AcasăSOCIALCum pierde Guvernul Cîțu 150 miliarde de lei

Cum pierde Guvernul Cîțu 150 miliarde de lei

Cîțu ar putea obține sume uriașe din fiscalizarea multinaționalelor

Conducerea Blocului Național Sindical le-a atras atenția reprezentanților Ministerului de Finanțe că se pot obține în plus la buget 150 de miliarde de lei, bani care ar acoperi creșterea pensiilor, a salariilor și a alocațiilor. Soluția, pe care Guvernul o evită, este schimbarea sistemului de fiscalizare, prin impozitarea realistă a marilor companii.

Comisia Europeană a avertizat România că are una dintre cele mai scăzute colectări a taxelor și impozitelor la bugetul de stat, cu o pondere a veniturilor fiscale de 26%, față de 41% cât este media europeană. ”Pe lângă colectarea la un nivel extrem de scăzut, avem și o fiscalitate prost așezată. România fiscalizează prost economia și am avut aproape degeaba opt-nouă ani de zile de creștere economică, pentru că ea nu a impactat în mod real pe veniturile bugetului, care au crescut foarte puțin. Țara noastră se află în coada Europei în ceea ce privește veniturile fiscale ca pondere din Produsul Intern Brut, aici incluzând și contribuțiile la pensii și sănătate. Dacă ne-am duce cu o politică fiscală inteligentă la nivel mediu european atunci am avea, pe PIB-ul de anul acesta, care este estimat să fie un pic mai mare ca cel de anul trecut, un salt uriaș de circa 150 de miliarde de lei, ceea ce ne-ar permite să plătim salarii, să plătim pensii majorate cu 40%, să dublăm alocații și, pe deasupra, să ne rămână foarte mulți bani pentru investiții publice în educație, în sănătate, în ce vrem noi. Dar toată clasa politică în campania electorală a dat mesaje asiguratorii mediului de afaceri că nu o să fie tulburat în anii care vin și că, dacă vor ajunge la putere, nu vor umbla în politica fiscală a României”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

Salariații, împovărați de taxe, companiile, protejate

Din datele economice oficiale reiese clar că greul în ce privește veniturile bugetare îl duc salariații, contribuția marilor companii și a băncilor fiind derizorie. ”Ponderea veniturilor din impozitul pe profit este de 1,5%, adică se colectează sume insignifiante, pentru că grosul veniturilor bugetare este adus de salariații din România, de peste 30%. Chiar și ponderea veniturilor din TVA este foarte mică, iar anul trecut a și scăzut, asta înseamnă că, deși e plătit de consumatorul final, TVA-ul se face pierdut pe lanț sau nu se mai plătește. Anomaliile sunt date de cadrul fiscal și de administrarea fiscală greoaie, care sunt pline de găuri în plasă. Vorbim nu numai de companiile străine, multinaționalele și băncile, dar și de foarte multe persoane fizice. Pentru că, pe lângă persoanele juridice, România mai are o problemă și cu impozitarea averilor. Una este să fii proprietarul unei case și alta este să fii proprietarul a șase case sau a 25 de case. Este clar că impozitarea trebuie să fie progresivă, cu cât ai averi mai mari cu atât trebuie să plătești impozite mai mari. Veniturile pe impozitarea averilor în țara noastră sunt la 4% din PIB, în condițiile în care media europeană este de 13%. Și asta permite acumulare accelerată de averi pentru foarte puțini indivizi și sărăcirea celorlalți. Soluția este una singură, trebuie revizuită politica fiscală din România. Asta le-am și transmis celor de la Ministerul Finanțelor, că, dacă nu suntem gata cu un pachet de modificări a cadrului fiscal din România, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, atunci vom rămâne în acest scenariu al dezastrului suprem”, ne-a mai precizat președintele Blocului Național Sindical.

Premierul, sprijinit puternic de multinaționale

Secretarul general al Federației Sindicale Publisind, Cosmin Andreica, arată că fiscalitatea redusă pentru companii a adus venituri mai puține la buget și că profiturile acestora sunt scoase, masiv, din țară. ”Guvernul Cîțu este puternic sprijinit de multinaționale și de capitalul din România, care scot cel mai mare profit comparativ cu celelalte țări din UE. S-a spus că fiscalitatea redusă va da posibilitatea companiilor să reinvestească profitul în România, dar în realitate țara noastră a devenit o țară de lohn și toate aceste profituri sunt scoase din România și investite în țările de origine. Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, în România există foarte multe companii străine care raportează pierderi în balanțele contabile, în timp ce afacerile lor înfloresc, iar sumele pe care le scot din România sunt enorme. Și am văzut acum doi ani de zile chiar bănci importante care raportau cifre cu minus pe profit, cum au fost Raiffeisen, BCR și altele”, a afirmat Cosmin Andreica, secretar general al Federației Publisind.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.486 afisari

9 COMENTARII

  1. Din 2016 pana in prezent sindicatele n-au zis pas , poate se intoarce Dragnea si ii baga iar la tarc cu privilegii fara numar pentru Marica , Hosu , Costin si gasca .

    • Sa umplut ziarul de rezisti ce isi vand parintii si copii pentru un euro. Daca pot il fura si pe vecinu sa mearga la supermarket sa faca curul mare unor multinationale. Ce treaba are dragnea aici? Poate ca are. Ca spusese pas multinationalelor. Cerea pentru romania taxe mai mari platite de multinationale si redevente mai mari pentru exploatarile gazelor din marea neagra. In schimb a venit un guvern ce ofera tara pe gratis multinationalelor si ingroapa romanii. Sunt dusmanii acestui popor si lingatori de clante la ambasade

  2. dumitru costin: Romania are contributii mici la pensii și sanatate!!! Adica sa mareasca ăștia taxele cetațenilor români pt. pensii și sanatate!! Cei de la comisia uie zic ca impozitam putin spre deloc marile companii,iar dumitru costin zice sa mai jupuim românii marind taxele la pensii și sanatate de care oricum nu beneficiaza de vreun an pe motiv de covid! Azi cit e contributia la pensia pt. salariul minim? 570 de lei sau 700 de lei? Cit e si la sanatate? Iar cind te imbolnvești platești totul la privat:analize,operatii,tomograf,RMN etc!! Pt, ce sa mai dai bani in plus la sanatate??

  3. Oare cat parandarat incaseaza dela banci si multintionale acesti 2 tradatori de Tara care cu buna stiinta duc Tara la dezstru,dupa cum probabil au primit dispozitie dela stapani. Instaurati haosul,saracia dusa la extrem,cele mai mici pensii si salarii,debandada din sistemul sanitar,din economie,desfiitati capitalul romanesc,Romania sa nu mai produca mare lucru.Aducem din import toate mizeriile si otravurile,terminatii incet incet dar sigur. Credeti ca Pielelunga si Miss Romania faza pe distrugerea Bugetului nu stiu ce trebuie facut ca sa fie bine ? Stiu da-I dracului,dar nu vor,au sarcini de indeplinit dela strinii ale caror slugi spaguite sunt.

  4. Ce muian are acest Cîțu! Și nu-l compensează nici inteligența. Cînd astfel de caricaturi umane decid, cu acceptul poporului, soarta a milioane de oameni, atunci să nu se mire poporul că drumul duce la cimitir.

    • Cu muianul meu gretos de dihor stalinist , nu ma primesc nici strigoii in cimitir la Rabnita , ma sodomizeaza de la intrare si ma alunga cu un sut in parandarat…..hihihihihihihihihi…!!!

  5. România are impozite pe proprietate foarte mici și in principal de aia are asa mare diferenta fata de vest la venituri din impozite și taxe.

  6. Noi romanii credem si traim cu speranta ca mai avem patrioti romani in sfera politica ,presa/tv si in celelalte institutii ale statului care sa nu mai accepte situatia economico-sociala actuala dezastruoasa in care este impinsa Romania si sa lase deoparte interesele de partid sau de grup si sa se uneasca pentru inlaturarea celor cu interese straine antiromanesti , si sa trezeasca la toti romanii patriotismul si interesul national romanesc pentru redresarea si dezvoltarea economico-sociala a Romaniei !!!!
    Aceasta manifestare romaneasca este necesara deoarece este evident ca toate celelalte tari actioneaza prin toate mijloacele inclusiv cele ale concurentei neloiale pentru interesul lor national !!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger