AcasăSOCIALCum începe, de fapt, școala în România. Toate variantele propuse, contrazise de...

Cum începe, de fapt, școala în România. Toate variantele propuse, contrazise de ministrul Anisie!

scoala

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, duminică seară, că scoala va începe pe 14 septembrie. Scenariul de urmat va fi decis de fiecare unitate de învățământ în funcție de situația epidemiologică. 

Șefa de la Educație a precizat că inspectorii scolari sunt optimiști că în 80% din școli elevii să se întoarcă în clase.

„​Începe școala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuții cu anumiți specialiști epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an școlar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. Noi mâine așteptăm de la DSP rapoartele privind situația epidemiologică pe fiecare localitate și urmează ca fiecare unitate de învățământ să aleagă scenariul în funcție de situația epidemiologică. Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimiști ca în 80% din unități să începem școala fizic. Mâine aflăm care e situația epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare”, a spus ministra Educației Monica Anisie la Antena 3.

Orban: „Nu se amână nimic”

Premierul Ludovic Orban a admis vineri că au existat discuții pe scenariul organizării cursurilor online de la 14 septembrie, iar revenirea în clase să se facă de la 1 octombrie, însă nu s-a luat o decizie în acest sens, rămânând în vigoare, deocamdată, deciziile luate până acum.

„Au fost discuții pe tema asta. Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici epidemiologi, infecționiști, care spun că atât profesorii cât și copiii, într-un procent foarte mare revin din concedii, că pe anchetele epidemiologice o mare parte dintre cei infectați au spus că au fost în concediu sau într-un weekend, o deplasare de concediu. S-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie. Dacă se va lua o decizie, o vom anunța în timp util”, a precizat Orban.

Cea mai periculoasă materie la școală

Cântatul la orele de Muzică nu este recomandat în noul an școlar, spune Alexandru Rafila. El avertizează că o astfel de activitate în spațiu închis favorizează transmiterea virusului.

„Există posibilitatea ca elevii din ultimele bănci să nu audă. Oricum, va fi un număr limită de elevi într-o clasă aglomerată și lucrurile se vor reglementa. Această activitate, cântatul, este una dintre cele mai riscante privind transmiterea bolii. Muzica probabil se va face fără să cântăm, cu noțiuni teoretice, probabil și audio. Cântatul este total contraindicat, e o activitate care favorizează măsură înaltă de transmitere. Să cânți cu mască nu prea e posibil”, a declarat Alexandru Rafila la un post de televiziune.

author avatar
Andreea Vlad