atunci n-au mai existat cazuri de pensionare înainte de vârsta de 48-50 de ani. Intr-adevăr e o vârsta “frageda” și 50 de ani dar, cine nu a lucrat sau nu are rude sau cunoștințe in sistem, n-are date suficiente pentru a se pronunța sau a judeca. In toată lumea, de exemplu, vârsta de pensionare a polițiștilor este de 50-53 de ani. De ce ? Tot eu va spun…e o munca grea, care implica stres, oboseala, familii abandonate etc. Pentru ce ? Pentru ca nu avem voie sa facem greva, pentru ca nu avem voie sa protestam decât in timpul liber, pentru ca nu avem voie sa cerem drepturile care ni se cuvin, pentru ca suntem putini și “mici” ! Si, vine vice-premierul cu dubla cetățenie, sa ne pună la punct ! Asta e doar începutul, urmează și in învățământ și in medicina, sunt convins ! La Institutia Prefectului s a tăiat sporul covid de 30% pe care îl primeau, doar pentru angajați, prefecții și subprefecții îl primesc in continuare. Pentru ca sunt puși politic și trebuie motivați, așa-i ?🤦 De magistrați nu se ia nimeni, se pensionează la fel și au salarii/pensii de “n” ori mai mari ! Am toată stima pentru dascăli și pentru medici. Fără ei, nu aveam cum sa scriu acest mesaj sau eram mort ! Va spun un lucru cu riscul sa fiu linșat : stresul polițienesc nu se compara sub nicio forma cu cel educațional sau medical ! Un mesaj pentru premierul României și echipa dumnealui : faceti ce știți dar nu va bateți joc de polițiști ! S-aveți zile bune și sănătate !

    • Du-te, bre, în spanac! Milițienii – una dintre cele mai mizerabile categorii de funcționari. O viață civili și la pensie militari!!!!? Inepție mai mare nu se poate decât în tarisoara asta coruptă până în măduva oaselor…

      • Dom’ „Spanac”, dar de ce te supără sintagma ” român țigan hoț ” folosită de occidentali ?
        N-ar trebui, pentru că, în conformitate cu teoriile ( inepte ) după care-ți ghidezi existența, se pare că toți românii sunt la fel.

        • De unde știi tu după care teorii(inepte) îmi ghidez eu viata și care o fi legătură între ce am afirmat eu și ce rahat mănânci tu?! Oare stii/cunoști sensul cuvintelor pe care le folosești sau vorbești doar ca să te afli în treaba?! Totuși, lămurește aspectul pus în discuție: civilii ajunși militari în rezervă!!!! Asa e când trăiești într-o tara în care tot ce le bese mintea unora ca tine se poate înfăptui la o băută cu politicul mizer și corupt.

          • Șerpișor, este tardiv, știu, dar spune-mi ce vârstă ai.
            Poliția a fost demilitarizată în anul 2002. S-a făcut acest proces, că măsura la nevoia de preaderare a României la UE.
            Dacă în prezent în poliție activează și polițiști care au debutat în anii ’90, ce faci tu cu ei ? Le retragi statutul de foști militari, că așa vrea i-fonul tău?
            Știi ce-i ăla livret militar?
            Ai văzut vreodată documente de mobilizare, liste cu rezerviști?
            Că să-ți răspund mai pe înțelesul tău, polițiștii ( cei care se respectă pe sine ) nu sunt doar militari, sunt mai mult decât atât.

  11. OPREA (MIELUL CARE A SUPT LA DOU OI ESTE PENSIONAR DE MULT SI ARE O PENSIE DE 73.000 LEI.
    OARE CE ACTIVITATI A DESFASIRAT ISMENARUL ASTA ??? CA IN AFARA DE FAPTUL CA A FACUT BISNITA CU
    TARILE ARABE CU LENJERIE MILITARA NU A FACUT NIMIC CARE SA-I JUSTIFICE PENSIA IMENSA.

    • Să fim corecți… E vorba de 73000 lei pe an ceea ce înseamnă 6083 lei pe lună. O fi el izmenar cum spun unii dar e general…. Cine l-a uns general? Până la urmă tot politicul e implicat… și din punctul meu de vedere politicul este responsabil de tot ce se întâmplă de peste 30 de ani în România.

  12. Întarîtă-i drace, că și mie-mi place … asta e dictonul puterii, si voi jucati dupa el. Mai frati romani, care mai faceti vreo conexiune intre sinapsele cerebrale, nu vedeti ca se urmareste dezbinarea??? Profesori vs. politisti, militari versus politisti, popi versus militari etc. Poporul roman are niște proverbe foarte ințelepte, pe care tindeți sa le ignorați: când doi se ceartă, al treilea câștigă… Vă asmut unul impotriva altuia și ei fura ca in codru… Dovediți-mi ca ma înșel…

  13. Toti vor sa se angajeze la Politie (responsabilitate 0) smekerie cat cuprinde, nu le.mai ajungi la.nas capetelor de creta, sa te fereasca Dumnezeu de fraieru smekerit cu putina putere ..

    • Fă tu o statistică exactă cu numărul de „fraieri șmekeriți, capete de cretă” care provin din familii cu membri foști polițiști ( veritabilii ) !
      Vei avea o mare surpriză. O să constați că sunt aproape inexistenți.
      De aici se pot trage două concluzii:
      – polițiștii nu sunt izvoarele genetice ale ” capurilor de cretă „;
      – peste 99% dintre aceste capuri provin din rândurile voastre, ‘telectualule.

  14. Sa stea si sa llucreze ca in regimul Comunist serviciul era mai greu nu aveai masina la scara militia patrula pe jos in patrule mixte formate di n garzi patriotice sau militari de la trupele de securitste iar cin Ceusescu se misca din Bucuresti intrai in masuri speciale si erai mai multla serviciu si nu a murit nimeni iar virsta de pensionare era 55 de ani nu ca si acum seara merge la petit iar dupa nunta se pensioneaza ,la politie sau in sistemul militar nu esti la pensiune nici la casa de moda .Trebuia sa stie cin sa angajat ca primi 35 de ani trec cel mai greu dupa aceea nu te mai streseaza sefi ci sefa de acasa, e frumoasa unforma militara dar cere sacrifici asa ca la55-60 de ani e super sa te pensionez din sistemul militar.SPOR LA MUNCA CA ASTA ISI DORESC ROMANI SIGURANTA SI ORDINE dupa aceea se vad si recompensele nu stind in oglinda sa vedem cit de frumosi sintem in uniform

    • Ii compatimesc pe cei care sunt stresati de catre „sefa de acasă”. Probabil ca acasa sunt niste fătălăi iar la serviciu fac pe barbatii duri.

    • Dumneavoastra ati iesit la pensie la 55 de ani, nu? Banuiesc ca nu la 70 sau 80 cat trebuie sa aveti acum, daca ati apucat vremurile trecute. Sa fiti sanatos, si sa stiti totodata ca si cei mai tineri decat dumneavoastra au avut la randul lor parte de aceleasi mizerii. Poate si mai multe. Inainte era un singur partid si sef care aducea stresul, dupa 1990 e diferit. Inainte erati militar si vi se mai respectau drepturile, celor transformati fara voia lor in „civili cu statut special”/militarizat, nu li se mai respecta nimic, decat dreptul de a executa fara comentarii. Chiar nu e o problema daca intr-adevar se va iesi la 55 de ani, asa cum era initial, doar ca aceste demersuri de acum duc la prelungirea vietii active si dupa 55 de ani. Dar incercati si dumneavoastra sa va amintiti… dupa 50 de ani erati la fel de… bine pe picioare ca la 20, cand ati intrat in sistem? Dupa experienta prezentata pe scurt, nici nu cred ca ati facut multa „politie” cu adevarat, poate ati fost la fostele „trupe”, din acel motiv ati fost pe strada la „masuri”, adica ati auzi de infractori de la alti colegi, v-ati luptat cu ei la televizor, si era totusi vremea cand Politia/Militia era inca „o forta”, avea autoritate recunoscuta, care inca nu fusese decimata de politicienii si infractorii post-1990… Infractorul stia de frica militianului/politistului… acum nu mai este cazul. Daca tot urmariti situatia actuala si dati sfaturi celor mai tineri, poate le spuneti cate cazuri de politisti morti in misiune ati intalnit pe durata intregii cariere a dumneavoastra care banuiesc ca s-a intins pe vreo 40 de ani… aveti idee ca deja in holul MAI nu mai incap numele celor decedati pe strada, la panoul cu „eroi” morti in misiune? Va doresc sa fiti sanatos si sa va intelegeti bine cu sefa de acasa, care la randul sau sa va inteleaga. Asa cum se chinuie si sotiile de politisti mai tineri sa-i inteleaga…

  15. Va certați pe intoxicații de presa. Așa cum nici medicii nu iau șpagă generalizat, la fel nu toți profesorii fac meditații fără sa plătească impozit pe veniturile din meditații și nu toți polițiștii sunt corupți sau obțin “pensii speciale” la 40 de ani.
    Referitor la medici: au început sa fie din ce in ce mai mulți care refuza “atențiile”, aspect îmbucurător văzând ca cei tineri nu preiau “boala” domnilor medici care au pretenții sa li se spună “dom’ profesor” și care au buzunarele cât sacul de cartofi.
    Referitor la profesori (aici s-ar putea sa-mi sara lumea in cap): nu cred ca dau pe afara de atâta munca. 4 ore învățătorii plus 2 (cu indulgenta) pentru pregătirea de a doua zi sau corectarea lucrărilor/tezelor (in medie…); profesorii ceva mai mult. Dar concediile… sa-mi fie cu iertare dar scuza ca “profesorii merg la scoli in vacanța” nu prea tine.
    Referitor la polițiști: nu as analiza toată politia după x sau y care au ieșit la pensie la 40 și la 42 de ani, chestori, beneficiind de un cadrul legislativ care, între timp, a fost abrogat. Pe de alta parte, nu toți polițiștii, fie ei de la secția 35 sau de la rutiera, nu sunt șpăgari, schinjuitori sau ce se mai spune prin presa.
    Legat de partea de “IT”: nu mi se pare normal ca branșa sa plătească impozite la stat preferential in comparație cu alte categorii de plătitori de impozite. Cu ce sunt ei mai sus decât ceilalți?
    Legat de biserica: de ce sa nu plătească impozit deloc și … și… și…
    Legat de politicieni: no coment, fiecare f… cât este in funcție și de peste tot de unde poate.

    Asta-i România și nu se mai vindeca așa ușor…

  16. stie vreo cineva care este deficitul real de politisti la momentul actual? la televizor ies toti si striga ca nu s-a rezolvat petitia x problema y etc. daca inainte erau 5-6 patrule la nivelul unei sectii de politie acum abia daca gasesti lucratori pentru una singura, care evident nu poate sa acopere toata zona de responsabilitate.
    numai in 2020 au iesit la pensie peste 4000 de oameni din intreg sistemul iar din scoala daca au intrat 1000.
    in trecut cei batrani ii invatau treptat pe cei tineri meserie si asa se ajungea sa se transmita experienta, acum pui in patrula unul de anul acesta cu unul de acum 2 ani maxim. si se cere experienta, se cere rezolvarea cu profesionalism a situatiilor aparute….ca si comparatie un medic face rezidentiat ani intregi pana ce se definitiveaza si ai pretentii de la el. de la politist ai pretentia sa invete din zbor …..
    clar sunt si nulitati in sistem…..multi au intrat din sursa externa….prin tot felul de pile….de cele mai multe ori politice….
    sefii din politie se schimba ca sosetele
    jumatate din ei aproape sunt imputerniciti pentru a fi usor schimbati….o fi ceva benefic pentru profesionalizarea politistilor?
    stie cineva cate propuneri ale politistilor de arestari preventive se opresc la parchete pentru ca nu sunt inaintate mai departe iar cei prinsi isi fac in continuare de cap si comit fapte antisociale….dar toti dati vina pe politisti
    judecati cum vreti dar DREPT

    un pensionar satul de sistem
    PS am 50 de ani in jur de 5000 de lei pensie dupa 27 de ani de munca din care multi in conditii mizere si cu mii de ore suplimentare efectuate de-a lungul carierei si neplatite vreodata

  17. Și eu vă recomand să vă duceți cu toții să munciți pe un șantier în construcții civile,navale,industriale,în mină să vedem dacă reușiți la 60 de ani,ca să nu mai zic la 70 de ani cum se vrea acum

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger