AcasăSOCIALCum vor fi testați elevii cu testele de salivă. Andrei Baciu vine...

Cum vor fi testați elevii cu testele de salivă. Andrei Baciu vine cu explicații clare

covid-19Cum vor fi testați elevii cu testele de salivă. Andrei Baciu vine cu explicații clare

Testele de salivă pentru elevi vor ajunge în școli începând cu 21 noiembrie, a anunțat în urmă cu câteva zile ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a vorbit joi, la Digi24, despre modalitatea în care vor fi testați elevii în cadrul școlilor. Acesta a precizat că profesorii vor fi direct implicați în proces.

„Vorbim de teste non-invazive, vorbim de absența unui procedeu care provoacă neplăceri și există posibilitatea ca aceste teste să poată fie făcute de personal non-medical, după o minimă instruire. (…) Testarea va fi efectuată de către personalul medical, acolo unde există, în rest vor fi instruite cadre didactice din interiorul fiecărei școli, dar știu că doar 20% dintre școli au personal medical de specialitate.”, a declarat oficialul.

Întrebat dacă profesorii pot să refuze testarea, Baciu a răspuns: „Noi pregătim acum modalitatea generală prin care această testare să se desfășoare”.

„Va fi o procedură foarte clară, ușor de înțeles și ușor de aplicat pentru oricine. Când o să o avem gata o să o comunicăm, dar nu este sofisticată. Îi vom instrui pe toți cei care vor face această testare”, a adăugat el.

Sindicatele din învățământ se tem de contaminare

Chiar dacă testele de salivă sunt non-invazive și pot fi făcute și de personal nemedical, sindicaliștii din educație se feresc să le efectueze.

Testele de salivă nu pot fi administrate de salariații din învățământ din cauza riscului de contaminare la care aceștia sunt expuși, se arată într-o adresa trimisă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, către Ministerul Sănătății.

Sindicaliștii cer ca procedura „să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din salivă sunt administrate preșcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul D.S.P.J./D.S.P.M.B.”.

author avatar
Andreea Vlad