AcasăSOCIALCum va fi reconfigurat "Drumul Morții" din România. Aici îşi pierd viaţa,...

Cum va fi reconfigurat „Drumul Morții” din România. Aici îşi pierd viaţa, anual, 70-80 de oameni!

accident DN2Cum va fi reconfigurat "Drumul Morții" din România. Aici mor, anual, 70-80 de oameni!

Până să fie gata A7, autostrada care va străbate Moldova de la Nord la Sud, şoferii români trebuie să se descurce în continuare cu DN2. Din păcate, acesta are un renume prost, de „Drumul Morţii”.

De ce? Pentru că aici mor, anual, în urma unor accidente rutiere, aproximativ 70-80 de oameni.

Autorităţile vor reconfigura DN2

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă spune că vrea reconfigurarea sistemului de circulație pe „actualul drum sinucigaș DN2″.

Am cerut companiei de drumuri CNAIR să urgenteze implementarea soluției de regim de circulație 2+1 care, dacă este făcută cum trebuie, reprezintă o mare îmbunătățire a siguranței drumului”, a spus Drulă care a precizat că modificările nu se pot face peste noapte și că trebuie făcute „cu cap” și „atenție la detalii” și că implementarea pe sectoare mai extinse ar putea să se facă din 2022.

Acum șoseaua are o singură bandă pe sens și un acostament cu o lățime de 2 metri și jumătate pe fiecare parte, care este confundat de șoferi cu o a doua bandă. Prin urmare, calcă cu putere accelerația mai ales în afara localităților, ceea ce de multe ori duce la accidente extrem de grave.

Sistemul 2+1 alternativ și-a dovedit deja eficiența. A fost implementat parțial tot pe DN2, pe 10 kilometri între Sinești și Movilița, cu rezultate excelente: zero decese în mai bine de doi ani.

Acum, șefii de la Drumuri vor extinderea acestui sistem și în alte zone unde se înregistrează accidente. Lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor.

DN2/E85, cel mai circulat drum al Moldovei

Cele mai mari valori ale traficului din Moldova în prezent se desfășoară pe DN2/E85, un drum național cu câte o bandă pe sens și un acostament puțin mai lat folosit adesea neregulamentar de către șoferi drept încă o bandă de circulație – unul din drumurile naționale cele mai periculoase după numărul de accidente.

Astfel s-a ajuns ca DN2/E85 să fie, din punct de vedere al accidentelor, cel mai periculos drum național din România.

author avatar
Andrei Ștefan