AcasăSOCIALCum se pregăteşte România pentru viiturile care vin peste o săptămână. Inundațiile...

Cum se pregăteşte România pentru viiturile care vin peste o săptămână. Inundațiile de la Budapesta se „mută” în ţara noastră

sursa foto: Facebook/IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Ministrul Mediului a anunțat când vom avea un vârf de viitură în România și cum ne pregătim pentru acest moment.

Mircea Fechet a vorbit şi despre cât de pregătiţi suntem pentru gestionarea riscurilor generate de viiturile pe Dunăre.

Debit de 9000 de metri cubi pe secundă

Ţara noastră este amenințată de ciclonul care a devastat Budapesta în urmă cu câteva zile. Viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie.

Oficialul Guvernului prevede un debit al apei Dunării cu care România s-a mai „luptat” deja.

„Trebuie sa clarificam faptul ca la Budapesta autoritatile se asteapta la niste situatii mult mai complicate, mult mai grave decat cele pe care le asteptam noi.

În al doilea rand, privim cu mare atentie la ceea ce se intampla la Budapesta si la ceea ce s-a intamplat in amonte de Budapesta, respectiv la Viena si la Budapesta, pentru ca noi vom avea aproximativ aceleasi cantitati, ma refer la debitul Dunarii, la care se vor adauga afluentii in aval de Budapesta

Insa, dupa toate socotelile facute de specialisti, ma refer in primul rand la colegii de la Institutul National de Hidrologie si gospodarire a Apelor, in Romania la Bazias, la intrarea in tara vom avea un debit pe care il vom gestiona fara probleme.

El va fi undeva in jurul 9000 de metri cubi pe secunda, lucru cu care ne-a mai confruntat si in luna ianuarie a a nului curent, si in luna decembrie a anului trecut, ca sa nu mai vorbesc de anul 2006 cand am avut la Bazias aproaape 16.000 de metri cubi pe secundă.

Din informatiile pe care le am la acest moment, vom avea un vârf de viitură fie în data de 28, fie în data de 29.”, a spus Mircea Fechet, la Realitatea Plus.

Formaţiile de intervenţie, dublate la Budapesta

Odată creşterea nivelurilor Dunării, formaţiile de intervenţie de la Dunăre vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor la Dunăre.

Debitul pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19 – 20 septembrie a fost în creştere având valoarea de 5100 mc/s, valoare care se situează peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, conform rtv.net.

Debitul Dunării la Budapesta are vineri o valoare de 7940 mc/s şi se confirmă tendinţa de scădere a valorilor maxime prognozate, astfel vineri se prognozează pentru Budapesta o valoare maximă de aproximativ 8300 mc/s, iar în data de 21 septembrie 2024 cu 400 mc/s mai puţin faţă de prognozele iniţiale de valori maxime de 8700 mc/s.

author avatar
Andrei Ștefan
329 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger