AcasăSOCIALCum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între...

Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali

Diferența de avere dintre milenialii bogați și restul grupului lor de vârstă creează un nou val de tensiuni și resentimente de clasă

Diferența de avere dintre milenialii bogați și restul grupului lor de vârstă este cea mai mare dintre toate generațiile, ceea ce creează un nou val de tensiuni și resentimente de clasă, potrivit unui studiu recent.

Chiar dacă marea majoritate a milenialilor se luptă cu datoriile, cu locuri de muncă cu salarii mici în domeniul serviciilor,  locuințe inaccesibile și cu economii reduse, elita milenialilor depășește generațiile anterioare.

Milenialul mediu are cu 30% mai puțină avere la vârsta de 35 de ani decât aveau baby-boomerii(cei născuți între 1946 și 1970) la aceeași vârstă. Cu toate acestea, primii 10% dintre mileniali au cu 20% mai multă avere.

„Există unii mileniali care se descurcă extrem de bine – gândiți-vă la Mark Zuckerberg și Sam Altman – în timp ce alții se luptă cu greutățile”,  au declarat pentru CNBC autorii studiului, Rob Gruijters, Zachary Van Winkle și Anette Eva Fasang.

Ei arată că majoritatea milenialilor – definiți în mod obișnuit ca fiind cei cu vârste cuprinse între 28 și 43 de ani în prezent – s-au confruntat în mod repetat cu dificultăți financiare. Ajunși la maturitate în timpul crizei financiare, aceștia au niveluri mai scăzute de proprietate asupra locuințelor, datorii mai mari decât activele, locuri de muncă instabile și rate mai mici de formare a unei familii cu două venituri.

În același timp, “primii 10% dintre mileniali au beneficiat de recompense mai mari pentru locurile de muncă calificate și au ajuns să aibă niveluri  ridicate de avere”.

Marele transfer de avere: moștenirile

Ar putea exista un alt factor care creează atâta bogăție în rândul milenialilor: moștenirile. Vor transmite între 70 și 90 de trilioane de dolari în avere în următorii 20 de ani. Se așteaptă ca o mare parte din această sumă să ajungă la copii. Persoanele cu averi  de 5 milioane de dolari sau mai mult vor reprezenta aproape jumătate din acest total, potrivit Cerulli Associates.

Firmele de gestionare a averii estimează că o parte din această bogăție a început deja să se scurgă către următoarea generație.

„Marele transfer de avere, despre care vorbim cu toții în ultimii 10 ani, este în curs de desfășurare”, subliniază John Mathews, șeful diviziei Private Wealth Management de la UBS. „Vârsta medie a miliardarilor din lume este de aproape 69 de ani în acest moment. Așa că toată această tranziție sau transferul de avere va începe să se accelereze.”

Viața pe credit

Tensiunile dintre clasele milenare se vor intensifica pe măsură ce mai multe averi vor fi transferate în următorii ani. Afișarea bogăției pe rețelele de socializare de către „nepoții” milenialilor ar putea contribui la războiul de clasă intragenerațional și ar putea determina milenialii care nu sunt bogați să cheltuiască prea mult sau să creeze aparența unui stil de viață somptuos pentru a ține pasul.

Un sondaj realizat de Wells Fargo a constatat că 29% dintre milenialii recunosc că „uneori cumpără bunuri pe care nu și le pot permite pentru a-i impresiona pe alții”. Iar 41% își finanțează stilul de viață cu carduri de credit sau împrumuturi, față de 28% dintre cei din generația X.

Bogăție „extremă”

Creșterea rapidă a averii în rândul moștenitorilor mileniali creează, de asemenea, o nouă piață profitabilă pentru firmele de gestionare a averilor, companiile de lux, firmele de turism și brokerii imobiliari.

Clayton Orrigo, unul dintre cei mai buni brokeri imobiliari de lux din Manhattan, și-a construit o afacere înfloritoare pe seama milenialilor cu bani. Fondatorul echipei Hudson Advisory Team de la Compass a vândut proprietăți imobiliare în valoare de peste 4 miliarde de dolari și intermediază în mod regulat tranzacții de peste 10 milioane de dolari.

El spune că „marea majoritate” a afacerii sale din ultima vreme provine de la cumpărători cu vârste între 20 și 30 de ani, cu averi moștenite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor