AcasăSOCIALCursa pentru creșterea ratelor. Nu scapă nimeni: băncile centrale sacrifică economia!

Cursa pentru creșterea ratelor. Nu scapă nimeni: băncile centrale sacrifică economia!

Investitorii anticipează o creștere mai accentuată a ratelor dobânzilor în următoarele luni, după ce marile bănci centrale ale lumii și-au consolidat hotărârea de a aborda creșterea prețurilor, semnalând că vor acorda prioritate inflației în detrimentul creșterii economice.

O analiză Financial Times a instrumentelor derivate pe rata dobânzii, urmărind așteptările privind costurile împrumuturilor în SUA, Marea Britanie și zona euro, a arătat că piețele se așteaptă la un ritm mai drastic de înăsprire în ultimul trimestru al anului.

În această săptămână, vor avea loc reuniuni politice cruciale ale Rezervei Federale a SUA, Băncii Angliei, băncilor centrale din Norvegia și Suedia și ale Băncii Naționale a Elveției.

„Băncile centrale își vor sacrifica economiile  pentru a se asigura că inflația revine rapid la țintele lor”, a declarat Mark Zandi, economist șef al Moody’s Analytics.Din iunie, cele 20 de bănci centrale majore din lume au majorat împreună ratele dobânzilor cu 860 de puncte de bază.

Vineri, piețele estimau la 25% șanse ca Rezerva Federală a SUA să majoreze dobânzile cu 100 de puncte de bază miercuri.

De asemenea, se așteaptă ca  rata de depozit a Băncii Centrale Europene să ajungă la 2% până la sfârșitul anului, față de 0,75% în prezent. Dobânzile vor crește „de mai multe” ori în acest an și la începutul anului viitor, a precizat Philip Lane, economistul șef al BCE.

Așteptările privind rata dobânzii la sfârșitul anului sunt mari și pentru Banca Angliei, economiștii fiind în mare parte împărțiți între o creștere de 50 de puncte de bază și 75 de puncte la votul de joi.

O schimbare majoră a așteptărilor pieței a survenit după ce factorii de decizie politică, precum președintele Rezervei Federale, Jay Powell, și membrul consiliului executiv al BCE, Isabel Schnabel, au transmis mesaje neplăcute la conferința anuală de la Jackson Hole a Fed din Kansas City la sfârșitul lunii august.

În general, bancherii au semnalat că, în condițiile în care inflația urmează să rămână aproape de maxime record în viitorul previzibil, ei nu mai sunt pregătiți să își pună încrederea în modelele economice care arată că presiunile prețurilor vor scădea în următorii doi ani.

Paul Hollingsworth, economist-șef la BNP Paribas, a avertizat că băncile centrale „își încarcă ciclurile de înăsprire” în ciuda semnelor că economia slăbește.

Inflația din SUA s-a dovedit a fi mai rigidă decât se aștepta, înregistrând o rată anuală de 8,3% în luna august. În zona euro, se așteaptă ca presiunile asupra prețurilor să atingă valori de două cifre în lunile următoare.

În timp ce cea mai mare parte a inflației observate în Europa rămâne rezultatul majorării costurilor la energie declanșate de războiul din Ucraina, atât în zona monedei unice, cât și în Marea Britanie au apărut tot mai multe semne că presiunile asupra prețurilor au devenit mai răspândite și mai înrădăcinate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor