AcasăSOCIALCum putem evita risipa alimentară, după Paşte. Fiecare român irosește cel puţin...

Cum putem evita risipa alimentară, după Paşte. Fiecare român irosește cel puţin 129 kg de mâncare pe an

Prețurile ridicate au redus capacitatea multor gospodării de a cumpăra alimente sănătoase sau mai sănătoase, împingându-i pe consumatori către mâncarea ultraprocesată

Românii sunt campioni la risipa alimentară, mai ales după Sărbători. Statistic, fiecare român irosește cel puţin 129 kg de mâncare pe an.

Înaintea zilelor de sărbătoare, românii iau „cu asalt” magazinele în căutarea promoțiilor de tip cumperi 2 produse și primești încă una gratis, fără să țină seama că astfel de produse au adesea un termen de valabilitate foarte scăzut.

Congelează mâncarea, ca să n-o arunci!

Mâncarea rămasă nu trebuie să sfârşească neapărat la gunoi, spun specialiştii. Conform statisticilor, peste 2,5 milioane de tone de alimente sunt aruncate la gunoi în țara noastră în fiecare an, iar aproximativ 20% din acestea reprezintă mâncare gătită, urmată de fructe, legume și pâine.

Nutriţioniştii afirmă că preparatele de Sărbători sunt printre cele mai aruncate alimente, chiar dacă ele pot fi reinventate cu succes sau ținute în congelator încă o săptămână.

”Dacă avem din friptura de ieri care ne-a rămas, o putem folosi a doua zi să facem o omletă, în care punem și carnea, putem să facem o salată de primăvară cu toate verdețurile, în care adăugăm un plus de proteină, acea carne rămasă sau de ce nu, o plăcintă din legumele ramase sau plăcinta ciobanului, care cuprinde și carne”, explică Elena Coșbuc, medic nutriționist.

Studiile arată că o familie cumpără de Sărbători de trei ori mai multă mâncare decât este necesar.

Cât rezistă produsele perisabile

Obiceiul de a face cumpărături impulsiv și excesiv în timpul Sărbătorilor contribuie semnificativ la această risipă.

Putem păstra friptura, putem păstra drobul, chiar și în condiții de congelare o perioadă mai lungă de timp, până la chiar 30 de zile, dar le congelăm proaspete.

Nu așteptăm să treacă acea săptămână și după aceea le congelam, pentru că pot avea un început de alterare.

Ouăle fierte nu le putem păstra doar o săptămână, ci putem merge până la două săptămâni în condiții de refrigerare, fără a avea o problemă de siguranță alimentară”, a afirmat Alexandru Cîrîc, director ICA, potrivit Antena 3.

author avatar
Andrei Ștefan