AcasăSOCIALCum îi "invită" românii pe hoţi să-i fure! Bileţelul buclucaş din buzunarul...

Cum îi „invită” românii pe hoţi să-i fure! Bileţelul buclucaş din buzunarul victimelor

Românii n-au scăpat de metehnele trecutului. Care, se pare, sunt şi ale prezentului. Refuzul de a memora câteva parole îi transformă pe mulţi oameni în victimele perfecte.

Prostul obicei al românilor de a-și păstra în portofel, alături de acte și de cardurile bancare, o bucată de hârtie pe care sunt trecute în clar, explicit, codurile PIN care permit accesul la conturile din bancă a dus la o adevărată avalanșă de dosare penale care au ca obiect ”accesul ilegal la un sistem informatic”.

Hoţii fură portofelul, dar şi bileţelul

Hoții de buzunare au învăţat şmecheria. Ei ştiu că, în spatele fiecărui protofel cu carduri bancare, stă ascuns şi un bileţel cu PIN-urile. În aproape toate dosarele penale care ajung în instanță este precizată această informație. Hoțul a avut acces la bani pentru că în portofel a găsit, alături de carduri, eternul bilet pe care erau trecute codurile PIN.

De regulă femei tinere sau mature, neînsoțite de partener, care folosesc un rucsac în loc de geantă, și care la momentul furtului sunt prinse într-o acțiune care le distrage atenția.

Atacul se dă în mall, în magazinele de haine, la trecerea de pietoni, în zona bisericilor și în locurile unde sunt organizate evenimente stradale, când oamenii sunt prinși în discuții sau cască gura la tarabe, fără să fie atenți neapărat la ce se petrece în jurul lor.

Victimele refuză să creadă că au fost furate

Apoi, intervine un alt soi de naivitate: refuzul de a crede că a căzut victimă. Mulți oameni refac traseul verificând dacă nu cumva actele și banii lor se află pe vreo tejghea. Nu fac altceva decât să piardă timp valoros, perioadă în care hoțul, care are și cardul și parola, merge direct la primul ATM și extrage din cont câți bani poate.

Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când ați descoperit că ați rămas fără portofel este să sunați direct la bancă și să cereți personal ofițerului bancar să blocheze cardul. Este singura șansă să vă puteți proteja economiile.

author avatar
Andrei Ștefan