AcasăSOCIALCum va arăta programa elevilor anul aceasta. Ce materii dispar

Cum va arăta programa elevilor anul aceasta. Ce materii dispar

Noile planuri-cadru pregătite de Ministerul Educației implică eliminarea materiilor, precum Educație tehnologică, Dezvoltare personală și chiar Limba latină și reducerea orelor de la Limba modernă, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie.

Potrivit surselor Edupedu.ro, grupul de lucru al Ministerului Educației care lucrează la revizuirea planului cadru pentru învățământul gimnazial a realizat până acum 4 variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII.

Fără note la Religie, Muzică, Desen și Educație fizică și sport

La o variantă posibilă, marile noutăți sunt eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică, Desen și Educație fizică și sport. Muzica și Desenul nu mai sunt ore obligatorii, iar copiii vor alege ce materie din cele 2 va studia în următorii ani. Se vor elimina complet materiile Consilierea și dezvoltarea personală (dirigenția) și Educație tehnologică.

Copiii nu vor mai primi note la aceste discpline, ci calificative. „Aceste discipline se bazează pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit”, spun autorii curriculumului. De remarcat e că Religia se păstrează ca disciplină obligatorie fără să piardă nici o oră începând din clasa pregătitoare.

O altă variantă aflată în lucru la Minister dispare materia Limba latină, sunt tăiate ore de la Limba modernă, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Dispar materiile Educație tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală.

Autorii propun rearanjarea materiilor în 4 arii curriculare, față de 7 câte sunt în prezent. Astfel Informatica și TIC-ul intră cu tot cu aria curriculară în noua Matematică, științe și tehnologii. Aria Om și societate se transformă în Societate și civism și pierde materia Religie, care migrează către noua arie Dezvoltare personală și sensibilizare culturală. Aici regăsim Educația artistică (plastică și muzicală), Religia și Educația fizică.

Planurile Ministerului Educației de a modifica, începând din această toamnă, numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu apare într-un proiect de Ordonanță de Urgență lansat de Minister. Proiectul de OUG prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
548 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” Copiii vor alege ce materie…va studia ”. E clar că tu nu ai studiat limba română. Și scrii la ziar. Înapoi la școală, fato!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger