AcasăSOCIALCum se pregătesc românii de BLACKOUT 2023. Au dat năvală în magazine...

Cum se pregătesc românii de BLACKOUT 2023. Au dat năvală în magazine şi le cumpără ca pe pâinea caldă

(sursa foto: Facebook/Poliția Locală București)

Românii au luat tot mai în serios posibilitatea unui blackout în România, în 2023. Una dintre măsurile anti-criză energetică este achiziția unui generator electric.

Cu toate că autoritățile au dat asigurări că posibilitatea unui blackout este destul de mică, românii par să ia în serios această amenințare. Tocmai pentru a nu fi prinși descoperiți în cazul unei crize, ei au început să se pregătească pentru acest moment.

Cum să alegi cel mai bun generator electric

Așa au ajuns generatoarele de energie în topul căutărilor românilor, în aceste zile. Potrivit unor relatări din mediul online, generatoarele de capacitate mică și medie au dispărut din stocurile magazinelor.

O româncă a cerut, pe net, opinii legate de achiziția unui generator.

După toate zvonurile astea despre blackout, ne-am gândit să ne luăm un generator de curent. Cei ce aveți cunoștință, ce recomandări ne puteți face, vă rog? Ce trebuie sa avem în vedere?

Cerințele sunt cam pentru condiții ideale de trai. Ori în caz de blackout, se impune un nivel de trai de forță majoră. Adică vor rămâne în priză frigiderul (100w), combină frigorifică (150w), maxim 2 becuri led concomitent (50w) și cam atât„, a spus femeia.

Ce răspunsuri a primit?

  • „Vă recomand o sobă cu plită tradițională pe lemne și o lampă pe gaz! Eu m-am născut și am copilărit în black out până la 16 ani! Și sunt așa mândru și frumos!”.
  • „Noi nu avem electricitate, așa că folosim generator. NU recomand. Consumă foarte mult, eu îl folosesc doar pentru mașină de spălat, becuri (led, bineînțeles ), instant pentru apă caldă, pompă de apă (fântâna), și urmează să-i fac proba pentru tv”.
  • „De banii aia și de motorină, care, în caz de blackout mă îndoiesc că o veți găsi, puneți fotovoltaice și o eoliană micuță și acumulatori. Este arhisuficient sistemul… Se produce în draci pentru Ucraina, sunt liste pe luni bune… la generatoare mă refer”.

Utilizatorii spun că, într-un caz de urgență de tip blackout, consumul real minim va fi de maxim 400W, pentru a păstra în priză un frigider (100W), o combină frigorifică (150W) și maxim două becuri led (50W). Acest consum poate fi acoperit cu două panouri fotovoltaice, doi acumulatori de 100A și un invertor de 1000W.

author avatar
Andrei Ștefan