AcasăSOCIALCurtea de Conturi cere salarii mai mici pentru medici și interdicția de...

Curtea de Conturi cere salarii mai mici pentru medici și interdicția de a mai profesa și la stat, și la privat

Medicii și asistentele, plătiți în funcție de performanțe

Curtea de Conturi a cerut Guvernului să schimbe sistemul de salarizare din Sănătate, astfel încât personalul medical să fie plătit în funcție de performanța în activitate, punându-se, astfel, capăt egalizării veniturilor. Măsura a fost cerută și de managerii și directorii medicali ai spitalelor publice. Totodată, instituția de control a solicitat modificarea legislației, astfel încât medicii să nu mai poată profesa și la privat, și la stat.

După o evaluare amplă a spitalelor din sistemul public național, Curtea de Conturi a cerut Guvernului să ia măsuri pentru eficientizarea cheltuielilor din domeniul Sănătății. Una dintre acestea este realizarea de politici de remunerare al personalului din sistemul medical pe criterii de performanță în activitate și aplicarea unei politici de flexibilizare a personalului și de stimulare a performanței prin introducerea unor criterii de performanță, care au la bază indicatorii de performanță privind activitatea personalului medical, cât și a unității sanitare.

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi, sunt necesare și prevederi legale clare pentru medicii care au contract de muncă încheiat într-un spital public, dar își desfășoară activitatea în baza altui contract de muncă într-un cabinet medical privat aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, aceștia trebuind să aibă obligativitatea să opteze pentru un singur contract de muncă. Totodată, instituția a solicitat modificarea Legii salarizării pentru personalul care își desfășoară activitatea în unitățile spitalicești, incluzând salarizare diferențiată pe secții, fără să mai fie necesare sporurile sau flexibilizarea plafonului pentru sporurile acordate în spital, în funcție de complexitatea specializărilor din cadrul unității sanitare.

”Se propune eliminarea sporurilor, prin includerea eventuală a acestora în salariile cuvenite angajaților și, respectiv, plata salariilor în funcție de performanțele realizate de către salariați”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Haos în datele ministerului

Auditul Curții de Conturi a constatat că, la nivelul Ministerului Sănătății, nu există o bază de date care să cuprindă datele privind posturile ocupate și drepturile salariale aferente fiecărui post, informații care sunt absolut necesare în etapa de programare bugetară, precum și o bază de date privind bursele acordate rezidenților, din cauza neelaborării unei proceduri operaționale cu privire la numărul de posturi ocupate, precum și a drepturilor salariale aferente unitățile sanitare.

”În perioada analizată Ministerul Sănătății nu a elaborat un plan multianual pentru resursele umane din sectorul sănătății și nu este încă funcțional un Registru Unic al Profesioniștilor în Sănătate. Mai mult decât atât, sistemul de remunerare al personalului din sistemul medical nu a avut în vedere criterii de performanță în activitate medicală reglementate de art.193 din Legea nr. 95/2006. La nivelul Ministerului Sănătății nu se cunosc date cu privire la rețeaua spitalelor care funcționează în subordinea altor ministere și nici despre medicii cu competențe limitate, mai ales că datele și informațiile utilizate de acesta nu sunt cuprinse într-o bază de date integrată și nu sunt utilizate pentru a face corelații, analize pe baza cărora să se poată lua decizii în sistemul sanitar”, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.

Consens în rândul managerilor de spital

Managerii și directorii medicali ai spitalelor publice au cerut, la unison, evaluarea performanței salariaților și salarizarea personalului pe criterii de performanță. De asemenea, aceștia consideră că este nevoie de distribuirea personalului în funcție de gradul de ocupare al secțiilor și completarea schemei de personal în funcție de gradul de dependență al pacientului. În același timp, cei aflați la conducerea unităților sanitare vor să se realizeze pregătirea profesională continuă a personalului pe domenii de activitate, dar și digitalizarea și degrevarea personalului medical de munca de birou.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.867 afisari

22 COMENTARII

  1. asta se striga de ani de zile si nu se face nimic . doctorii de la stat stau 2,3 ore doar cu scopul sa te impinga la cabinetul lui . asta si cu lipsa justitiei sint cancerele care macina Romania .ORI LA STAT , ORI LA PRIVAT !!!

    • Exact! Niciodată nu o sa le interzică unul de-al lor!
      Acum nu poți sa le spui medicilor nimic pt.ca imediat amenință că își dau demisia și pleacă în privat dar niciunul nu renunță la postul din spitalul de stat pt.ca de acolo vin și șpăgile și pacienții si materialele sanitare și medicamentele care se „scurg” către privat.
      Iar pe de alta parte, managerii de spitale și directorii medicali care sunt numiți pe criterii politice sau de apartenenta la anumite grupuri de interese, de cine sunt evaluați..???!!!
      Are cineva curajul sa analizeze dosarele de concurs ale unor manageri sa vadă ce proiecte de management au fost validate de comisii de concurs din care au făcut parte niște slugi de partid??!!!!

  2. ÎN SFÂRȘIT!!! NU ESTE PERMIS CA ÎNTR-O ECONOMIE DE RANG III-IV SĂ AI SALARII DE PRIMĂ CLASĂ, DE OCCIDENT!!!

    Cât despre lucrul la stat sau privat, de mult trebuia făcută alegerea: ori-ori. Nu că „lucrezi” la stat pînă la 11, maxim 12, după care fuga la spital privat/policlinică privată iar seara la cabinet propriu!!!

    • Minunate argumente, maestre! Unde mai pui că dacă scădem salariile o să scadă și numărul lor. Iar din diferență putem plăti ajutoarele de înmormântare. Și așa avem un excedent de medici, care practic se roagă de pacienți să se lase consultați. Nu ne trebuie atâția!

  3. Aveti ce scrie pentru ca fosta sefa a Departamentului V, dna. Claudia Boghicevici a facut fata presiunilor acestuu Busuioc si a dovedit nu doar profesionalism ci si buna credinta. Pentru care fapt a fost pedepsita si o data cu venirea noilor consilieri de conturi s-au reorganizat departamentele iar sanatatea a ajuns pe mana altui dragnist, Bogdan Stan. Din cauza ca asta are postul de vicepresedinte blocat la CNAS, pana la expirarea mandatului la Curte, adica inca aproape 3 ani, nu se vor mai face controale acolo. Noaptea mintii, liber la furat la CNAS. Asa ca tot ce a aparut public legat de sanatate cum a fost cu vaccinurile, cu spitalele, cu posturile din sistem sau materialul acesta sunt lucruri pe care busuioc a incercat obsesiv sa le blocheze. Dovads este ca a mintit inclusiv comisia parlamentara care la audiat atunci cand a afirmat ca nu sunt controale pe achizitiile de vaccinuri, dar materialul era blocat la el in birou.

  4. Aveti ce scrie pentru ca fosta sefa a Departamentului V, dna. Claudia Boghicevici a facut fata presiunilor acestuu Busuioc si a dovedit nu doar profesionalism ci si buna credinta. Pentru care fapt a fost pedepsita si o data cu venirea noilor consilieri de conturi s-au reorganizat departamentele iar sanatatea a ajuns pe mana altui dragnist, Bogdan Stan. Din cauza ca asta are postul de vicepresedinte blocat la CNAS, pana la expirarea mandatului la Curte, adica inca aproape 3 ani, nu se vor mai face controale acolo. Noaptea mintii, liber la furat la CNAS. Asa ca tot ce a aparut public legat de sanatate cum a fost cu vaccinurile, cu spitalele, cu posturile din sistem sau materialul acesta sunt lucruri pe care busuioc a incercat sa le blocheze. Dovada cea mai clara fiind tupeul si maniera in care a mintit comisia parlamentara ca nu s-au efectuat verificari legate de achizitia vaccinurilor desi materialul era blocat de luni de zile la el in birou.

  5. Corect! Ori la stat, ori la privat. Performanta sa fie cuvantul de ordine, nu toti la gramada.

  6. Curtea de Conturi in sfarsit a gasit acarul paun in sistemul medical, ca de alte cheltuieli inutile din alte ministere nu se leaga. Si apropo este un drept constitutional dreptul la munca, nu se poate limita nr. de contracte de munca. La medici de ce nu se aplica acel spor de 50% de solicitare neuropsihica calculat la salariul de baza ca in cazul judecatorilor, procurorilor si a personalului auxiliar din instante?

    • Bravo, bine spus!
      Pe când ajunge cartea de conturi și ka judecatori, procurori, alright speciali?! Sa se introduca și la ei salarii pe merit, dosare rezolvate corect! Sa iasă și ei la pensie la 65 de ani! Sa facă și ei gărzi noptile, in weekend și de sărbători! Sa tina piept la apartinatori și sa nu se ascunda in spatele jandarmilor!

      • Magistrații nu au dreptul la alt job.
        Au criterii de performanta, nr de dosare soluționate pe luna, nr de dosare care merg în apel și etc.
        Au și gărzi, cei care sunt de serviciu merg la arestări, fac audieri, emit documente în orice ora din noapte.
        Penalistii și procurorii Nu au dreptul la greva, pt ca asta ar însemna liber la violuri.
        Cei specializați în civil au dreptul la un amarat de protest, dar nu la greva.
        Da, ar putea sa se pensioneze la 65 de ani, în Anglia cred este asa însă un judecător are 4 dosare pe sedinta și un salariu de 20 000 lire/luna.
        La noi, un judecător are 60-80 de dosare pe sedinta, face munca a 5 oameni lucrând pana la 8 seara și în weekend pt un salariu de 12 000 lei /luna – cei cu 10 ani vechime, stagiarii încep cu 3800 lei /luna, fără sa aibă dreptul la alt job.
        Armață și politia se pensionează la 50 ani.

    • Asa este, dreptul la munca este un drept constituțional, Idem nr de contracte atâta timp cât nu generează conflict de interese și de concurenta neloiala.
      Sa îți trimiți tu ție pacient de la stat la privat este neloiala.
      Magistrații nu au dreptul la un al doilea job!

  7. Ori la STAT, ori la PRIVAT : stagiatura obligatorie de 3 ani, cu repartitie ; cei care sint absolventi la facultati de stat, si pleaca afara , sa plateasca scolarizarea; la fel si cei care refuza repartitia pentru stagiatura;

  8. „punându-se, astfel, capăt egalizării veniturilor.”

    -cea mai mare egalizare e la „medicul de familie”….cu 1’000 sau 3’000 de inshi in Lista
    te intrebi cum te va tratta,
    ca la cireada de vite?

    (vezi pe dr. Pol
    ala trateaza animal cu animal,
    e pe tembelizator
    dar nu intelegi?)

  9. Gata cu smekeria si ars gazul la stat si facut bani si de la privat . acum sa vedem daca sint in stare sa faca fața la presiunile mafiotilor in halate albe .

  10. Foarte bine dacă se consideră că numai ei au salarii mari. Dar să nu uităm procurori judecătorii generali pensii speciale și ies la pensie la 50 de ani iar medici la 65 salariile sunt la jumate la medici față de ei

  11. De evitat consult cardiologie Dr Ana Maria Serban . !Pacient diagnosticat anterior cu cardiopatie ischemica ( nu am aratat documente diagnostice dnei Dr, fiind interesati de diagnosticul ei),posibil infarct miocardic apoi,avand in vedere analizele markeri cardiac.Consult superficial, rapid de catre cardiolog Dna Dr Ana maria Serban, cu diagnostic doar de inceput de HTA.Degeaba s a plans de dureri retrosternale,dureri de gambe,lipsa de aer la efort.Cateva saptamani mai tarziu persoana a suferit infarct miocardic, aproape mortal.La toate simptomele descrise ,dr Ana maria Serban cardiologie nu a comentat ceva, nici macar nu a incercat un raspuns, Amabila,afabila, insa diagnostic gresit,pe bani multi.Nu respecta pacientul, intrat cu aproape o ora intarziere fata de ora programarii.Evitati daca daca doriti sa aveti mai multe sanse la viata

  12. De evitat consult cardiologie Dr Ana Maria Serban . !Pacient diagnosticat anterior cu cardiopatie ischemica ( nu am aratat documente diagnostice dnei Dr, fiind interesati de diagnosticul ei),posibil infarct miocardic apoi,avand in vedere analizele markeri cardiac.Consult superficial, rapid de catre cardiolog Dna Dr Ana maria Serban, cu diagnostic doar de inceput de HTA.Degeaba s a plans de dureri retrosternale,dureri de gambe,lipsa de aer la efort.Cateva saptamani mai tarziu persoana a suferit infarct miocardic, aproape mortal.La toate simptomele descrise ,dr Ana maria Serban cardiologie nu a comentat ceva, nici macar nu a incercat un raspuns, Amabila,afabila, insa diagnostic gresit,pe bani multi.Nu respecta pacientul, intrat cu aproape o ora intarziere fata de ora programarii.Evitati daca daca doriti sa aveti mai multe sanse la viata

  13. De evitat consult cardiologie Dr Ana Maria Serban . !Pacient diagnosticat anterior cu cardiopatie ischemica ( nu am aratat documente diagnostice dnei Dr, fiind interesati de diagnosticul ei),posibil infarct miocardic apoi,avand in vedere analizele markeri cardiac.Consult superficial, rapid de catre cardiolog Dna Dr Ana maria Serban, cu diagnostic doar de inceput de HTA.Degeaba s a plans de dureri retrosternale,dureri de gambe,lipsa de aer la efort.Cateva saptamani mai tarziu persoana a suferit infarct miocardic, aproape mortal.La toate simptomele descrise ,dr Ana maria Serban cardiologie nu a comentat ceva, nici macar nu a incercat un raspuns, Amabila,afabila, insa diagnostic gresit,pe bani multi.Nu respecta pacientul, intrat cu aproape o ora intarziere fata de ora programarii.Evitati daca daca doriti sa aveti mai multe sanse la viata

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger