AcasăSOCIALCum primeşte un ucrainean statutul de refugiat în România. Ce condiţi trebuie...

Cum primeşte un ucrainean statutul de refugiat în România. Ce condiţi trebuie să îndeplinească

refugiat ucrainaCum primeşte un ucrainean statutul de refugiat în România. Ce condiţi trebuie să îndeplinească

Peste 10.000 de refugiați au intrat în ultimele 24 de ore în România dintre care 3.660 de persoane au tranzitat țara și 6.966 de ucrainieni au rămas în țara noastră, a anunțat ministrul de Interne Lucian Bode.

Din Ucraina au intrat în ţară 10.624 pe sensul de intrare, dintre care peste 4.000 înainte de izbucnirea conflictului. O parte dintre cei intraţi în ultimele 24 de ore au tranzitat doar, astfel că pe teritoriul României au rămas 6.696 persoane.

Din 10.624 – 11 au solicitat azil în România şi se află în centrele noastre de azil, cele 6 centre, avem aproximativ 1.100 de locuri disponibile, gradul de ocupare de 50%”, a mai anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Accesul, pe bază de paşaport biometric

Accesul în România se face pe baza unui pașaport biometric, mai exact, cei care dețin pașapoarte care au elementele de securitate ale Uniunii Europene intră în România conform legii, Ordonanța 194 / 2002 și pot rămâne maximum 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile.

Așadar, ei pot rămâne legal în România maxim 90 de zile în cursul unei perioade de 180 de zile”, a declarat ministrul de Interne.

Ministrul de Interne a declarat, la finalul şedinţei task-force că România se pregătește pentru un aflux mai mare de refugiați dacă conflictul se prelungește pe mai multe săptămâni.

La nivelul fiecărui județ am identificat toate locațiile unde este posibil să instalăm aceste tabere mobile. De asemenea, organizarea acestor tabere este una temporară. Subliniez temporară: maxim 72 de ore”, a mai zis Bode.

Persoanele care sosesc din Ucraina în România sunt exceptate de carantină, au decis, astăzi, reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

 

author avatar
Andrei Ștefan