AcasăSOCIALCum se schimbă cardurile de energie în 2023. Patru milioane de români,...

Cum se schimbă cardurile de energie în 2023. Patru milioane de români, afectaţi. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

carduriCum pot folosi românii "vulnerabili" cardul de energie. Nu trebuie să se mai deplaseze la ghișeu

Veşti importante pentru românii care au nevoie de cardurile de energie, în 2023. Sunt 4 milioane de oameni în această situaţie.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au emis un Ordin prin care modelul cardurilor de energie se modifică.

Se schimbă modelul de card de energie

În documentul publicat în Monitorul Oficial se spune la articolul 1 că modelul de card de energie și modelul de certificat de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1243 din 22 decembrie 2022, cu modificările ulterioare, se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Guvernul a aprobat propunerea de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Se pot achiziţiona lemne de foc

Poate că una dintre cele mai importante modificări îi vizează pe cei care care se încălzesc cu lemne de foc.

Astfel, una dintre noile facilitățile este cea referitoare la achiziția de lemn de foc, utilizat de beneficiarii de sprijin pentru încălzirea locuințelor.

Analizând prevederile art. 45 alin. (1) din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 715/2017, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, se constată că administratorii de fond forestier proprietate publică au posibilitatea valorificării, prin vânzare directă către populație atât a sortimentului „lemn de foc” precum şi a lemnului rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm, care este utilizat practic în același scop, și ca urmare se impune definirea clară în textul Ordonanței a termenului „lemn de foc”.

Ajutorul, în două tranşe

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

În baza cardului de energie se pot face plăți ale facturii în următoarele perioade:

  • Pentru tranșa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – final de decembrie;
  • Pentru tranșa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.
author avatar
Andrei Ștefan