Cauta

Cum pierde Guvernul Cîțu 150 miliarde de lei

Cîțu ar putea obține sume uriașe din fiscalizarea multinaționalelor

Conducerea Blocului Național Sindical le-a atras atenția reprezentanților Ministerului de Finanțe că se pot obține în plus la buget 150 de miliarde de lei, bani care ar acoperi creșterea pensiilor, a salariilor și a alocațiilor. Soluția, pe care Guvernul o evită, este schimbarea sistemului de fiscalizare, prin impozitarea realistă a marilor companii.

Comisia Europeană a avertizat România că are una dintre cele mai scăzute colectări a taxelor și impozitelor la bugetul de stat, cu o pondere a veniturilor fiscale de 26%, față de 41% cât este media europeană. ”Pe lângă colectarea la un nivel extrem de scăzut, avem și o fiscalitate prost așezată. România fiscalizează prost economia și am avut aproape degeaba opt-nouă ani de zile de creștere economică, pentru că ea nu a impactat în mod real pe veniturile bugetului, care au crescut foarte puțin. Țara noastră se află în coada Europei în ceea ce privește veniturile fiscale ca pondere din Produsul Intern Brut, aici incluzând și contribuțiile la pensii și sănătate. Dacă ne-am duce cu o politică fiscală inteligentă la nivel mediu european atunci am avea, pe PIB-ul de anul acesta, care este estimat să fie un pic mai mare ca cel de anul trecut, un salt uriaș de circa 150 de miliarde de lei, ceea ce ne-ar permite să plătim salarii, să plătim pensii majorate cu 40%, să dublăm alocații și, pe deasupra, să ne rămână foarte mulți bani pentru investiții publice în educație, în sănătate, în ce vrem noi. Dar toată clasa politică în campania electorală a dat mesaje asiguratorii mediului de afaceri că nu o să fie tulburat în anii care vin și că, dacă vor ajunge la putere, nu vor umbla în politica fiscală a României”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

Salariații, împovărați de taxe, companiile, protejate

Din datele economice oficiale reiese clar că greul în ce privește veniturile bugetare îl duc salariații, contribuția marilor companii și a băncilor fiind derizorie. ”Ponderea veniturilor din impozitul pe profit este de 1,5%, adică se colectează sume insignifiante, pentru că grosul veniturilor bugetare este adus de salariații din România, de peste 30%. Chiar și ponderea veniturilor din TVA este foarte mică, iar anul trecut a și scăzut, asta înseamnă că, deși e plătit de consumatorul final, TVA-ul se face pierdut pe lanț sau nu se mai plătește. Anomaliile sunt date de cadrul fiscal și de administrarea fiscală greoaie, care sunt pline de găuri în plasă. Vorbim nu numai de companiile străine, multinaționalele și băncile, dar și de foarte multe persoane fizice. Pentru că, pe lângă persoanele juridice, România mai are o problemă și cu impozitarea averilor. Una este să fii proprietarul unei case și alta este să fii proprietarul a șase case sau a 25 de case. Este clar că impozitarea trebuie să fie progresivă, cu cât ai averi mai mari cu atât trebuie să plătești impozite mai mari. Veniturile pe impozitarea averilor în țara noastră sunt la 4% din PIB, în condițiile în care media europeană este de 13%. Și asta permite acumulare accelerată de averi pentru foarte puțini indivizi și sărăcirea celorlalți. Soluția este una singură, trebuie revizuită politica fiscală din România. Asta le-am și transmis celor de la Ministerul Finanțelor, că, dacă nu suntem gata cu un pachet de modificări a cadrului fiscal din România, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, atunci vom rămâne în acest scenariu al dezastrului suprem”, ne-a mai precizat președintele Blocului Național Sindical.

Premierul, sprijinit puternic de multinaționale

Secretarul general al Federației Sindicale Publisind, Cosmin Andreica, arată că fiscalitatea redusă pentru companii a adus venituri mai puține la buget și că profiturile acestora sunt scoase, masiv, din țară. ”Guvernul Cîțu este puternic sprijinit de multinaționale și de capitalul din România, care scot cel mai mare profit comparativ cu celelalte țări din UE. S-a spus că fiscalitatea redusă va da posibilitatea companiilor să reinvestească profitul în România, dar în realitate țara noastră a devenit o țară de lohn și toate aceste profituri sunt scoase din România și investite în țările de origine. Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, în România există foarte multe companii străine care raportează pierderi în balanțele contabile, în timp ce afacerile lor înfloresc, iar sumele pe care le scot din România sunt enorme. Și am văzut acum doi ani de zile chiar bănci importante care raportau cifre cu minus pe profit, cum au fost Raiffeisen, BCR și altele”, a afirmat Cosmin Andreica, secretar general al Federației Publisind.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version