AcasăSOCIALCurtea de Conturi: Introduceți co-plata pentru serviciile medicale!

Curtea de Conturi: Introduceți co-plata pentru serviciile medicale!

Românii trebuie să plătească mai mult pentru sănătate, potrivit Curții de Conturi

Soluția pentru majorarea bugetului pentru sănătate este introducerea sistemului de co-plată și a asigurărilor private, arată Curtea de Conturi, după auditul efectuat la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Mai mult, organismul de control recomandă reducerea numărului de paturi de spital din țară și redirecționarea pacienților către medicii de familie.

Auditul de performanță privind eficacitatea și eficiența măsurilor de recuperare a creanțelor la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum și utilizarea acestuia în perioada 2011-2019, elaborat de Curtea de Conturi, a relevat câteva concluzii și soluții șocante. Astfel, auditorii Curții de Conturi au arătat că România cheltuie cu sănătatea mai puțin decât alte țări similare, sistemul de asigurări sociale de sănătate fiind unul centralizat, cu majoritatea cheltuielilor pentru sănătate provenind din surse publice. ”În perioada 2011 – 2019, deși s-a încercat realizarea unui echilibru corespunzător între furnizarea accesului universal la servicii de sănătate de înaltă calitate și constrângerile bugetare, nu a fost pus în practică un sistem de finanțare a serviciilor spitalicești care să se bazeze pe costuri reale.

Sistemul rămâne subfinanțat (atâta timp cât există mai mulți beneficiari decât plătitori) și centrat pe spitale și nu există nicio acțiune clară de a raționaliza infrastructura spitalicească și de a trece de la serviciile de îngrijire medicală cu internare la serviciile de îngrijire medicală ambulatorii și primare. Totodată, existența de scutiri de la plata contribuțiilor, care operează în sistem pentru unele grupuri vulnerabile (cum ar fi șomerii, pensionarii și persoanele care beneficiază de prestații sociale) pentru care statul plătește din buget, în numele acestora, către CNAS, o contribuție de asigurări sociale de sănătate, pentru a garanta acoperirea serviciilor lor de sănătate, la nivelul CNAS, această contribuție nu este dimensionată proporțional cu numărul beneficiarilor, iar numărul redus de persoane care contribuie la asigurările sociale de sănătate are drept rezultat o subfinanțare accentuată a sistemului de sănătate”, se precizează în sinteza raportului de audit.

Asigurări private și plată directă

În anul 2019, conform registrului de asigurați aflați în evidența CNAS, 6.746.067 de români plătesc contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS), iar 12.123.447 români sunt asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, dar sunt scutiţi de la plata CASS.  În plus, introducerea obligației de a asigura prin transferuri din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a sumelor necesare plăților aferente influenţelor financiare determinate de creşterile salariale nu a fost susținută prin asigurarea unei surse de finanțare distinctă astfel încât aceste plăți să nu afecteze modul de utilizare al FNUASS, având în vedere faptul că pentru finanțarea acestor influențe au fost utilizate fonduri care puteau fi alocate pentru plata serviciilor medicale, medicamentelor, se arată în raportul de audit.

Ca soluții, Curtea de Conturi propune  completarea sistemului de asigurări sociale de sănătate obligatorii cu modalități de finanţare mixtă a serviciilor de sănătate, cum sunt plata directă, co-plata și asigurările private. ”Asigurările private de sănătate din România au apărut ca urmare a neajunsurilor sistemului public de sănătate. Acest tip de asigurare de sănătate este în relaţie directă cu apariţia spitalelor şi clinicilor private care oferă servicii medicale complete și de calitate. Printre avantajele apelării la sistemul privat de sănătate se numără accesibilitate mai mare la medici şi aparatură de înaltă calitate și timpul economisit prin durata de aşteptare scăzută. Dezavantajele constau însă în costuri suplimentare, faptul că nu toți pot beneficia, având în vedere că cei care au diverse afecţiuni în momentul încheierii poliţei și cei care au peste 65 de ani nu își pot face astfel de asigurări, și probabilitatea de a interveni probleme legate de decontarea serviciilor medicale.

Mai puține spitale

Deși minimizarea numărului de paturi aprobate reprezintă unul dintre principiile de bază privind minimizarea costurilor, iar dotarea unităților sanitare cu aparatură performantă poate asigura o mai bună calitate a actului medical, sistemul românesc a rămas, la nivelul anului 2018, în continuare concentrat pe serviciile intraspitalicești, cu 6,9 paturi la 1.000 de locuitori (cu 22% mai multe decât media UE și un număr mare de internări (21,1%), cu aproximativ 18,3% mai multe decât media UE), susține Curtea de Conturi. Comparativ cu celelalte țări europene, numărul de paturi de spital la 100.000 de locuitori a crescut în România de la 631 în 2012, la 697 în 2018. ”Această creștere se datorează faptului că se acordă un număr mai mare de servicii medicale în regim de spitalizare de zi și continuă față de serviciile medicale în regim ambulatoriu, însă, prin inversarea piramidei serviciilor, acest fenomen ar conduce la asigurarea treptată a unei acoperiri mai largi a nevoilor medicale ale populației.

România are una dintre cele mai mari rate de decese potențial evitabile prin asistență medicală și prin prevenție, care nu ar trebui să aibă loc în condițiile acordării unei asistențe medicale prompte și eficace. Accesul la serviciile de sănătate este împiedicat și de lipsa de cadre medicale. Numărul de medici și de asistenți medicali pe cap de locuitor este foarte scăzut în comparație cu media UE (248 de medici la 100.000 de locuitori, în comparație cu media UE de 347; 601 asistenți medicali la 100.000 de locuitori, în comparație cu media UE de 836”, potrivit sintezei raportului de audit al Curții de Conturi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.698 afisari

7 COMENTARII

  1. Da-l dracului de raport!!!! Cum sa fie putini angajati in sistemul sanitar?!!!
    Pai unde s-au angajat toate pilele si pupilele politrucilor care jecmanesc spitalele? De ce nu scrieti in raport despre angajarile nelegale, pe criterii care nu au legatura cu meritocratia si onestitatea, de ce faceti controale „la ordin” si ii „EXECUTATI” pe cei care se opun mizeriilor din sistem, de ce auditorii Curtii de Conturi sunt partinitori cu infractorii „sistemului” si lipsiti de onestitate, de ce sunt trimisi sa controleze spiatalele, auditori fara pic de experienta in domeniu si controleaza si dispun masuri complet aiurea si lipsite de logica, acoperind nelegalitatile celor pe care „sistemul” ii protejeaza????!!!!!!!!!
    De ce auditorii Curtii de Conturi se comporta ca si cand ar fi organ de cercetare penala, avand un comportament abuziv, agresiv, lipsit de etica profesionala, cu cei pe care „sistemul” vrea sa-i doboare pt. ca se opun masurilor dictate de interesele politrucilor hoti???!
    De ce la Curtea de Conturi se angajeaza doar neveste de politisti, amante a „fostilor” sau „actualilor” din sistem, individe vulgare, fara pic de experienta in domeniu, dar cu un tupeu inimaginabil si fara scrupule, care habar nu au despre sistemul sanitar, dar care dispun masuri care nu au legatura cu realitatea.
    Curtea de Conturi nu este altceva decat o alta institutie controlata de acel „SISTEM” ticalosit care executa comenzi dupa cum dicteaza interesele „SISTEMULUI” si care, pe bani multi, distruge destine!!!!

    • Corect!
      Asa este, aveti perfecta dreptate in ce ati afirmat!
      Mi-e scarba de lumea asta si mai ales de tara asta!

  2. Curtea de conturi recomanda reducerea paturilor in spitalele de stat,nu si in cele private!? Johannis a zis ca toti românii veniti din strainatate sa beneficieze de sistemul de sanatate de stat FARA A PLATI ASIGURARILE DE SANATATE!! Cum e posibil așa ceva? in ce tara din lume se poate așa ceva? Asta distruge si destabilizeaza sistemul de stat de sanatate! Eu platesc pt. CASS etc. și vii și-mi spui mie ca nu mai sint bani sa ma tratez in sistemul pe care eu il finantez?? De ca nu a zis johannis ca cei veniti ,,diaspora” sa se trateze gratuit in sistemul de sanatate privat?? Cum dreacu ca Curtea de conturi are aceeași pozitie fata de sistemul de sanatate de stat cu FMI și BM?? Cine sint aștia de la Curtea de Conturi? Curtea de conturi trebuie sa faca controale ca sa nu se faca fraude in sistem NICIDECUM SA FACA EI RECOMANDARI PRECUM REDUCEREA NR. DE PATURI IN SPITALELE DE STAT,ȘI TRIMITEREA ROMÂNILOR LA PRIVAT OBLIGATORIU CUM A FACUT bășinescu trimițînd românii obligatoriu la pilonul 2 pensii private,adica nemailăsîndu-i sa alegea stat sau privat! veorica dancila se incadreaza la tradarea românilor care au votat/voteaza PSD?

  3. CURTEA DE CONTURI ESTE O INSTITUTIE MAFIOTIZATA DISOLUTIONATA 100% CA SI CCR , ANAF, Oficiul Pentru Spalare Banilor, etc .TOATE INSTITUTIILE STATULUI TREBUIE REFORMATE fara interventia; MAONERIEIE , SECURISMULUI, SINECURISMULUI, MAFIOTISMULUI, CRETINISMULUI, CURAVASARISMULUI, HOTIEI, LACOMIEI, PROSTIEI ETC

  4. sa nu mai fure toti cu mainile pana la cot nu sau sa transparentizeze cheltuielile . sa platim tot noi cetatenii care nu avem, oferit nici minimul necesar de asistenta pt cat cotizam!!!!!!

  5. Daca sunt asigurat nu pot fi obligat la o co-plata decat pentru servicii medicale pentru care asigurarea medicala nu le acopera.
    Pentru cei cu ajutoare sociale ar trebui ca sa beneficieze doar de asistenta medicala de urgenta.Pentru restul ar trebui instituita coplata.
    A nu se confunda cu situatia pensionarilor care au contribuit toata viata la asigurarile med.
    Problemele sunt altele: decontarile duble pentru acelasi serviciu la privat….De ex.vine omul cu bilet de trimitere dar il taxeaza….Dar biletul se poate deconta….
    Sau vine omul la privat…il taxeaza dar procedura medicala e facuta la stat….
    In fine….de cand doreau ei privatizarea serviciilor medicale de la stat…Banii si iar banii…daca vom continua asa, ne vom transforma intr o colonie condusa de guvernatori straini….

  6. S-o beliti bine.In 27 septembrie s-a vazut ca tot nu v-ati lecuit.Sa mancati ce ati votat.Salutare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger