AcasăSOCIALCurat “Delirium Tremens”: de la bere la roșii, criza energetică se revarsă...

Curat “Delirium Tremens”: de la bere la roșii, criza energetică se revarsă cu furie asupra Europei

Producătorul belgian al berii Delirium Tremens se confruntă cu un risc real de a întrerupe producția pentru prima dată în mai mult de un secol, deoarece criza energetică din Europa creează efecte neașteptate în întreaga regiune.

De la roșiile germane la pâinea suedeză, presiunea Rusiei asupra aprovizionării cu gaze naturale începe să afecteze sectoare care depășesc cu mult sfera utilităților și a industriilor energointensive.

Efectele asupra aprovizionării cu alimente și băuturi se vor intensifica probabil pe măsură ce temperaturile scad și gospodăriile au nevoie de încălzire, forțând întreprinderile și consumatorii să ia decizii dificile.

Potrivit Bloomberg, berăria Huyghe, situată în satul belgian Melle, a luat în considerare oprirea producției din cauza creșterii de 13 ori a prețului dioxidului de carbon,  pe care îl folosește pentru a face berea spumoasă.

Uniunea Europeană încearcă să stopeze criza cauzată de reducerile de gaze ale Rusiei, care anul trecut au asigurat aproximativ 40% din cererea de combustibil a blocului. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să propună miercuri un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie –  un pas către raționalizare –  împreună cu măsuri de direcționare a profiturilor companiilor energetice către consumatorii aflați în dificultate.

Necazurile fabricii de bere belgiană au fost declanșate de un lanț de nenorociri care ilustrează cât de vulnerabilă este economia Europei.

Gigantul norvegian de îngrășăminte Yara International ASA a oprit producția de amoniac la o fabrică din Țările de Jos. Deecizia l-a lovit pe furnizorul Huyghe, Nippon Gases, care a cerut 3.350 de euro pe tonă pentru CO2 în loc de 250 de euro anterior.

„În prezent, producția pe bază de gaz în Europa nu este profitabilă”, a declarat prin e-mail Tiffanie Stephani, vicepreședintele Yara pentru relații cu guvernul european. „Continuăm să monitorizăm situația și să ne adaptăm producția.”

Huyghe nu este singur. Carlsberg A/S a spus că ar putea fi nevoie să „reducă semnificativ” sau să oprească producția de bere în Polonia din cauza lipsei de CO2 lichefiat.

Amoniacul, care este produs cu ajutorul gazelor naturale, a fost grav afectat de creșterea prețurilor provocată de decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze naturale ca represalii la sancțiunile legate de invazia sa în Ucraina.

Un val de opriri a lăsat cel puțin jumătate din capacitatea regiunii offline, creând o criză de îngrășământ, dar și de CO2 – un produs secundar al procesului.

Pentru Wittenberg Gemuese, întreruperea producției de amoniac a însemnat și o pierdere a încălzirii și a apei calde necesare pentru funcționarea serelor sale.

Producătorul german de roșii, căpșuni și ardei se bazează pe SKW Piesteritz pentru căldură și CO2, dar a rămas blocat când cel mai mare producător de amoniac și uree din Germania a oprit producția săptămâna trecută.

În Suedia, Pagen, una dintre cele mai mari brutării din țară, s-a alăturat altor producători de alimente pentru a avertiza cu privire la riscurile la adresa aprovizionării cu mâncare din cauza creșterii costurilor cu energie și a penelor de curent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor