Guvernul Cîțu a aprobat în ultima ședință o hotărâre scandaloasă, care anulează intrarea în economia românească a aproape două milioane de euro. În loc să cumpere produse militare din România, prin obligația de compensare prevăzută în Legea offsetului, compania americană care ne-a vândut servicii de reparații radare a convenit cu Executivul să ne doneze niște piese de schimb.
Industria de apărare din România a mai ratat o șansă de revigorare, prin investirea a aproape două milioane de euro care ar fi trebuit făcută de americani. Legea offsetului prevede ca pentru orice achiziție militară din afara țării, compania vânzătoare este obligată să se compenseze prin cumpărarea de produse militare din România în valoare de 80% din contract.
Soluția găsită de Guvernul Cîțu și compania americană a fost una net în defavoarea industriei românești, aceasta din urmă donând niște piese de schimb pentru a scăpa de obligația de a cheltui bani cu achiziții din țara noastră. Executivul a aprobat, în ultima ședință de guvern, o hotărâre prin care Ministerului Apărării Naționale i se dă în administrare o donație de bunuri mobile, ca operațiune compensatorie, din partea companiei Lockheed Martin Overseas, LLC. ”Ministerul Apărării Naţionale a încheiat cu compania Lockheed Martin Overseas LLC din Statele Unite ale Americii, prin CN Romtehnica SA, contractele nr. 02/827/2018 și 02/959/2019 pentru achiziţia de piese de schimb și subansamble specifice radarelor TPS-79(R), respectiv contractul nr. 02/845/2018 pentru achiziția de servicii de reparații ale echipamentelor defecte specifice radarelor TPS-79(R). Având în vedere că produsele/serviciile care fac obiectul contractelor de achiziție menționate anterior sunt din domeniul apărării și au o valoare care depăşeşte, individual sau cumulat, două milioane de euro, furnizorului Lockheed Martin Overseas LLC îi revine obligația de a efectua operațiuni compensatorii în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 354/2003, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Hotărârea de Guvern.
Donație cu cântec
Pentru îndeplinirea obligațiilor de compensare aferente acestor contracte de achiziție publică de echipamente militare, între Lockheed Martin Overseas LLC și Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS) s-au încheiat Acordul de compensare nr. 1719 din 06.11.2018, Acordul de compensare nr. 413 din 16.03.2020 și Acordul de compensare nr. 407 din 13.03.2019. Ulterior, OCATS a aprobat Cererile de tranzacție eligibilă în cadrul acordurilor de compensare menționate anterior în valoare totală de 3.270.000,00 USD, potrivit cărora Ministerul Apărării Naționale devine beneficiarul unor donații de bunuri destinate implementării capabilităților de testare și reparații de nivel complex a echipamentelor din compunerea radarelor TPS-79(R) – Gap Filler în cadrul structurilor proprii de execuție a mentenanței ale Statului Major al Forţelor Aeriene. Bunurile care fac obiectul donației devin proprietatea privată a statului și trec în administrarea Ministerului Apărării Naționale. Bunurile vor fi utilizate pentru activități specifice domeniului de activitate al structurii beneficiare din instituția militară, se precizează în nota de fundamentare a actului normative.
Bancuri de testare, evaluate la peste 3 milioane de dolari
Două pachete din donația generoasă a americanilor au o valoare de 2,67 milioane de dolari și sunt compuse din banc de testare și reparații a plăcilor din blocul ASP (Analog Signal Processor), LNA (Low Noise Amplifier) și DPA (DriverPower Amplifier) ale radarelor TPS-79(R) – Gap Filler. Acestea cuprind echipamente de testare și reparații plăci ASP, set inițial de componente și piese de schimb pentru reparații, dispozitiv de testare plăci ASP și pachet de sprijin logistic. Al treilea pachet, evaluat la 600.000 de dolari, este destinat capabilității de testare a blocurilor de protecție receptoare.
Nu stiu ce ti-au facut tie , mie mi-au umflat falcile .
Cautati implicarea UTI (Urdareanu) si modul in care a fost deturnat contractul pentru Gap-Fillere (radarele in cauza) de la CN ROMARM/Electromecanica Ploiesti (cand aceasta avea in compunere si Institutul de rachete unde lucrau zeci de ingineri specialisti in radare). Puteti afla si care ministrii au pus botul si cum s-a semnat ilegal/fraudulos un memorandum (2005/2006) la care au fost partasi UTI, KONGSBERG Norvegia (aceeasi firma care s-a declarat „legala si competenta „sa se faca ca omologheaza platformele/turelele teleoperabile ale PROOPTICA/general ILINA si ELBIT/Dudu Ionescu-presedintie, pentru PIRANIA 5 si tot aceeasi care impreuna cu UTI a pagubit armata romana cu modernizarea fiarelor vechi HAWK) si RAITHEON SUA (verificati care au fost directorii/reprezentantii romani si veti lega multe fire).
Gap-filler-ele sunt niste jucarii de care Romania nu avea nevoie, radarele pe care le aveau in dotare (e adevarat ca erau rusesti) erau comparabile si uneori mai bune (RL-35 si 37, RL-12, RL-14, RL-18, PRV 13 si 11. 2N87). Este cam aceeasi comparatie care se poate face intre MIG-21 si F-16, aceeasi clasa si caracteristici comparabile.
Performantul radar Gap Filler, prezentat de UTI la Expomil 2011
21 septembrie 2011 Ioana Radu Economie, Tech Comentariile sunt închisepentru Performantul radar Gap Filler, prezentat de UTI la Expomil 2011
UTI participă, în perioada 22-25 septembrie 2011, la expoziţia internaţională Expomil, care va avea loc la Romexpo, în pavilionul central.
În spaţiul expoziţional exterior rezervat de Expomil, amplasat pe inelul exterior al pavilionului central, în imediata apropiere a intrării principale, va fi prezentat radarul Gap Filler, realizat de Lockheed Martin în parteneriat cu UTI, în calitate de integrator local. Gap Filler este un radar tridimensional, de înaltă performanţă, compatibil NATO, fiind special proiectat pentru a asigura o îmbunătăţire semnificativă a capacităţii naţionale de supraveghere a spaţiului aerian la înălţimi joase şi medii şi pentru sprijinul nemijlocit al operaţiunilor internaţionale derulate de România, asigurând supravegherea aeriană la nivel tactic în teatrele de operaţiuni oriunde în lume.
Parteneriatul între UTI şi Lockheed Martin a început în anul 2003, iar în prezent radarele funcţionale sunt instalate pe poziţii în România. UTI a încheiat cu success etapele de dotare, integrare şi testare.
Acest sistem permite dislocarea autonomă, rapidă, în câmpul tactic şi se poate deplasa prin mijloace proprii pe teren dificil, poate urca pante abrupte, sau traversa cursuri de apă. Radarul Gap Filler poate fi transportat aerian, naval, rutier sau pe cale ferată.
În standul 21, amplasat in interiorul pavilionului central al Romexpo, UTI va prezenta
multiple soluţii dedicate domeniului Apărării: roboţi de intervenţie şi recunoaştere, soluţii de comandă şi control, aplicaţii software pentru sisteme UAV, analiză video şi sisteme integrate de securitate pentru obiective militare.
În data de 5 septembrie 2011, UTI, prin compania UTI Defense&Security Engineering, a semnat un parteneriat industrial cu Bumar Grup din Polonia pentru dezvoltarea de produse pentru programe de apărare în România şi Polonia.
UTI a avut la finalul anului 2010 o cifră de afaceri de 159 milioane de euro, înregistrând o creştere procentuală de 26% faţă de anul precedent. Dezvoltarea şi implementarea unor proiecte cu important impact social recomandă UTI drept unul dintre cei mai puternici şi mai recunoscuţi integratori de soluţii din România. În acelaşi timp, strategia UTI pe următorii 5 ani prevede o dezvoltare susţinută în Europa Centrală pentru a deveni un jucător regional de marcă.
Cine a zis ca catu matu este preocupat de aducerea macar a unui leu in colonie? El e preocupat de scoaterea banilor din tara, de multinationale, de imprumuturi fara numar, intr-un cuvant de ingenuncherea coloniei. Inca nu am inteles care e preocuparea poporului roman, daca el mai exista.