Cauta

Cum ne-au tras-o americanii, cu ajutorul guvernului liberal

Americanii au preferat să doneze piese de schimb decât să cumpere armament din România

Guvernul Cîțu a aprobat în ultima ședință o hotărâre scandaloasă, care anulează intrarea în economia românească a aproape două milioane de euro. În loc să cumpere produse militare din România, prin obligația de compensare prevăzută în Legea offsetului, compania americană care ne-a vândut servicii de reparații radare a convenit cu Executivul să ne doneze niște piese de schimb.

Industria de apărare din România a mai ratat o șansă de revigorare, prin investirea a aproape două milioane de euro care ar fi trebuit făcută de americani. Legea offsetului prevede ca pentru orice achiziție militară din afara țării, compania vânzătoare este obligată să se compenseze prin cumpărarea de produse militare din România în valoare de 80% din contract.

Soluția găsită de Guvernul Cîțu și compania americană a fost una net în defavoarea industriei românești, aceasta din urmă donând niște piese de schimb pentru a scăpa de obligația de a cheltui bani cu achiziții din țara noastră.  Executivul a aprobat, în ultima ședință de guvern, o hotărâre prin care Ministerului Apărării Naționale i se dă în administrare o donație de bunuri mobile, ca operațiune compensatorie, din partea companiei Lockheed Martin Overseas, LLC. ”Ministerul Apărării Naţionale a încheiat cu compania Lockheed Martin Overseas LLC din Statele Unite ale Americii, prin CN Romtehnica SA, contractele nr. 02/827/2018 și 02/959/2019 pentru achiziţia de piese de schimb și subansamble specifice radarelor TPS-79(R), respectiv contractul nr. 02/845/2018 pentru achiziția de servicii de reparații ale echipamentelor defecte specifice radarelor TPS-79(R). Având în vedere că produsele/serviciile care fac obiectul contractelor de achiziție menționate anterior sunt din domeniul apărării și au o valoare care depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro, furnizorului Lockheed Martin Overseas LLC îi revine obligația de a efectua operațiuni compensatorii în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Donație cu cântec

Pentru îndeplinirea obligațiilor de compensare aferente acestor contracte de achiziție publică de echipamente militare, între Lockheed Martin Overseas LLC și Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS) s-au încheiat Acordul de compensare nr. 1719 din 06.11.2018, Acordul de compensare nr. 413 din 16.03.2020 și Acordul de compensare nr. 407 din 13.03.2019. Ulterior, OCATS a aprobat Cererile de tranzacție eligibilă în cadrul acordurilor de compensare menționate anterior în valoare totală de 3.270.000,00 USD, potrivit cărora Ministerul Apărării Naționale devine beneficiarul unor donații de bunuri destinate implementării capabilităților de testare și reparații de nivel complex a echipamentelor din compunerea radarelor TPS-79(R) – Gap Filler în cadrul structurilor proprii de execuție a mentenanței ale Statului Major al Forţelor Aeriene. Bunurile care fac obiectul donației devin proprietatea privată a statului și trec în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Bunurile vor fi utilizate pentru activități specifice domeniului de activitate al structurii beneficiare din instituția militară, se precizează în nota de fundamentare a actului normative.

Bancuri de testare, evaluate la peste 3 milioane de dolari

Două pachete din donația generoasă a americanilor au o valoare de 2,67 milioane de dolari și sunt compuse din banc de testare și reparații a plăcilor din blocul ASP (Analog Signal Processor), LNA (Low Noise Amplifier) și DPA (DriverPower Amplifier) ale radarelor TPS-79(R) – Gap Filler. Acestea cuprind echipamente de testare și reparații plăci ASP, set inițial de componente și piese de schimb pentru reparații, dispozitiv de testare plăci ASP și pachet de sprijin logistic. Al treilea pachet, evaluat la 600.000 de dolari, este destinat capabilității de testare a blocurilor de protecție receptoare.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version