AcasăSOCIALCum intră România în iarnă: “preţuri absurde” pentru lemnul de foc

Cum intră România în iarnă: “preţuri absurde” pentru lemnul de foc

lemnGuvernul plafonează prețul lemnului de foc. Cât va costa un metru cub

Reprezentanţii Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn – avertizează că primele licitaţii organizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva dau semnale de agravare a crizei de resursă de lemn şi de creştere a preţurilor pentru 2022.

Milioane de gospodării vor fi afectate, majoritatea din zona rurală.

“La licitaţia organizată de Direcţia Silvică Vâlcea, preţul mediu de adjudecare a fost de 462 lei/mc lemn pe picior, faţă de un preţ mediu de adjudecare de 147 lei/mc pentru producţia anului 2021. În toamnă, preţurile lemnului de foc s-au dublat faţă de anul 2020, iar dacă pornim de la preţuri ale lemnului pe picior, în pădure,de peste 400 lei/mc, în anul 2022 se va ajunge la preţuri absurde pentru lemnul de foc, mult mai mari decât preţurile lemnului industrial valoros din orice ţară europeană. Iar preţurile exagerat de mari şi deficitul de resursă conduc la direcţionarea materiei prime către lemn de foc, cu afectarea aprovizionării industriei lemnului. O industrie care aduce în PIB-ul României 7 miliarde de euro anual, susţine 150.000 locuri de muncă şi are un aport valutar net în balanţa comercială a ţării de 3,5 miliarde de euro”, susține Prolemn.

Privind utilizarea lemnului ca alternativă la scumpirea preţului gigacaloriei, specialiștii asociației notează că „în mod paradoxal, statul subvenţionează încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia termică verde, din biomasă, nu este susţinută”.

“Suntem în situaţia ingrată în care populaţia rurală, care se încălzeşte cu lemne din ce în ce mai scumpe, adică 3,5 milioane de gospodării, majoritatea din zona rurală defavorizată, nu beneficiază de nici un fel de sprijin. Dar şi această populaţie este plătitoare de taxe şi impozite”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.146 afisari

5 COMENTARII

  1. Poate nu vi s-a spus,vaccinul tine de foame si de cald.Asa ca ce ne mai trebuie energie,gaze sau lemne?De ele au nevoie poporul frate austriac.

    • Ce sa va fac. Eu am tipat inca din 2009 dar romanii erau ocupati sa se imprumute la banca cu buletinul. Daca-i lasam acum era impropietarit si un stra stra nepot a lui …..Baba Novac!!!!!!! Acum sunt…..ong-uri care apara padurea si rezistacii lui felix #rezist. Vedeti ce treaba buna fac?

  2. Cât a râvnit poporul ăla la bogățiile solului și subsolului României, prim metode numai de ei cunoscute au obținut totul , susținuți de corupții din țara noastră.
    In viitor situația se prezintă dezastruos când în această țară vor rămâne 10-13 mil de locuitori resursele vor fi aproape la minim in orice domeniu cu oamenii puși să conducă de diverse structuri iar interesele României vor fi reprezentate de alții care ne spun parteneri strategici și atât.
    La tot pasul citești in presa numai de interese străine care daca ne uitam sunt bine reprezentate azi in tara .
    Mișcările de trupe din imediata noastră apropiere sunt atât de periculoase încât și printr-un ricoșeu se duce jumătate din tara.
    Marele colos nu acceptă că în coasta lui sa stea cineva având în vedere forță sa militară și economică.
    Vom avea noi frontiere în curând, iar partenerii vor spune că atât s-a putut face, sancțiuni economice.

  3. Tovarășul Câtzu nu s-a angajat prin PNRR să nu taie pădurile din 2023. Nu, pentru că firmele austriece care produc PAL și MDF din lemnul românesc trebuie să scoată în continuare un profit cât mai mare. Câtzu s-a angajat să nu mai facem foc cu lemne, adică mai pe înțelesul tuturor că urmează să ne demolăm sobele pe lemne și cazanele particulare pentru fabricat tzuică și pălincă. Datorită căldurii naturale de la sobele pe lemne și de la consumul de pălincă naturală de prună, românul trăiește mult și consumă resursele planetei. Acuma se va încălzi cu reșoul și va bea whisky din zeamă de ploșnițe ca să crape mai repede.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger