AcasăSOCIALCum să ne ferim de gripă. Sfaturi de la medicul Ciuhodaru: „În...

Cum să ne ferim de gripă. Sfaturi de la medicul Ciuhodaru: „În primul rând, evităm…” – VIDEO

(sursa foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru)

În plină perioadă în care cazurile de viroze respiratorii și gripă s-au înmulțit considerabil, tot mai mulți oameni ajung la medic pentru a primi tratament. În tot acest context, e important de avut în vedere faptul că putem să evităm să ne îmbolnăvim de gripă, dacă respectăm câteva aspecte. Care ar fi pașii care ne-ar putea feri de gripă în această perioadă?

Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru, de la Iași, a venit cu câteva recomandări în acest sens.

Atenție la gripă și măsurile de prevenție, evident, sunt extrem de importante și nu uitați să vă protejați și să îi protejați pe cei vulnerabili, mai ales pe cei mici, sunt între categoriile care sunt cei mai afectați în aceste perioade”, a menționat din start doctorul Ciuhodaru.

Ce să facem pentru a evita să ne îmbolnăvim de gripă

E bine să avem grijă să ne spălăm corect pe mâini și să evităm să ducem mâna la ochi și la nas după ce am tușit. Medicul ieșean a oferit și sfaturi pentru părinții care au copii de vârstă școlară și care observă semne ale îmbolnăvirii în cazul micuților lor. „Există și o formulă de ținut minte, este o soluție sănătoasă, adică, în primul rând, evităm aglomerațiile în zonele în care putem intra în contact cu persoane care sunt răcite, tușesc, strănută, nu duceți în colectivități, mai ales școlare, copiii care au febră, frisoane, tușesc, strănută, le curg ochii, le curge nasul pentru că, evident, vor deveni cei care duc boala mai departe.

Spălatul corect pe mâini, iar pe de altă parte, a nu duce mâna la ochi, la gură, la nas, după ce am tușit, strănutat sau după ce am atins suprafețele contaminate din autobuz, din tramvai, din zonele în care există riscul să fim contaminați cu astfel de patologii”, a mai spus Ciuhodaru, vineri, într-o intervenție la Antena3.

Ciuhodaru: Tratamentul trebuie început cât mai rapid

Totodată, acesta a atras atenția că în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice tratamentul trebuie început cât mai repede, dar numai după o vizită la medic – fie la cel de familie fie la doctorii de la centrele de evaluare prespitalicești.

„Să știți că majoritatea celor care suferă de gripă se vor rezolva rapid prin tratament simptomatic. Cei care sunt din categoriile vulnerabile, atenție, cei sub 5 ani, cei peste 65 de ani, cei cu imunodeficiență, cei cu afecțiuni cronice, oncologice, cardiovasculare, respiratorii, neurologice sau metabolice ar trebui să știe că tratamentul trebuie început cât mai rapid, pentru că el este cu adevărat eficient în primele două zile, iar cei din aceste categorii vulnerabile ar trebui să ajungă cât mai repede la ce centre de evaluare prespitalicești sau la medicul de familie, pentru a beneficia de terapie adecvată”, a subliniat Tudor Ciuhodaru.

Centre de evaluare ce asigură asistență medicală pediatrică în cazul virozelor

De altfel, încă de la începutul lunii decembrie Ministerul Sănătății (MS) informa că au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii.

„Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe. Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.
Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU)”, anunța MS, într-un comunicat transmis în 8 decembrie.

author avatar
Andrei Coman
527 afisari

2 COMENTARII

  1. Era unul, Tătaru, care voia în 2020 să-i ducă pe cei de peste 65 de ani în colonii speciale. Acum vine acest Ciuhodaru și se ia tot de cei peste 65 de ani. E vreo școală de eutanasiere la Iași?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger