AcasăSOCIALCum să-ți sporești economiile în 2022

Cum să-ți sporești economiile în 2022

Incertitudinea economică cauzată de pandemia de Covid-19 a afectat milioane de oameni din întreaga lume. În timp ce unii au reușit să economisească mai mulți bani datorită lipsei opțiunilor de cheltuieli și restricțiilor de mișcare, alții s-au confruntat cu reduceri de salarii și disponibilizări.

 

Experții financiari subliniază importanța economisirii și aplicării unei planificări de  urgență drept măsuri de protejare împotriva cheltuielilor neașteptate în acest an.

Multe gospodării au învățat să acorde prioritate nevoilor față de dorința de cumpărare și au făcut cumpărături doar  atunci când existau oferte și reduceri disponibile.

Regula 50/30/20

“Planificați economiile și dați prioritate nevoilor precum mâncarea, apa și facturile și alocați ulterior o anumită sumă pe lună”, sfătuiește Peter Kimpton, director de operațiuni și expert în finanțe personale pe site-ul Family Money din Marea Britanie.

Regula sugerează împărțirea venitului lunar în trei categorii de cheltuieli: 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru obiectivele financiare.

50% pentru „nevoi” include cheltuieli esențiale obișnuite, cum ar fi chiria, creditul ipotecar și facturile, 30% ar trebui să fie rezervate pentru „dorințe” precum hobby-uri, cumpărături sau abonamente la diferite servicii și 20% pot fi folosite pentru obiective financiare –  achitarea datoriilor, investirea sau contribuția la economii.

Pune bani deoparte și apoi cheltuiește restul

“Dacă aveți un venit fix, luați în considerare automatizarea contribuțiilor de economii în fiecare lună. Aceasta înseamnă configurarea unui transfer automat din contul de cheltuieli zilnice în contul de economii lunar”, explică Vijay Valecha, directorul de investiții la Century Financial, citat de The National.

“Majoritatea oamenilor economisesc ceea ce a mai rămas spre sfârșitul lunii, însă optimizarea economiilor decurge din operațiunea inversă: pune bani deoparte mai întâi și apoi cheltuiește restul”, a adăugat Valecha.

Reduceți cheltuielile la supermarket

Kimpton recomandă consumatorilor să reducă costurile săptămânale la supermarket printr-o planificare strictă.

“Cumpărăturile de mâncare sunt una dintre cele mai mari cheltuieli săptămânale pentru familii. Respectarea unei liste cu produse esențiale vă va ajuta să evitați achizițiile impulsive și să cheltuiți mai mult decât era planificat. Dacă faceți cumpărături online, asigurați-vă întotdeauna că petreceți încă cinci minute căutând un cod de reducere”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger