AcasăSOCIALCum pot călători românii prin Europa. Iată documentele necesare pentru a intra...

Cum pot călători românii prin Europa. Iată documentele necesare pentru a intra în cele mai populare destinaţii turistice!

turism covid-19Cum pot călători românii prin Europa. Iată documentele necesare pentru a intra în cele mai populare destinaţii turistice!

Chiar dacă ploile ne dau mari bătăi de cap, vara a venit, iar românii îşi fac planuri de vacanţă. Asta după ce majoritatea țărilor au ieșit din lockdown-ul impus de pandemia de COVID-19.

După data de 1 iulie, în statele Uniunii Europene va intra în vigoare „pașaportul verde”, pe care șapte țări din blocul comunitar îl utilizează deja. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infecției.

Cum puteţi intra în Bulgaria?

Românii pot intra în Bulgaria prin toate punctele de trecere a frontierei fără a li se mai cere să prezinte un test PCR sau antigen COVID negativ, certificat de vaccinare sau un document care să ateste că au trecut boală. Aceste prevederi au intrat în vigoare din 27 mai.

  • Un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19 și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze.
  • Pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat este necesar un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.
  • Un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.

Reguli de călătorie în Grecia

  • este obligatorie completarea formularului NLF cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei. Amenda în caz de necompletare este de 500 de euro.
  • Grecia îi primește inclusiv pe cei vaccinați cu Novavax, Sinovac Biotech, Sputnik, Candino Biologics și Sinopharm.

Cum intraţi în Italia?

  • restricţiile diferă de la o regiune la alta
  • la intrarea în țară e nevoie de test PCR făcut cu maximum 48 de ore înainte
  • formular digital de localizare sau declarație pe propria răspundere

Reguli de călătorie pentru Spania

  • un certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19 sau test PCR sau certificat de recuperare post COVID
  • se menține obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele în vârstă de peste 6 ani, în toate spațiile publice

Cum vă faceţi vacanţa în Cipru?

  • adeverință de vaccinare sau test negativ
  • completarea unui formular online, cu 24 de ore înainte de a ajunge în Cipru. Amenda pentru necompletare este de 300 de euro

Certificatul verde COVID, de la 1 iulie

După 1 iulie, în toate statele Uniunii Europene va intra în vigoare „pașaportul verde”. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma infecției.

Autenticitatea certificatului va fi garantată de un cod QR. Acest cod QR va putea fi scanat la punctul de trecere vamală, iar certificatul va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.

author avatar
Andrei Ștefan
365 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger